El centre per a persones amb autisme de Gandia, referent a la Comunitat Valenciana

La secretària autonòmica de Salut Pública i del Sistema Sanitari Públic, Isaura Navarro, la directora general de Diversitat Funcional i Salut Mental, Elena Albert, i l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, han visitat este matí el Centre de Recursos per a persones amb autisme de la comarca de la Safor situat a l’antiga escoleta de la platja.
Un centre pioner a la Comunitat Valenciana pel que fa a la creació d’un espai de recursos específic per a persones amb TEA (Trastorn de l’Espectre Autista), amb una atenció integral des dels més menuts fins als adults. Un centre que està en funcionament gràcies a un acord de cessió entre la Fundació Mira’m i el consistori gandià.

Durant la visita, els assistents han pogut conéixer com la Fundació intenta que els xiquets i xiquetes amb TEA de Gandia i la comarca puguen formar-se per ser independents al temps que es possibilita que els xiquets i xiquetes que participen en este projecte puguen tindre una continuïtat en els seus estudis gràcies a la implantació de programes d’FP dirigits als seus usuaris.

En aquest sentit, en la convocatòria que sortirà el pròxim mes de maig, la Fundació Mira’m sol·licitarà a la Conselleria la implantació del Programa de Formació Professional de Qualificació Bàsica de reprografia per al pròxim curs 2021-2022. I, més endavant, també està previst sol·licitar els programes d’FP bàsica qualificada de jardineria i rebosteria, emparats per la Conselleria d’Educació. Uns programes que beneficiaran a 36 joves i adults.

Paral·lelament, ja s’ha sol·licitat l’acreditació com a centre d’atenció primerenca a la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, el que beneficiarà 70 xiquets i xiquetes amb edats compreses entre 0 i 7 anys. Al mateix temps, este centre està acreditat com a servei vinculat de promoció i suport a l’autonomia personal, beneficiant 80 persones amb TEA des dels sis anys fins als vint-i-quatre anys. Amb tots estos recursos, a més de les activitats complementàries de temps lliure i esport, el centre passarà d’atendre 55 persones a 186.

A més d’estos aspectes, el Centre de Recursos tindrà l’acreditació com a centre sanitari per part de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, per a poder efectuar avaluacions i valoracions diagnòstiques a possibles persones que puguin tenir algun trastorn de l’espectre autista.

Després de la visita, Diana Morant ha informat que este centre ha estat possible gràcies a la cessió de l’espai de propietat municipal a la Fundació per trenta anys i ha afirmat que “suposa un bot qualitatiu que obri un món d’oportunitats que els permetrà portar una vida més digna i autònoma. Suposa també una gran oportunitat per a moltes famílies, ja que no són pocs els i les joves amb TEA de la comarca de la Safor que, quan conclouen l’escolaritat obligatòria no es veuen motivats a seguir, per la qual cosa opten per quedar-se a casa, una situació que no deixa de ser una forma d’exclusió social. Així, amb la instauració d’estos programes d’FP s’aconseguix una reivindicació històrica: que l’aprenentatge no s’interrompa quan hagen superat l’ESO”.

L’alcaldessa també ha afirmat que “nosaltres tenim admiració per la Fundació i el treball que desenvolupa a Gandia i la comarca. Milloren la vida de moltes famílies i han aconseguit que puguam entre tots respondre a les necessitats de la ciutadania”.

Marián Ferrús, en representació de la Fundació Mira’m, ha declarat que “hui és un dia molt feliç per a nosaltres i ho ha estat gràcies a la generosa cessió d’este espai per part de l’Ajuntament de Gandia. Volem que les persones amb TEA s’integren a la societat i puguen desenvolupar els seus projectes de vida convertint-se en ciutadans de ple dret”. Ferrús també ha volgut agrair al consistori, la Conselleria a més d’altres fundacions, empreses i particulars “l’esforç i les donacions que han fet per a fer realitat este centre”.

Per la seua banda, el president del Comité Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI) a la Comunitat Valenciana, Luis Vañó, ha explicat que “estar hui ací tot i la covid-19, demostra com les administracions i les entitats han adaptat i reformulat les seues actuacions per a aconseguir nous objectius. Este centre integral serà una palanca d’inclusió per als xiquets, xiquetes i adults amb TEA”.

Elena Albert ha agraït al consistori la cessió de l’edifici i a la Fundació la feina que desenvolupen i ha explicat que des de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives “pretenem fomentar la inclusió de les persones amb diversitat funcional en el seu entorn més pròxim i este centre serà una llançadora perquè les persones amb TEA ho puguen aconseguir i on les famílies puguen acudir per a treballar conjuntament”.

Finalment, Isaura Navarro ha posat en valor que amb este nou espai no només es dóna resposta a la primera atenció sinó que possibilitarà prestar una ajuda al llarg de tota la vida de les persones que ho necessiten. “Estem en un espai pioner que ha de ser referent per a la resta de comunitats autònomes que hauran de mirar a este recinte per esbrinar què és el necessari. El nostre compromís com a govern és donar suport a totes les etapes de la vida i per això hem de felicitar l’Ajuntament de Gandia per donar suport a este projecte”, ha indicat.