Diana Morant anuncia 20 compromisos en el Debat de l’Estat de la Ciutat

El saló de plens de l’Ajuntament de Gandia va acollir ahir el segon Debat de l’Estat de la Ciutat de Gandia, una sessió on s’ha rendit comptes amb la ciutadania, a més de fer una radiografia de la situació actual de la ciutat. Durant la sessió, tant l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, com el portaveu municipal del PSPV-PSOE, José Manuel Prieto, van coincidir a destacar que la celebració del debat suposa un canvi d’època allunyat de la mentida, de l’opacitat, del silenci i de la manipulació per donar pas a un nou període polític basat en la transparència, en l’enteniment entre els diferents partits i ideologies.

Transcorreguts huit mesos de la present legislatura, en primer lloc es va posar en valor la feina feta per l’actual executiu amb la posada en marxa de desenes d’iniciatives com ara:

-Modernització dels polígons industrials.

-Millora dels contractes de serveis bàsics de la nostra ciutat.

-Enderroc de l’antic hospital.

-Obertura del nou col·legi Cervantes.

-13 centres ja en redacció o execució d’obra dins de Pla Edificant.

-Declaració de la Setmana Santa com a Festa d’Interés Turístic Nacional.

-Sol·licitud d’adhesió a les xarxes de Ciutats Intel·ligents i Ciutats Amigables de la Infància.

-Posada en marxa el Pla Estratègic de Destinació Turística Intel·ligent.

-Obertura del Centre Cívic de l’Antiga Quadra de Beniopa.

-Constitució de Consell de la Infància.

-Obertura de l’accés sud al Port.

-73 famílies han accedit a un habitatge públic i ja estan vivint a Simancas.

-Inici de parc arqueològic del castell de Bairén.

-Inici del bulevard de la platja.

-Generació de nous trams de carril-bici.

-Més de 300 places de aparcamiento públiques i gratuïtes a la campa del Gregori Maians, avinguda dels Esports o Santa Anna.

-Obertura de Centre Cívic de Roís de Corella.

-Cessió dels usos i obertura del Centre d’Atenció a Persones amb Alzheimer a Santa Anna.

-Cessió dels usos i obertura de l’Escola de Música del Centre Musical Beniopa a l’Antiga Quadra.

-Incorporació de Gandia al Consell Territorial de la FEMP.

-Reincorporació al Consell d’Administració de l’Autoritat Portuària de València després de més de deu anys.

-Incorporació de 14 agents de Policia Local als quals se sumaran 13 nous agents al març-abril i 34 efectius que han iniciat les seues oposicions.

-Participació a Madrid a la Cimera de l’ONU sobre el Canvi Climàtic (COP25).

-Obertura de Fira Mercat.

-Adhesió al Pla del Ministeri per estalviar gairebé 2 milions d’euros anuals en interessos.

-Celebració de les segones Jornades de Turisme Intel·ligent i la novena edició del ‘Comunica2’.

-Finalització de les obres de l’itinerari adaptat per a vianants cap al nou hospital.

-Inici de l’ARRUr de Raval.

-Posada en marxa de l’Smart Office.

-Signatura de l’agermanament de Gandia amb Fano.

-Posada en marxa de la segona Fira de Nadal.

També es va destacar amb xifres que tots els paràmetres socioeconòmics són millors que quan es va accedir a l’executiu amb la reducció de 74 milions d’euros de deute, reducció del Període Mitjà de Pagament (PMP) a 18,7 dies i disminució de la llista de l’atur en 2.200 persones, tot i que es va recordar que hauran de passar tres legislatures fins que els comptes municipals es troben en el mateix estat que quan va accedir el PP al govern.

Un altre aspecte va ser la posada en valor dels pressupostos municipals de 2020 que seran aprovats la setmana que ve després que el Ministeri d’Hisenda haja donat el seu vistiplau. Uns comptes per valor de 86 milions d’euros que propiciaran que, gràcies a les inversions externes, Gandia gestione prop de 140 milions d’euros. I en l’àmbit de l’economia, també es va expressar la confiança del Govern de Gandia d’aconseguir una flexibilització del Pla d’Ajust per continuar baixant l’IBI.

El portaveu del Grup Municipal Socialista, José Manuel Prieto, va destacar que “esta ciutat afronta els millors temps després de superar els temps més grisos. Hem aconseguit prop de 80 milions d’euros en inversions externes i dos anys després del primer debat són ja projectes en marxa i realitats. Este govern ha aconseguit el major suport electoral a les forces de progrés que s’haja donat mai a la nostra ciutat. Ja no tenim deute comercial heretat i hem reduït el deute en un 23% i ara l’obsessió d’este govern és impulsar polítiques que permeten reduir les llistes de l’atur”.

