El Govern de Gandia garantix transparència i rigor en el procediment del glàmping buscant consens social i polític

L’Ajuntament de Gandia ha constituït este matí la Comissió d’Estudi i Seguiment de les Declaracions d’Interés Comunitari (DIC’s) per a dur a terme, d’una manera transparent, clara i transversal, una supervisió i revisió dels expedients que actualment hi ha a la ciutat. Esta comissió s’ha convocat en un moment en el qual la Conselleria de Política Territorial ha publicat en el DOGV l’admissió a tràmit de la sol·licitud de DIC per part d’una empresa privada per a situar un glàmping en els voltants de la marjal. La DIC és un document tècnic que justifica la implantació de determinades activitats en sòl no urbanitzable.

L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, ha explicat que este tipus de comissions busquen “el major consens polític i social per a emprendre esta classe d’iniciatives”. La tramitació de DIC’s és habitual, ja que la Generalitat Valenciana té cursats actualment 174 expedients, mentre que a Gandia hi ha 9, entre els quals es troba un ‘paintball’ o una altra tramitada per l’empresa propietària de l’hotel Tu&Me Resort. Altres exemples són el càmping de Marxuquera que obrirà les seues portes pròximament, el centre educatiu Los Naranjos o l’alberg d’animals de SPAMA.

L’alcaldessa ha informat que per a tramitar la DIC, la Conselleria ha sol·licitat un informe on s’avaluen aspectes com els efectes positius sobre l’economia i l’ocupació; la duració de l’activitat; i l’impacte de les infraestructures sobre el territori on s’hi ubique (lluminària, transport, clavegueram, etc.).

Sobre el glàmping que s’ha projectat enfront de la factoria d’International Paper (antiga Cartonajes Unión), Morant ha realitzat un repàs cronològic del procediment seguit fins ara. Un procés que va començar al novembre de l’any passat, quan es va mantindre una primera reunió amb l’empresa promotora, on van ser presents l’alcaldessa, el vicealcalde i regidor d’Urbanisme, Josep Alandete, i l’edil de Turisme i Platges, Vicent Mascarell. La mercantil va presentar un primer esbós del projecte i va sol·licitar al consistori un informe de compatibilitat urbanística amb el qual demanar el DIC a la Conselleria.

Una vegada cursat este informe de compatibilitat, posteriorment, el passat 12 de maig, la Conselleria admet a tràmit la petició i fa públic l’inici del procés perquè qualsevol ciutadà presente al·legacions. Paral·lelament, la Conselleria ha sol·licitat els pertinents informes a l’ajuntament, amb les característiques que ha de tindre la instal·lació com a nivell d’edificabilitat (inferior al 10%), superfície a ocupar per la zona de càmping, caravanes, espais esportius, vials rodats o zones d’estacionament.

Quant a les afeccions de la instal·lació, Morant ha explicat que el projecte està plasmat al voltant d’una zona LIC (Lloc d’Interès Comunitari) i ZEPA (Zones d’Especial Protecció per a les Aus); prop del perímetre del catàleg de zones humides; al costat d’una via pecuària; té afeccions al PATRICOVA i el PATIVEL, a més d’estar en una zona de vigilància arqueològica. “Totes estes observacions són les que l’Ajuntament de Gandia remetrà a la Conselleria perquè les analitze i s’estudien de manera detallada. El fet que hi haja afeccions obliga a mesurar-les, avaluar-les i a proposar mesures correctores i compensatòries”, ha assenyalat la primera edil.

Morant ha incidit en què “som una administració garant i compartim la sensibilitat de la ciutadania per un espai molt valuós i volgut per a nosaltres com és la marjal. Però esta proposta encaixa amb el model de qualitat, sostenible, familiar i desestacionalizador que volem per al nostre turisme. I qualsevol desenvolupament d’esta ciutat serà sostenible, d’acord amb la llei i amb una aliança amb el seu entorn”.

En este sentit, l’alcaldessa hi ha afirmat que “intentarem que la proposta encaixe sempre que siga dins de la norma i respectant el medi ambient. Nosaltres sempre estarem del costat de la responsabilitat i de l’esforç perquè esta ciutat continue creixent de manera sostenible”.