Gandia destina 2,1 milions d’euros del romanent en ajudes a les famílies i els sectors productius més afectats per la crisi de la covid-19

L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, ha comparegut hui davant els mitjans de comunicació per tal d’anunciar que el Ple del pròxim dijous aprovarà la modificació de crèdits del pressupost municipal de 2021 per tal d’incorporar al voltant de 2,1 milions d’euros, procedents del romanent líquid de tresoreria de 2020, amb l’objectiu de pal·liar els efectes de la pandèmia.

Sobretot en tres eixos. En primer lloc, els sectors productius: aportació municipal per a les ajudes Parèntesi del Pla Resistir (404.700 euros); ajudes per a ‘bonos’ consum al comerç, ‘Market Place’ i oci nocturn (670.000 euros); ajudes a les famílies a través de Benestar Social (250.000 euros); i Sanitat (75.000 euros en material sanitari a causa de la covid-19 per a la protecció de la salut de persones).

Com ja va explicar la setmana passada el regidor d’Economia i Hisenda, Salvador Gregori, amb la liquidació positiva del pressupost de 2020, Gandia disposa enguany de 8,5 milions d’euros extra per a poder suplementar diverses partides pressupostàries o per a realitzar inversions municipals. Esta important xifra correspon al romanent de tresoreria de 2020, és a dir, als estalvis dels anteriors comptes municipals.

“Parlem d’una destacada injecció econòmica per a poder atendre tota eixa despesa extra generada per la crisi de la covid-19 i afrontar les conseqüències de la pandèmia. Enguany, com l’any passat (quan ja vam injectar als pressupostos 4,5 milions del romanent de tresoreria), seguirem atenent l’emergència de la covid-19 sense generar ni un cèntim de deute a la ciutadania. Al mateix temps, continuem pagant als proveïdors en temps i forma. El Període Mitjà de Pagament (PMP) es troba en 16,9 dies, molt per davall del que marca la llei. Som un dels municipis de tot Espanya que més prompte paga els seus proveïdors, com així ho demostren els informes de la Intervenció municipal”, ha indicat Morant.

L’alcaldessa també ha posat en valor que les dades referents a l’estabilitat pressupostària són positives i que en l’ajuntament es complix la regla de la despesa. “Tot açò és possible gràcies a l’ortodòxia aplicada als pressupostos anteriors i a la solvència econòmica que tenim ara. Així com a la impecable, seriosa i responsable gestió dels darrers anys, que ha donat estabilitat a les arques municipals”, ha assenyalat. En este sentit, Morant ha recordat que en 2015, quan es va produir el canvi de Govern, el romanent de tresoreria de 2014 (del PP) va ser de menys (-)33 milions d’euros. “I, ara, tenim xifres positives amb les quals estem abordant la crisi del coronavirus”.

Morant ha assegurat que amb este romanent de tresoreria de 8,5 milions d’euros “seguirem modificant el pressupost les vegades que faça falta i traurem totes les ajudes que siguen necessàries, perquè la higiene de les finances municipals derivada d’una responsable gestió econòmica ens ho permet. Després d’un any crisi, el temps ens ha donat la raó en tot allò que estem prioritzant i en com, de manera extraordinària, estem gestionant esta pandèmia per a la reactivació econòmica i que la nostra ciutat isca de la crisi millor que quan vam entrar”.

D’altra banda, el regidor socialista Salvador Gregori ha explicat que “el combustible financer de l’ajuntament ha estat possible gràcies, entre altres factors, a la prudència econòmica i la responsabilitat de les regidores i regidors que han sigut capaços de reduir i prioritzar partides”, a més de l’esforç de la ciutadania. I ha recordat que Gandia serà una de les ciutats d’Espanya que més ajudes destinarà per habitant als seus sectors productius. A hores d’ara, entre la Generalitat i l’Ajuntament s’han destinat més de 12 milions d’euros per a fer front a la crisi provocada per la covid-19.