“En turisme, actuar per impuls o l’interés d’uns pocs ens aboca a l’errada o el fracàs col·lectiu”

Les jornades “Gandia, 365 dies turística”, organitzades pels Socialistes de Gandia, es van clausurar el passat 1 de desembre amb l’assistència de l’exministre de Turisme del Govern d’Espanya, Javier Gómez- Navarro, qui ha estat acompanyat de la candidata socialista a l’alcaldia de Gandia, Diana Morant, l’ex director general de Turespaña, Antoni Bernabé, i de nombrosos representants del sector turístic a nivell local i comarcal.

Diana Morant ha destacat en la seua intervenció que durant estes interessants jornades sobre turisme ha après que la planificació turística d’una ciutat i d’una empresa no s’improvisa de cap manera. “La improvisació és el sinònim del fracàs. També, l’actuar per impuls o per l’interès personal de només uns pocs, ens aboca a l’error i al fracàs col•lectiu”, ha ressaltat Morant.

La candidata dels Socialistes de Gandia a l’alcaldia ha avançat que “la planificació turística serà el nostre primer objectiu —consensuada amb tots, si pot ser—. Perquè del turisme es beneficia tota la societat, estiga implicada directament o no en el sector, si s’encerta; o perjudica a tota la ciutat, si es fracassa”, ha assenyalat Diana Morant.

Així mateix, Diana Morant ha apuntat que Gandia és una ciutat amb enormes potencialitats, algunes d’elles infrautilitzades o directament ignorades no solament per al turista de sol i platja, sinó per a altres nous tipus de turista. “A Gandia tenim molts recursos turístics que estan dormits i que han de posar-se en valor”, ha ressaltat Morant.

En este sentit, Gómez-Navarro ha explicat que “s’han d’identificar els valors que té Gandia per a aconseguir una oferta turística complementària al sol i platja, i que esta es desenvolupe fora de la temporada d’estiu”. Gómez-Navarro ha posat l’exemple dels Borja com un element d’atracció cultural a nivell mundial, la gastronomia autòctona o els atractius que ofereix el marjal de la Safor.

Segons ha assenyalat l’exministre de Turisme el sol és el més tradicional i el que sempre ha explotat Gandia des dels anys 60. “Però ara, hi ha molta més competència, no som els més barats i cal veure què oferim per a un públic més especialitzat”, ha asseverat Gómez-Navarro.

Per la seua banda, Antoni Bernabé ha indicat que el repte de Gandia i altres destinacions de sol i platja que han aconseguit la maduresa, és saber reinvertar-se. “Açò no s’aconsegueix fent ‘parxes’ amb quatre concerts a l’estiu o un parc aquàtic. Pot ajudar en temporada alta per a cobrir l’expedient, però no aporta cap singularitat ni elements diferenciadors”, ha assenyalat l’exdirector general de Turespaña.

Este acte ha conclòs amb un resum les principals aportacions que s’han dut a terme durant estes jornades que es van iniciar el passat 24 de novembre, en les quals s’ha realitzat una reflexió conjunta entre experts, professionals del sector i ciutadania en general sobre el turisme a Gandia en la pròxima dècada.