Gandia destina 9 milions d’euros per al dipòsit del Clot de la Mota, l’obra més ambiciosa de la darrera dècada pel que fa a prevenció d’inundacions

La Junta Local de Govern ha aprovat el projecte d’execució del dipòsit de tempestes del Clot de la Mota de la platja de Gandia, l’obra més ambiciosa de l’última dècada a la ciutat pel que fa a prevenció d’inundacions, i que compta amb un pressupost de 8.888.757,15 euros (IVA inclòs).

L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, ha remarcat que este dipòsit, amb 11.000 metres cúbics de capacitat, ha de resoldre aspectes com la inundabilitat del nucli històric de la platja (que patix problemes d’inundació sempre que plou amb intensitat), millorar el control de la contaminació (com tanc anti-DSU que evita els abocaments d’aigües no tractades en el medi natural en episodis de precipitacions ordinàries), a més de donar servei al nou PAI d’equipaments de la platja.

Morant ha explicat que tot i la crisi provocada per la pandèmia, Gandia no s’atura i seguix en marxa. “No eixirem d’esta crisi amb fórmules fracassades d’austeritat. Des de l’Ajuntament de Gandia tenim clar que seguirem fent inversions amb l’execució d’obres que dinamitzen la ciutat. Concretament, l’obra del dipòsit del Clot de la Mota donarà treball al voltant de 40 persones. Este és un exemple més que els nombrosos projectes que la ciutat ja tenia compromesos van a continuar”, ha afirmat.

Per la seua banda, el regidor socialista Miguel Ángel Picornell, president d’Actuacions Ambientals Integrals (AAI), ha destacat que “amb el nou dipòsit de Clot de la Mota, al costat del que ja està en construcció al barri de Venècia, de 1.600 metres cúbics de capacitat, s’incrementa substancialment la capacitat hidràulica del sistema de clavegueram de la platja de Gandia, que actualment compta amb els tancs existents al carrer Sant Jordi, al costat de l’hotel Tres Anclas i a la plaça de Navarra. Estes actuacions redundaran en una important reducció dels problemes d’inundació i ambientals existents i ens permetran afrontar en millor situació els episodis de pluges intenses“.

Es tracta de la infraestructura hidràulica de més capacitat de la platja de Gandia, que gairebé dobla el volum de l’últim gran tanc construït que, amb un volum útil pròxim als 6.000 metres cúbics, es va executar a la plaça de Navarra en 2008. Si tot va segons el previst, les obres podrien començar a finals d’enguany o principis de 2021, amb la intenció que la instal·lació puga estar en funcionament a finals de la present legislatura.

Amb este acord es fa realitat la infraestructura hidràulica pendent amb major influència en l’àmbit del sòl urbà de la platja, d’acord amb els diversos estudis realitzats, entre els quals cal destacar l’estudi inicial redactat pel DHI (Danish Hydrulic Institute), per a plantejar les actuacions necessàries per a pal·liar els greus problemes d’inundacions que periòdicament es produïxen a la platja de Gandia.