Gandia obté el reconeixement de Ciutat Amiga de la Infància

La Secretaria Permanent de la Iniciativa Ciutats Amigues de la Infància, conformada pel Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, l’Institut Universitari de Necessitats i Drets de la infància i l’Adolescència (IUNDIA), i Unicef Espanya, es va reunir en el dia d’ahir per a decidir sobre les candidatures presentades per entitats locals a la IX Convocatòria de Reconeixement de Ciutats Amigues de la infància. Una resolució que ha convertit a Gandia en una de les set ciutats de la Comunitat Valenciana en obtenir el distintiu.

Esta decisió posa en valor el compromís i els esforços de Gandia per millorar les seues polítiques públiques des d’un enfocament dels drets de la infància, equitat, participació i rendició de comptes. També reconeix el protagonisme dels més menuts en l’agenda política, enfortint el compromís d’escoltar-los i d’incorporar a les polítiques locals les decisions elaborades en els espais de participació infantil i adolescent.

L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, ha manifestat la seua enorme satisfacció davant la distinció Ciutat Amiga de la Infància’ que Unicef ha atorgat a Gandia, “un reconeixement que ens alegra molt i que és molt especial per a nosaltres perquè ens definix i ens prestigia com a ciutat que té cura, protegix, atén i escolta els xiquets i xiquetes que l’habiten. A més, és un premi per als xiquets i xiquetes de la nostra ciutat, dels quals estem molt orgullosos. Els nostres menuts ens estan demostrant cada dia que, amb els seus valors, el nostre futur està garantit”.

Morant ha posat en valor que Gandia fa anys que treballa perquè els xiquets i xiquetes participen en la configuració de la seua ciutat ideal, de manera que al desembre 2019 va crear el Consell de la Infància, el primer de la història de Gandia, “un òrgan de participació ciutadana infantil que reivindica els drets dels menuts i que servix per a exposar les seues principals demandes, per fer-la més feliç, més humana i més viva”.

El 19 de desembre de 2019, segons ha recordat Morant, el ple de la corporació va aprovar la sol·licitud de ser municipi aliat d’Unicef per a poder aconseguir el segell de reconeixement de Ciutat de la Infància. Un títol “que ara afegim al de Ciutat Saludable, Ciutat Amigable de la Gent Gran, Ciutat Educadora, Ciutat de la Ciència i la Innovació i primera Capital Cultural Valenciana”.

Els xiquets, segons l’alcaldessa, són “el més important que tenim perquè són el nostre present i el nostre futur, i el fet que Unicef ens haja atorgat este reconeixement demostra que Gandia és un espai on els nostres menors tenen un paper clau i prioritari en la nostra ciutat”.

Per la seua banda, la regidora d’Infància, Liduvina Gil, ha destacat la feina feta durant el diagnòstic del Primer Pla de la Infància i el treball de tots els departaments municipals, centres escolars, professors i pares han per “aconseguir que Gandia siga una ciutat que cresca i millore tenint en compte la visió dels més menuts”.

A la Comunitat Valenciana el creixement de les Ciutats Amigues de la Infància ha estat progressiu des de les dues existents en 2010 fins a les 21 actuals. A més de l’impuls i acompanyament d’Unicef Comunitat Valenciana a les polítiques d’infància dels municipis, en el nostre territori és clau el treball en xarxa entre els mateixos ajuntaments, tant en l’àmbit provincial com comarcal.

La Iniciativa Ciutats Amigues de la Infància, que lidera Unicef Espanya des de l’any 2002 en aliança amb el Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, l’Institut Universitari de Necessitats i Drets de la Infància i l’Adolescència, pretén millorar el benestar de la infància impulsant polítiques locals que garantisquen el desenvolupament ple de xiquets, xiquetes i adolescents, amb un enfocament de drets de la infància, equitat, participació i de coordinació (multinivell, i amb actors clau de diferents sectors).