Prieto també va voler posar en valor la regularització de tots els processos de contractació dels subministraments del consistori, l’augment d’agents de la Policia Local o l’increment de les partides socials, esportives per a enguany i va incidir en la necessitat de renegociar el Pla d’Ajust imposat amb el Ministeri d’Hisenda que possibilite la millora de les condicions i disminuir la pressió fiscal sobre els ciutadans de Gandia. El portaveu socialista va finalitzar la seua intervenció afirmant “no som complaents. Serem perseverants i continuarem treballant per aconseguir una ciutat millor”.

Per tancar el debat, l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant va declarar que “tenim un far que ens guia a l’hora d’aplicar totes i cadascuna de les nostres polítiques, és l’Agenda 20-30 pel desenvolupament sostenible que va adoptar l’Assemblea General de l’ONU: un pla d’acció a favor de les persones, el planeta i la prosperitat, que també té la intenció d’enfortir la pau universal i l’accés a la justícia”.

Morant va concloure la seua última intervenció afirmant que “en l’anterior Debat de l’Estat de la Ciutat vaig comparéixer amb 20 projectes dels quals la pràctica totalitat s’han complert, perquè som un govern de paraula i de fets. Gandia és una ciutat que està en marxa, que no s’atura, que sap com avançar amb responsabilitat, i que sap captar els interessos i necessitats de la ciutadania. És absolutament necessari que el compromís de Gandia amb el seu futur passe a formar part dels acords fonamentals entre les forces polítiques, econòmiques i socials”.

Finalment, l’alcaldessa va anunciar els 20 compromisos que té el Govern de Gandia:

1.- Rehabilitació i posada en marxa de l’antic edifici de Correus per a usos culturals i educatius.

2.- Execució del Pla Edificant, destacant el nou col·legi de les Foies i la remodelació i millora integral de l’institut Ausiàs March.

3.- Construcció del nou Espai Sociosanitari de Roís de Corella.

4.- Execució del nou Palau de Justícia a Santa Anna.

5.- Renovació i rehabilitació de totes les instal·lacions esportives actuals amb una inversió d’1,6 milions d’euros per a la substitució de la gespa artificial dels camps de futbol de Roís de Corella, la renovació dels vestidors de la piscina coberta o la instal·lació de zones de ‘workout’ a la platja i el poliesportiu. En total, es faran més d’una trentena d’actuacions

6.- Execució del projecte de regeneració urbana (ARRUr) de Raval.

7.- Construcció del nou Centre Integrat de Formació Professional.

8.- Obertura d’una extensió de Parc Científic de la Universitat de València a Gandia.

9.- Inici de la transformació digital per fer de Gandia una Smart City, amb la incorporació de més espais per a la revolució digital, com ara wifi pública a la primera línia de la platja al llarg d’aquest any. Es destinaran 400.000 euros per a abordar projectes de turisme intel·ligent, l’oficina d’assistència al ciutadà amb la creació de la plataforma de gestió, o desenvolupament de projectes en matèria de mobilitat intel·ligent i serveis bàsics, entre d’altres.

10.- Noves inversions en la millora dels polígons industrials, mitjançant ajudes de l’IVACE (Polígons 4.0), amb la corresponent aportació municipal.

11.- Finalització d’urbanitzacions, desbloqueig de Sanxo Llop per començar el clúster sociosanitari; finalització de la zona d’equipaments de la platja, els sectors de Les Foies o el dels Marenys de Rafalcaid.

12.- Ampliació del parc d’habitatge públic a través de l’adquisició de nous immobles i el conveni d’ús amb entitats financeres.

13.- Desenvolupament del Pla Estratègic de Destinació Turística Intel·ligent.

14.- Creació d’un nou espai d’oportunitats socials, culturals i turístiques amb la cessió dels espais portuaris per part de l’Autoritat Portuària de València.

15.- Consolidació de Gandia com a ciutat de festivals (MIRA, Cortoons o Pirata Rock).

16.- Remodelació integral de l’Oficina de Turisme.

17.- Rehabilitació i millora de Palau Ducal amb ajudes de l’1,5% Cultural del Ministeri de Foment, per un valor al voltant d’1,5 milions d’euros.

18.- Execució de les obres d’excavació, rehabilitació, consolidació i posada en valor del Castell de Bairén per a la seua conversió en un Parc Arqueològic.

19.- Ampliació de zones de vianants al Centre Històric i al Grau, amb la humanització de l’espai públic.

20.- Construcció del dipòsit Anti-DSU i del dipòsit de pluvials de parc Clot de la Mota (8 milions d’euros d’inversió entre els dos projectes).