Diana Morant planteja un gran pacte de ciutat que injectarà més de 4 milions d’euros en la reactivació econòmica i social de Gandia

Gandia ja encara la nova fase de vertebració econòmica perquè els efectes de la crisi sanitària de la Covid-19 siguen els mínims possibles una vegada transcórrega l’emergència. L’alcaldessa, Diana Morant, ha plantejat un “gran pacte de ciutat” que injectarà més de 4 milions d’euros, procedents del romanent de tresoreria, per a impulsar polítiques que reactiven el municipi. Eixe muntant econòmic anirà destinat a atendre les prioritats dels col·lectius més vulnerables així com als sectors productius afectats pel tancament dels negocis. “Cal respondre a la necessitat sanitària, però també cal avançar la fi d’esta situació excepcional des del punt de vista econòmic”, ha subratllat l’alcaldessa.

El pla, segons Morant, passa per reconfigurar el pressupost municipal de 2020, ja que el que es va aprovar el 27 de febrer no està d’acord amb la nova realitat. En estos moments, ja s’està treballant en l’adaptació a uns “pressupostos de reconstrucció social i econòmica”, redirigint diners i recursos.

Morant ha creat un fòrum socioeconòmic compost pels portaveus de tots els grups polítics municipals amb representació en el Consistori; el regidor de Polítiques Econòmiques, Comerç, Indústria i Innovació; el president en funcions de la Federació d’Associacions d’Empresaris de la Safor (FAES), Juan Pablo Tur; el vicepresident de FAES i president del Cercle d’Economia de la Safor (CES), Ramón Soler; i els representants sindicals Raül Roselló (UGT) i Josep Antoni Carrascosa (CC OO).

Tots ells han mantingut una reunió telemàtica convocada per la pròpia alcaldessa amb l’objectiu de dissenyar i impulsar conjuntament l’estratègia de reactivació socioeconòmica de la ciutat i que, com més prompte millor, Gandia puga recuperar la normalitat. Tots coincidixen que cal assistir als més necessitats, vertebrar l’economia local i en la post-emergència, impulsar polítiques de consum i d’economia circular.

El Govern de Gandia, després d’escoltar les diferents necessitats i propostes que els diferents partits i el sector empresarial han posat sobre la taula, està treballant amb una vintena de mesures que complementen les implantades pel Govern d’Espanya i la Generalitat Valenciana. Totes elles han comptat amb el consens dels agents socioeconòmics de la ciutat. Ara, el govern ha d’estudiar cadascuna d’elles per a intentar aplicar-les. Algunes ja estan en marxa, com l’ajornament d’impostos municipals (IBI, fem…); la liquidació exhaustiva de factures als proveïdors o la publicitat dels comerços oberts després del decret d’alarma.

Hem de parar al virus i véncer-lo, però també hem de protegir la nostra ocupació, les nostres empreses, als nostres treballadors i les nostres famílies amb un escut econòmic que només poden forjar les Administracions Públiques, començant pels ajuntaments, amb el suport dels agents socioeconòmics. Entre tots, no deixarem a ningú arrere”, ha assenyalat Morant.

Per la seua banda, el portaveu socialista, José Manuel Prieto, ha indicat que “ja estem estudiant aplicar una vintena de propostes consensuades amb els agents socioeconòmics dirigides al reflotament del sector productiu afectat per la pandèmia. És necessari un gran consens amb mesures. No podem permetre que les generacions més afectades per la crisi de 2008 tornen a ser les que més patisquen les conseqüències d’esta emergència sanitària. És un deure impedir-ho i treballar per la seua recuperació”.