Gandia posa en marxa un dispositiu especial per a la inscripció en el cens electoral de ciutadans de països europeus o amb acord bilateral

El regidor de Govern Interior i Coordinació Administrativa, Nacho Arnau, ha informat este matí del dispositiu posat en marxa pel consistori respecte al vot estranger de cara a les eleccions municipals del pròxim 28 de maig. Tal com ha explicat Arnau, “el vot és el major dret que se’ns concedix com a ciutadans i des del consistori gandià pretenem que ningú que vulga exercir este dret es quede sense fer-lo”.

Per això, l’Ajuntament de Gandia facilitarà el procés per a aquells ciutadans procedents de països europeus i ciutadans residents a Espanya (CERE) amb països on Espanya haja signat acords. “Per a estes eleccions hem anat més enllà i pretenem acostar l’administració als barris. Per això, a més de l’Oficina del Padró a la plaça del Tirant, hem habilitat altres quatre punts que determinats dies de la setmana obriran les seues portes al Grau, Corea, Roís de Corella i la zona de la Plaça El·líptica-República Argentina”, ha indicat l’edil.

En el cas de residents europeus podran votar si ja ho han fet anteriorment o el sol·liciten davant l’administració. En este cas es troben els ciutadans/es de la Unió Europea (UE), no espanyols, residents a Espanya i majors d’edat procedents d’Alemanya, Àustria, Bèlgica, Bulgària, Xipre, Croàcia, Dinamarca, Eslovènia, Estònia, Finlàndia, França, Grècia, Hongria, Irlanda, Itàlia, Letònia, Lituània, Luxemburg, Malta, Holanda, Polònia, Portugal, República Eslovaca, República Txeca, Romania i Suècia.

En el cas d’estes persones i de no fer-lo anteriorment, l’Oficina del Cens Electoral (OCE) enviarà un imprés a els/les ciutadans/as de la UE residents a Espanya que reunisquen les condicions establides, juntament amb la Clau de Tramitació Telemàtica (CTT). Amb esta clau, podrà accedir a la seu electrònica de l’INE i sol·licitar la seua inscripció fins al 30 de gener. També podran emplenar el tràmit en les oficines municipals habilitades entre el 12 de desembre de 2022 i el 30 de gener del 2023.

En el cas de residents a Espanya (CERE) que, sense haver adquirit la nacionalitat espanyola, són ciutadans de països amb els quals Espanya posseïx acord bilateral per a les eleccions municipals, per a cada convocatòria electoral hauran de sol·licitar el seu dret al vot. En este cas es troben els ciutadans/es de països no comunitaris i majors d’edat el dia de la votació, amb els quals Espanya ha signat convenis de reciprocitat: Bolívia, Cap Verd, Xile, Colòmbia, Corea, l’Equador, Islàndia, Noruega, Nova Zelanda, Paraguai, el Perú, el Regne Unit de la Gran Bretanya i Irlanda del Nord i Trinitat i Tobago.

Estos ciutadans hauran d’estar en possessió de la corresponent autorització de residència a Espanya i haver residit a Espanya, legal i ininterrompudament durant, almenys, els cinc anys anteriors a la seua sol·licitud d’inscripció en el cens electoral. En el cas del Regne Unit i Noruega, el període de residència ininterromput haurà de ser de tres anys.

En este cas, s’haurà de presentar la sol·licitud electrònicament en la seu de l’INE o presencialment a l’Ajuntament de Gandia. Per a facilitar la sol·licitud d’inscripció, l’Oficina del Cens Electoral (OCE) enviarà un imprés als estrangers residents a Espanya que reunisquen les condicions establides, juntament amb la Clau de Tramitació Telemàtica (CTT). Amb ella es podrà accedir a la seu electrònica de l’INE i sol·licitar la seua inscripció. El termini d’este tràmit comença hui 1 de desembre i finalitza el 15 de gener.

En el cas de voler realitzar el tràmit presencialment, hauran de personar-se en les oficines i aportar:

-Original de la targeta de residència vigent.
-Original del document nacional d’identitat o passaport, només nacionals del Regne Unit, si s’han inscrit en el Padró municipal abans del 1/01/2021, Noruega i Islàndia, en el cas de no disposar de targeta de targeta d’identitat d’estranger.
– Certificat expedit per la Comissaria de Policia on s’acredite este temps, quan no es puga deduir de la targeta d’identitat d’estranger que presenta.

HORARIS DE LES OFICINES
– Oficina del Padró. De dilluns a divendres de 09.00 a 14.00 hores i els dilluns de 16.00 a 18.00 hores

Del 12 de desembre fins al 15 de gener en les següents oficines:
– Oficina del Padró (plaça del Tirant) i Centre Social Marcelino Pérez
Dilluns de 17.00 a 20.00 hores
– Centre Social de Corea
Dimarts de 17.00 a 20.00 hores
– Centre Cívic Roís de Corella (avinguda de les Esclaves, s/n – parc del País Valencià)
Dimecres de 17.00 a 20.00 hores
– Centre Social Joan Climent (plaça de les Xocolateres, 4)
Dijous de 17.00 a 20.00 hores