Gandia acollirà la jornada formativa del Fons Valencià per la Solidaritat ‘ODS 16: Ciutadania per la pau. Educació en i per al conflicte’

L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, acompanyada per la regidora Liduvina Gil, han rebut aquest matí en el despatx d’alcaldia al President del Fons Valencià per la Solidaritat, Álvaro Escorihuela. Durant la trobada han valorat la incidència de la tasca del Fons Valencià, entitat on la capital de la Safor és sòcia, i reafirmat el compromís de l’Ajuntament de Gandia amb la cooperació i la solidaritat.

Després de la reunió, Diana Morant ha anunciat que el Fons Valencià per la Solidaritat en el marc del projecte “València per la Pau”, cofinançat per la Diputació de València, organitzarà a Gandia el pròxim 6 d’octubre a la Casa de la Marquesa la jornada “ODS16: Ciutadania per la pau. Educació en i per al conflicte”. Una jornada que comptarà amb la presentació institucional d’Álvaro Escorihuela, President del Fons Valencià; Diana Morant, Alcaldessa de Gandia; i Mentxu Balaguer, Diputada de Cooperació Internacional de la Diputació de València.

La jornada comptarà amb la projecció del documental “Els Fils del Tauler”, presentat per José Gayà, director d’aquest. Aquesta projecció exposa les causes i conseqüències que generen els conflictes bèl·lics, i estarà seguida d’un espai per a la reflexió col·lectiva que comptarà amb la participació de Claudia García Giraldo, refugiada colombiana, i Lemadla Kori, refugiada sahrauí; totes dues protagonistes del documental. Posteriorment, Jesús A. Núñez Villaverde, Codirector de l’Institut d’Estudis sobre Conflictes i Acció Humanitària, realitzarà una ponència centrada en la reflexió sobre les línies d’actuacions que s’han de realitzar en l’àmbit de la prevenció dels conflictes i de la construcció de la pau. Finalment, Federico Mayor Zaragoza, President de la Fundació Cultura de Pau i ex-Director de la UNESCO, exposarà des d’una mirada col·lectiva la cultura basada en la pau i la no-violència, així com la importància de la cooperació i la solidaritat en la construcció global d’aquesta.

“València per la Pau” és un projecte que té l’objectiu d’acostar l’ODS número 16 (Pau, Justícia i Institucions Sòlides) a la població valenciana, conscienciant al voltant de la construcció de societats pacífiques, justes i amb institucions democràtiques que respecten les llibertats i els Drets Humans, mitjançant diverses activitats didàctiques i de sensibilització, basades en la Cultura de la Pau i la no-violència.

Per a participar en aquest seminari, el qual s’ha adaptat a la situació sanitària actual i comptarà amb totes les mesures indicades i recomanades per les diferents autoritats sanitàries, cal realitzar una inscripció prèvia enviant un correu electrònic a oficina@fonsvalencia.es (indicant nom i cognoms, DNI, institució i càrrec, si escau, correu electrònic i telèfon de contacte) i acreditar-se entre les 9 i 9.30 hores en el dia i lloc de la jornada.Després de la trobada, Diana Morant ha recordat que Gandia és pràcticament un dels membres del Fons des del seu inici i ha remarcat la voluntat municipal de continuar treballant per la solidaritat “en el si de la nostra ciutat, amb els municipis de la Comunitat i arribant més enllà de les fronteres demogràfiques. La COVID-19 ens ha tornat a recordar que les amenaces són globals i davant aquesta mena d’amenaces només es tira avant si es fa amb unió”
Sobre la jornada que s’organitzarà a Gandia, l’alcaldessa ha mostrat la seua satisfacció i destacat que “aprofitarem aquesta oportunitat per a tornar a llançar el missatge que Gandia és una ciutat solidària. Cal aplaudir aquest tipus d’iniciatives. L’objectiu número 16 que s’abordarà en aquesta jornada és vital, ja que les institucions han de representar a la ciutadania i per això han de ser democràtiques i continuar lluitant pels drets i llibertats dels ciutadans. Sense pau no fes dignitat en la vida i sense justícia social, tampoc”.

Finalment, la alcaldesa ha transmés a Escorihuela que Gandia renovarà el seu compromís solidari amb totes les entitats solidàries o ONG de la ciutat que treballen en l’àmbit de la cooperació. “Gandia ha sigut pionera en projectes de cooperació internacional. Hi ha hospitals, centre i col·legis a tot el món que porten en nom de Gandia amb orgull”.

Per part seua, Escorihuela, ha afirmat que “l’Ajuntament de Gandia és un exemple d’aposta i consolidació de polítiques de cooperació des del Fons Valencià per la Solidaritat. El nou equip directiu del Fons va triar Gandia per a iniciar les visites institucionals perquè és un municipi referent en aquest àmbit”, indicant que el mateix és soci de l’entitat des de fa dues dècades. També ha manifestat que “l’articulació entre municipis cooperants que realitza el Fons Valencià és fonamental per a teixir aliances amb les institucions que marquen camins de treballs comuns més eficaços i amb major permeabilitat”.

Finalment, Liduvina Gil ha destacat que “per a Gandia és un plaer acollir aquesta jornada que se celebrarà amb totes les mesures de seguretat necessàries. Comptarem amb ponents de primera línia que abordaran aspectes vitals. Aquest tipus d’iniciatives aconsegueixen sensibilitzar a la ciutadania que els conflictes bèl·lics generen pobresa i misèria”.