Gandia destina 200.000 euros en ajudes directes per a reactivar el sector cultural enfront de la covid-19

La Junta de Govern local ha aprovat hui una línia d’ajudes a la reactivació cultural de Gandia. Es tracta d’una implementació d’una altra línia d’ajudes complementàries per a reactivar la nostra ciutat, així com una altra de les moltes mesures de xoc que el Govern local ha tret per tal d’ajudar als sectors econòmics de Gandia perjudicats per la crisi de la covid-19. Estem parlant, en este cas, de fins a 200.000 euros, una quantitat ampliable, ajudes que s’han treballat en el Consell de Reactivació Cultural tenint en compte l’opinió del sector. Així, es poden sol·licitar fins a 1.000 euros per als artistes i empreses del sector cultural, i fins a 30.000 euros per empreses que gestionen espais culturals i festivals.

“En temps de coronavirus també hem d’apostar, més que mai, per la cultura, una vacuna contra el virus. La covid-19 no és incompatible amb consumir cultura, un element fonamental per al benestar i la felicitat de les persones. Per això, és moment de consumir més cultura amb totes les mesures de seguretat. Per tant, ara hem de donar tot el nostre suport als professionals del món cultural, a eixos agents tan exemplars que tenim a la nostra ciutat. La cultura és un eix vertebrador de la recuperació social i econòmica de la nostra ciutat. I, donar suport al sector local cultura és una ferramenta fonamental per a eixir d’esta crisi”, ha indicat l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant.

“Estos 200.000 euros per a la cultura cal afegir-los als més de 4’5 milions d’euros que Gandia ja ha destinat, des de l’inici de la pandèmia, per tal d’ajudar primer a les persones perquè ningú es quedara enrere, juntament amb donar oportunitats per als sectors productius. Perquè som conscients que, en esta crisi, el primer era assistir a les persones i als sectors productius, perquè hi haguera un cert equilibri”, ha assegurat Morant.

L’alcaldessa ha recordat que, en ple estat d’alarma, ja es va destinar 1 milió d’euros en Benestar Social, que ha beneficiat més de 2.000 famílies vulnerables de la nostra ciutat (a més de l’ajuda extraordinària de 220.000 euros per a col·lectius socials). Altres 700.000 euros en ajudes directes al sector comercial i de serveis, i 300.000 euros en ajudes directes per al sector turístic.

Per la seua banda, el regidor d’Escena Urbana i Política Festiva, José Manuel Prieto, ha assenyalat que la línia d’ajudes també contempla tot el sector de les arts escèniques i de la producció d’art de carrer. L’edil socialista ha posat en valor que durant tots estos mesos Gandia no ha deixat de programar cultura. “La major garantia que ha tingut el sector de continuïtat ha sigut que bona part de la programació de la Fira s’ha re-programat per a injectar economia en el sector”, ha recalcat.

Un altre aspecte que ha destacat l’edil responsable de Biblioteques ha sigut la injecció pressupostària de 55.000 euros per a adquirir material bibliogràfic per a continuar incorporant nous volums a una de les xarxes de biblioteques més grans de tot el territori espanyol. Prieto també ha informat que les xifres de préstecs en la xarxa municipal de biblioteques s’aproxima a poc a poc a les xifres de 2019 i que de cara al Dia de la Biblioteca, ja s’està preparant una programació especial d’activitats per a tots els públics.

Les bases de la línia d’ajudes directes destinada al sector cultural es publicaran en 6 o 7 dies en el BOP. Només podran optar empreses amb domicili fiscal a Gandia o empadronades a la ciutat, en el cas dels autònoms. Han de justificar estar donades d’alta en l’àmbit de l’activitat cultural i almenys 6 mesos d’alta en els darrers dos anys. També han de mantindre, mínim, el 50% de la plantilla d’abans de la pandèmia. Les empreses i/o persones interessades tindran 20 dies hàbils per a sol·licitar-les a partir de la publicació en el BOP. Les bases i el formulari de sol·licitud es podran trobar en la web de l’Ajuntament de Gandia i de Cultura Gandia.