Gandia s’uneix al pla integral d’Ecovidrio per a incrementar el reciclatge de vidre en estiu

Gandia, 11 de juliol de 2018.- El Regidor de Serveis Bàsics a la Ciutadania i Qualitat Urbana, Miguel Ángel Picornell, i el gerent de zona d’Ecovidrio, Roberto Fuentes, han presentat aquest matí en roda de premsa el nou pla integral que ha posat en marxa l’entitat sense ànim de lucre Ecovidrio amb la campanya “Prem nota, recicla vidre” a la que Gandia s’ha adherit amb l’objectiu d’incrementar el reciclatge de vidre en establiments hostalers en les zones costeres.

 

Segons ha explicat Fuentes, “la campanya es mou a nivell nacional en poblacions que tenen el perfil que té Gandia, una població turística que en època estival multiplica la seua població”. En cadascuna es tracta de cobrir “dos factors fonamentals que es donen en aquesta època”. En primer lloc, la col·laboració amb el sector hostaler és clau, ja que “genera el 50% dels residus d’envasos de vidre que hi ha al mercat” i, en segon lloc, l’impacte del turisme i l’augment poblacional provoquen que “al llarg dels mesos de juny, juliol i agost, es recicle el 30% dels residus d’envasos de vidre de tot l’any”.

 

Per la seua banda, Picornell, “un total de 200 establiments hostalers de Gandia participaran en la campanya enguany”. El personal contractat en les poblacions de costa realitzarà més de 600 visites d’informació  i sensibilització als hostalers d’aquets establiments. Fuentes ha explicat que “En la primera visita es detectaran les necessitats que tenen els hostalers per tal de facilitar-los de forma gratuïta mitjans per que pugen reciclar”. A més, ha afegit que els establiments adherits a la iniciativa competiran a nivell nacional durant tot l’estiu en un rànquing a través de la web www.tomanotareciclavidrio.es per tal d’aconseguir una classe magistral amb Quique Dacosta, el reconegut xef amb tres Estrelles Michelín. A nivell local entraran en un sorteig amb premi d’un viatge.

 

El gerent de Zona d’Ecovidrio ha agregat que, “aquest any, a banda de la campanya s’ha tractat de conèixer els hàbits dels espanyols quan estiuegen” i ho han fet a partir de l’estudi “Nous hàbits dels valencians en la platja i sostenibilitat a l’estiu”. Aquest ha desvetlat que “per a més dels 90% de valencians, l’absència de residus en l’aigua i en l’arena és el factor determinant per a anar a la platja”. Així mateix, una altra data que ha destacat Fuentes sobre l’estudi és que “6 de cada 10 afirmen que quan veuen un residu en la platja, l’arrepleguen i el depositen en el contenidor, independemtne de si és seu o no”. Amb aquesta xifra ha volgut resaltar el fet que “any rere any, les persones van agafant més conciencia i cada vegada preocupa més el medi ambient i l’entorn que vna a deixar per a les futures generacions”.

 

Per últim, el Regidor ha volgut insistir en la “importància d’aquestes campanyes” perquè “el vidre es pot reciclar de manera inifinta”, per la qual cosa “s’ha de concienciar a tota la societat a que tenim l’obligació de reciclar i que no deguem llançar residus a la mar, sinó que hem de depositar-los en les papereres corresponents”, ha conclós.

 

Dades del reciclatge de vidre en Gandia l’any 2017

 

Segons ha explicat Picornell, dades del 2017 demostren que els ciutadans de Gandia reciclaren un total de 1.169, 314 quilos de vidre, el que suposa que cada habitant va reciclar una mitjana de vora 15,8 kg. Quant a la taxa de contenització, Gandia se situa amb una mitjana de 227 habitants per contenidor compta amb un total de 327 iglús ubicats en tots els barris de la ciutat.

20 anys reciclant envasos de vidre

 

Els orígens del reciclatge d’envasos de vidre es remunten a la dècada dels 80 amb l’arribada dels primers contenidors a Madrid i Barcelona en 1982. Després de l’aprovació de la Envasos i Residus d’Envasos en 1997 i l’arrencada de les operacions en 1998, Ecovidrio es va convertir en l’entitat gestora d’un model de reciclat que garanteix un servei públic, professional i al que tenen accés tots els ciutadans. El reciclatge d’envasos de vidre és un element fonamental per a contribuir al desenvolupament sostenible d’acord amb els principis d’economia circular.

 

La Comunitat Valenciana va signar l’autorització per a iniciar les operacions de Ecovidrio la comunitat al juny de 1998. En aquestes dues dècades de col·laboració públic-privada, el quilogram per habitant de residus d’envasos arreplegats a la Comunitat Valenciana s’ha duplicat, passant de 8,2 quilograms per persona en 1998 als 16,7 quilograms per habitant reciclats en 2017.

 

Ecovidrio és l’entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclat de residus d’envasos de vidre. 8.000 companyies envasadores fan possible, amb la seua aportació a través del punt verd, el sistema de reciclat.