El Govern de Gandia demana el cessament de l’extracció d’arena a la platja de l’Auir o la modificació del pla d’actuació previst

“Este ajuntament i este govern és molt clar: no tolerarem que, en plena temporada turística, tinga lloc una activitat totalment inacceptable com és l’extracció d’arena des de qualsevol de les nostres platges, amb les conseqüències i el perill que això comporta”. Amb estes paraules l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, ha deixat clara la postura del Govern local sobre la intenció de la Demarcació de Costes de continuar amb l’extracció d’arena més enllà de les condicions acordades fa dues setmanes.

Prieto ha estat acompanyat en una compareixença davant dels mitjans de comunicació per a la regidora de Gestió Responsable del Territori, Alícia Izquierdo, i l’edil responsable de Turisme i Platges, Vicent Mascarell. Durant la compareixença s’ha informat que la Junta de Govern celebrada hui mateix ha aprovat per unanimitat un requeriment a la Demarcació de Costes a València, depenent del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, perquè cesse o modifique l’extracció d’arena a la platja de l’Auir durant la temporada estival, o bé paralitze les actuacions fins que la temporada turística de platges finalitze. “Si Costes rebutja este requeriment i no s’efectua la paralització dels treballs abans que acabe esta setmana, l’Ajuntament de Gandia plantejarà un recurs contenciós administratiu”, ha avançat l’alcalde.

A la compareixença s’ha explicat que el passat 8 d’abril, l’Ajuntament de Gandia rep ofici de la Demarcació de Costes a València, pel qual sol·licitava un informe relatiu a les obres d’emergència per a la reparació dels danys causats pel temporal marítim que va tindre lloc del 13 al 28 de març a diferents platges del litoral de la província de València. Vint dies després, el 28 d’abril, es presenten al·legacions a esta actuació i es manifesta l’oposició sobre la base de diferents criteris:

– No es considera acceptable l’extracció d’àrids plantejada atés que el seu volum és considerable i incrementa la vulnerabilitat de les platges, del passeig marítim i de les edificacions de Gandia davant del risc creixent dels temporals marítims.

– La temporada turística de la platja de Gandia es va iniciar al març i els treballs plantejats poden resultar perillosos per als usuaris, afectant la recuperació de l’activitat turística, essencial per a la ciutat de Gandia.

– L’enorme longitud de l’actuació representa una barrera d’accés a l’aigua per a milers de persones, trencant així el dret a accedir al domini públic maritimoterrestre de tota la ciutadania.

– L’extracció d’arena a la platja comporta un moviment de terres important, per la qual cosa, atés que ja estem en temporada turística, cal un informe favorable del Departament de Trànsit i Mobilitat.

– L’actuació també pot comportar afeccions mediambientals i sobre la pesca que no es consten a la documentació aportada per Costes.

– Finalment, tot i comptar amb declaració d’urgència, es tracta d’una actuació freqüent i periòdicament repetida, per la qual cosa s’haurien d’haver estudiat i plantejat mesures i accions més duradores.

D’altra banda, el Departament de Turisme i Platges va redactar un informe desfavorable a esta actuació on manifestava l’impacte negatiu que tindrien les obres si es duien a terme en temporada turística, amb tots els serveis operatius i totes les empreses concessionàries en marxa. Este informe concloïa que el més convenient seria esperar al mes d’octubre, quan l’afluència a les platges comença a decaure, per a fer els treballs d’extracció.

Una vegada presentades i acceptades en bona part estes al·legacions i mesures pal·liatives, el consistori, fent valdre el principi de solidaritat amb altres municipis, expressa a Costes la seua disposició a valorar alternatives menys gravoses per a la ciutat que es puguen proposar per a l’extracció d’arena. Per part seua, la Demarcació de Costes, tant directament com a través de la Delegació de Govern, gràcies a les gestions amb la Delegació, que la durada de les obres seria de 2 setmanes i que no afectarien la temporada estival.

Tot i este compromís, durant la setmana passada es té constància que Costes no compliria el període pactat. Des de l’alcaldia, es demana més informació a la Demarcació, i la setmana passada es remet per escrit a l’ajuntament un cronograma de l’execució de les obres d’emergència molt diferent de l’acordat per les dues administracions.

“La imatge de dissabte passat, quan Costes no complix ni amb la paraula donada ni amb el seu pla de seguretat, no es pot tornar a repetir”, ha insistit l’alcalde, qui ha explicat que Costes ha previst finalment executar obres en plena temporada estival, del 31 de maig fins al 26 de juliol.

“Esta planificació, com dic, molt diferent de la que Costes ens va plantejar al principi, afecta directament el sector turístic i els nostres ciutadans, amb un impacte negatiu sobre la imatge de Gandia i de l’economia local”, ha declarat José Manuel Prieto, qui ha expressat la intenció del Govern de Gandia d’oposar-se a esta extracció “on siga necessari, fins i tot als tribunals, per defensar els interessos legítims de la nostra ciutat, del nostre sector turístic i dels milers d’usuaris que, com ahir mateixa sense anar més lluny, acudixen a la nostra platja”.

“No és res que no els haja plantejat a totes les reunions mantingudes. Si no es complia el calendari, ja vaig traslladar a la Demarcació de Costes que acudiria on fora necessari per a defensar els interessos de Gandia, primer, per sobre de qualsevol altre interés. La meua obligació com a alcalde és defensar primer sempre Gandia. La Demarcació de Costes de València ha modificat l’actuació prevista sense respectar l’acord inicial de prolongar l’extracció d’arena només dues setmanes i sense informar prèviament l’Ajuntament de Gandia. Per això, este govern insta a Costes que cesse o bé modifique esta actuació a la platja de l’Auir durant la temporada estival, o bé fins que la temporada turística de platges finalitze”, ha conclòs la primera autoritat municipal.

Mascarell ha recordat que Gandia és de les primeres platges que obri i l’última que tanca amb tots els serveis en marxa durant gairebé huit mesos. “Si Costes manté esta extracció més enllà dels terminis acordats manifestarà una falta d’empatia amb el sector turístic i els ciutadans de Gandia. Ni els turistes, ni els nostres ciutadans, ni el sector es mereixen l’actitud d’una administració insensible”.

El regidor socialista també ha reivindicat el compliment escrupolós de la ciutat en tots els requeriments que es fan des de la Demarcació de Costes. “No sé si la resolució de Costes és legal, el que sí que puc dir és que no és justa. En plena temporada turística ningú no es pot veure amenaçat per esta actuació que demostra falta de previsió i informació”, hi ha conclòs.