Els departaments de Sanitat i Esports posen en marxa diversos actius per a la salut comunitària

El departament de Sanitat i Polítiques Saludables, encapçalat per la regidora Liduvina Gil, junt amb l’àrea d’Esports, que dirigix l’edil Lydia Morant, la Unitat de Salut Mental de l’Hospital Francesc de Borja i el Centre de Salut Pública de Gandia, amb l’encarregada Ana Ocaña, han anunciat la posada en marxa dels actius ‘Entrenant Salut’ i els ‘Grups d’Acompanyament Psicosocial Comunitaris’ per la salut comunitària.

Gil ha destacat que “Cada vegada és més evident la necessitat de generar recursos que milloren la salut i el saber de les persones”. Pel que fa als programes, la regidora de Sanitat i Polítiques Saludables ha definit que “són recursos locals no clínics útils per a promoure hàbits saludables, millorar l’estat d’ànim i ampliar les relacions socials”.

 

ENTRENANT SALUT

Entrenant Salut reprendrà la marxa la setmana del 7 de març, després de l’aturada a conseqüència de la pandèmia, amb algunes millores derivades de la seua avaluació. Tot i que el format continuarà sent similar, hi haurà algun canvi com l’obertura a la participació de tota la població major d’edat que es trobe en disposició de caminar i tinga voluntat per tal de millorar la seua salut física i mental.

Les activitats seran: caminades grupals d’una hora (tan sols per a majors d’edat), iniciades des de diversos punts de la ciutat (centres de salut del Grau, Beniopa i Corea) dos voltes per setmana i de dificultat baixa. “En esta nova edició, a banda de poder incorporar-se usuaris prescrits per la part d’atenció primària de l’hospital, també ho podrà fer el personal de diferents associacions o aquell que tinga coneixement previ de l’activitat”, ha informat Morant.

L’horari “anirem adaptant-lo un poc a les circumstàncies i a les dinàmiques de grup. No volem que siga una qüestió estàtica sinó que s’adeqüe perquè la gent tinga millor adherència al programa”, ha afegit la regidora d’Esports. El més interessant és que estaran dinamitzades per una persona professional de l’esport.

 

GRUPS D’ACOMPANYAMENT PSICOSOCIAL COMUNITARIS

En segon lloc, s’estrena els Grups d’Acompanyament Psicosocial Comunitaris des de la Unitat de Salut Mental de l’Hospital Francesc de Borja en col·laboració amb Salut Pública i l’Ajuntament de Gandia. Estaran dirigits a dones d’entre 30 i 65 anys amb malestar emocional, i estan pensats com una activitat per a enfortir les capacitats i els recursos personals per tal de millorar la forma d’afrontar les dificultats de la vida quotidiana mitjançant una estratègia grupal d’acompanyament i suport mutu.

“Són grups que tenen el seu interès en traure el malestar emocional o els problemes de salut mental dels centres de salut i els hospitals i tractar-los a la comunitat”, ha desenvolupat Ocaña. Al que ha afegit que “no és tant l’activitat física o el malestar emocional, sinó treballar en generar relacions socials, milloren el seu entorn i tinguen suport social”.

Inicialment, es pretén formar tres grups (barri del Grau, Beniopa i Corea) amb un màxim de 15 dones cadascun, que participaran en huit sessions grupals (1 per setmana amb inici el 8 de març) d’una durada d’entre 90 a 120 minuts. Es tractaran temes relacionats amb la millora de la comunicació, l’autoestima, les emocions i/o el poder de la comunitat. Esta és un proposta pionera a la ciutat que espera tenir una bona acollida i repercussió a la salut de les usuàries.

Per tal que les persones puguen  inscriure’s als Actius Comunitaris s’ha habilitat un correu, politiquesaludables@gandia.org, i un telèfon, 96 295 96 41. A més, s’ha informat de la posada en marxa dels mateixos a diversos espais públics de Gandia (Centres de Salut, Serveis Socials, Servei d’Atenció i Seguiment al Malalt Mental), així com associacions i col·lectius (ASAEM, Col·lectiu Obertament…), els usuaris dels quals poder ser potencialment candidates a participar-hi.