El hub Districte e-Health convertix a Gandia en un referent internacional de salut digital

La Conselleria d’Innovació, a través de Districte Digital Comunitat Valenciana de la mà de l’acceleradora Innsomnia i l’Ajuntament de Gandia, avança en el seu projecte Districte e-Health Gandia, amb noves accions de dinamització i transformació tecnològica que busquen convertir a la ciutat en un pol d’innovació digital i investigació per al sector salut. Eixe és el valor afegit que aporta el nou hub tecnològic Districte e-Health, situat des de hui en l’edifici del consistori al costat del Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València.

A la inauguració han assistit hui el director general per a l’Avanç de la Societat Digital en Generalitat Valenciana, Juan Ignacio Torregrosa; així com representants de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública; l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto; la regidora de Sanitat i Polítiques Saludables, Liduvina Gil; el president de la Junta de Districte del Grau, Miguel Ángel Picornell; el responsable de projectes d’Innsomnia, Francesc Pons, i el professor catedràtic en Enginyeria Biomèdica de la Universitat Politècnica de València (UPV), José Millet, al costat de diverses startups del repte salut, i grans corporates com Novartis i instituts tecnològics.

El director general per a l’Avanç de la Societat Digital en Generalitat Valenciana, Juan Ignacio Torregrosa, en la jornada inaugural s’ha referit l’aposta ferma de la Generalitat per impulsar el sector de la nova economia al llarg de tota la Comunitat Valenciana, i ha posat en valor els programes d’innovació oberta que Districte Digital està desenvolupant. En este sentit, ha destacat la utilitat pràctica dels projectes que eixiran d’estos reptes, com el de Districte eHealth, que permetran donar solucions d’innovació a problemes reals del nostre territori.

Per part seua, José Manuel Prieto, alcalde de Gandia, ha recalcat la importància d’este hub per a l’enfortiment del teixit empresarial i sanitari valencià. “Tenim la millor ubicació per a convertir-nos en un referent de la salut i el benestar de tota la Comunitat Valenciana. Tenim les ganes, l’ecosistema empresarial i el suport de les institucions. Estos són els millors ingredients perquè Districte Digital isca bé i per a perseverar en eixe model de ciutat que mira pel benestar dels seus ciutadans”, ha destacat.

Prieto també ha dirigit unes paraules de reconeixement i suport a totes aquelles startups que s’han establit a la ciutat per a desenvolupar els seus projectes d’impuls digital i emprenedoria. “Sou empreses generadores d’innovació i a través del vostre treball promoureu la necessària transformació digital del sector de la salut mitjançant el plantejament de solucions transversals”.

“El hub Districte Digital e-Health de Gandia ha de ser un referent mediterrani en salut digital. Este innovador ecosistema vol donar servei als emprenedors i a les empreses de La Safor perquè les startups que s’instal·len a Gandia tinguen un futur”, ha matisat en este sentit Francesc Pons, responsable de projectes d’Innsomia.

L’obertura d’esta seu d’innovació oberta dona continuïtat al programa d’innovació oberta desenvolupat l’any 2021-2022 per a millorar l’accessibilitat i l’enfortiment dels serveis sanitaris públics de la Comunitat Valenciana a través de la digitalització, la retenció de talent local i la col·laboració públic-privada.

Eixe és el full de ruta fixat pels agents socials, corporates i startups que han participat en este repte amb l’objectiu de buscar solucions innovadores per a aconseguir que la sanitat valenciana siga més robusta, pròxima, integrada, predictiva i personalitzada.

Precisament, l’atenció personalitzada, la interconnectivitat i la qualitat assistencial han sigut tres dels temes tractats per les autoritats, experts sanitaris i emprenedors durant l’acte de presentació. En ell, s’ha explicat la dinàmica adoptada per les empreses que ja són allí instal·lades, així com les dades obtingudes en les proves pilot que han implantat les startups: Movsa, Legit.Health, Mediktor i Tucuvi.

La primera d’elles compta amb el suport de la multinacional farmacèutica Novartis, implicada des de l’inici amb Districte e-Health i la innovació sanitària, i s’ha centrat en el telemonitoratge no invasiu per a realitzar un control mèdic als pacients amb insuficiència cardíaca de l’Hospital General de València. Amb este programa, Movsa perseguix optimitzar l’atenció de cada cas amb recursos específics, alhora que aconseguix una major prevenció amb recomanacions a mesura i reduïx els ingressos o els casos d’urgències.

Per part seua, Legit.Health ha dissenyat una eina IA basada en imatges perquè els equips d’atenció primària puguen prendre decisions prediagnòstic en l’àrea de dermatologia. Esta solució, entrenada a través d’algorismes de ML amb l’ajuda de dermatòlegs, ja s’ha provat a l’Hospital Universitari Doctor Peset amb resultats molt prometedors.

Mediktor ha plantejat una millora en l’avaluació prediagnòstica avançada per a l’usuari amb una solució dirigida a les crides dels pacients. La seua prova pilot s’analitza a l’Hospital de Gandia i amb ella es pot determinar quin tipus de cita clínica li correspon a cada persona per a examinar tant els missatges que el professional pot donar a l’usuari que telefona, com la comunicació genèrica que ofereix el servei.

Al seu torn, l’equip de la plataforma Tucuvi ha ideat un assistent virtual capaç de donar suport als equips clínics i a les infermeres per a fer un seguiment exhaustiu dels pacients. La prova pilot, activa en la Unitat d’Assistència Domiciliària de l’Hospital La Fe de València, pretén agilitzar les unitats més saturades del centre fomentant al seu torn l’eficiència econòmica i sanitària.

“Els casos d’èxit que hem conegut hui demostren que la cooperació entre els membres de l’administració, metges, empreses i startups funciona i que només així es podrà tindre una sanitat pública de qualitat. Som una de les comunitats autònomes amb major talent sanitari i esta iniciativa no sols ho visibilitza, sinó que també ho reté i potència internacionalment”, ha destacat Francisco Estevan, CEO d’Innsomnia.

“Eixe és el repte que hem abordat en Districte e-Health des de l’inici i el que hem defensat per a tindre una xarxa sanitària més forta, més especialitzada i avançada en l’àmbit científic i tecnològic. Amb este ecosistema digital sanitari donem resposta a dues qüestions de summa importància: fer costat als joves sanitaris, investigadors i emprenedors que volen desenvolupar la seua carrera professional ací i afermar la col·laboració públic-privada per a aconseguir un creixement econòmic just i una major cohesió social”, ha afegit Estevan.

L’esdeveniment també ha servit com a carta de presentació del projecte Fluïsc, guanyador del primer premi en el iDays EIT Health europeu. Es tracta d’un protegix eslip intel·ligent creat per les estudiants del grau i màster en Enginyeria Biomèdica de la Universitat Politècnica de València: Coral Blanquer, Sara Pérez, Ekaterina Panova i Laura Almendros.

El seu caràcter innovador (funciona amb una aplicació mòbil que usant la cambra del dispositiu pot identificar i registrar canvis i tendències per a informar així la usuària sobre anomalies, infeccions o malalties de transmissió sexual), li ha valgut el màxim guardó en l’iDays EIT Health.