Gandia presenta la programació de la XX Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible

Este matí s’han presentat les activitats que ha organitzat l’Ajuntament de Gandia amb motiu de la XX Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible que tindrà lloc del 20 al 24 de setembre i que té com a lema ‘Per la teua salut, mou-te de manera sostenible’. Igual que l’anterior edició tindrà especial incidència en els més menuts tenint com a objectiu assegurar el benestar de la infància i adolescència del municipi.

Espanya és un dels països on més municipis se sumen a les diferents mesures proposades des d’Europa i que generen paral·lelament activitats pròpies. En esta edició han participat activament les àrees de Mobilitat, Infància, Polítiques Educatives, Sanitat i Polítiques Saludables, i Joventut. “A poc a poc la mobilitat a les ciutats està canviant en favor de l’ús de vehicles de mobilitat personal, la bicicleta i caminant més. Totes estes accions contribuïxen a millorar el nostre entorn i l’administració ha de facilitar que la ciutadania es moga d’una manera sostenible i segura”, ha destacat el regidor de Trànsit i Mobilitat, Nacho Arnau.

Per part seua, l’edil delegada de la Infància, Liduvina Gil, ha afirmat que esta iniciativa es presenta com una oportunitat per a treballar i difondre els Objectius de Desenvolupament Sostenible i, a més, per a aconseguir la conversió dels entorns escolars en àrees de protecció de la salut de la infància. “Desplaçar-se de manera sostenible millora la nostra salut física i mental, a més de disminuir la contaminació de la ciutat. Per tant, la mobilitat sostenible implica entendre la importància de restar espai al cotxe i facilitar la caminabilitat a les ciutats”, ha explicat Gil, qui ha afegit que la crisi sanitària ha fet encara més necessari la generació d’espais que garantisquen la distància física.

Finalment, l’intendent cap de la Policia Local, Salvador Morant ha indicat que la intenció de la present edició és que siga visible i no es limite només a una jornada de conscienciació. “Tots hem d’aportar per a canviar els hàbits de circulació i per això el diumenge 19 a les 11 hores organitzarem una marxa amb bicicleta que partirà des de la plaça Major”.

Morant també ha recordat que igual que s’ha realitzat durant tota la setmana, als voltants d’aquells centres educatius on siga possible, es restringirà l’accés de vehicles de motor per a conscienciar de la necessitat de realitzar este tipus de desplaçaments de manera sostenible. “És una iniciativa que no s’aplicarà en els entorns d’aquells centres pròxims a vies imprescindibles per a la mobilitat de la ciutat”, ha destacat l’intendent cap de la Policia Local, qui ha explicat que els centres escolars comunicaran als pares si s’aplica la mesura en el seu entorn i de quina forma.

 

PROGRAMA D’ACTIVITATS
Respecte al programa d’activitats, destaca l’assistència en línia al desé Fòrum Mundial de la Bicicleta, que es durà a terme el divendres 17 de setembre a la vesprada. En este fòrum els membres del Consell de la Infància, podran debatre i conversar en línia amb altres xiquets de la resta del món, sobre la mobilitat sostenible. A més, els alumnes de 5é i 6é de Primària realitzaran cinc reptes sobre la Mobilitat Sostenible, que podran anar complint al llarg de la setmana del 20 al 24 de setembre i per al qual comptaran amb un carnet.

Els reptes van des de la preparació de materials (pancartes o cartolines) amb les seues propostes de mobilitat, tallers de formació i pràctiques de mobilitat, jocs sobre el coneixement de les normes de circulació i finalment, participar en el que s’ha anomenat ‘Revolta escolar’ on els alumnes el dia 24 eixiran a la porta dels seus col·legis per a exposar les pancartes i cartolines que han fabricat amb les seues propostes. Si aconseguixen complir-los tots, podran recollir el seu obsequi el dissabte 25 al Parc Mòbil d’Educació Viària que s’instal·larà en la plaça del Prado mostrant el carnet amb tots els reptes aconseguits.

“El programa d’activitats que hui presentem, és una peça més del treball que realitzem des del consistori amb l’objectiu de transformar Gandia en un espai més sostenible que protegisca la infància i a l’adolescència i millore el seu benestar, a més de fomentar la mobilitat activa i l’autonomia dels xiquets i xiquetes i per tant de tota la ciutadania en el seu conjunt”, ha finalitzat Gil.