Gandia presenta un Palau de Justícia modern, eficient i sostenible amb una inversió de 17 milions d’euros

La consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, i l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, han presentat hui en els salons de Foment el projecte del nou Palau de Justícia, finançat íntegrament per la Generalitat Valenciana amb un pressupost valorat en 17 milions d’euros, la inversió més gran que s’ha fet en matèria judicial a la ciutat de Gandia.

 

Durant l’acte, Bravo ha anunciat que l’inici de les obres està previst per al mes d’abril de 2021, amb un termini d’execució de 24 mesos, amb la qual cosa els treballs podrien finalitzar durant el primer trimestre de 2023. A la barriada de Santa Anna s’alçarà un edifici de cinc plantes, més un aparcament amb 84 places, amb una superfície total construïda de 16.583 metres quadrats. Aglutinarà els diferents òrgans judicials i els serveis que es necessiten per al seu funcionament òptim. Tot açò, gràcies a un projecte potent que, sobretot, pretén ser fàcilment accessible per a la ciutadania a la qual servirà.

Diana Morant ha destacat que, amb la presentació del projecte del nou Palau de Justícia de Gandia, “hui fem un pas de gegant per tal d’assolir, definitivament, la centralització de tots els equipaments judicials i la dignitat de la justícia a la nostra ciutat. Hui és un gran dia per a la ciutadania de Gandia i el col·lectiu de professionals del nostre partit judicial que, a la fi i després de dècades de reivindicacions, disposaran d’unes instal·lacions modernes, més segures i amb l’espai necessari per a desenvolupar el seu treball diari”.

Les actuacions es portaran a terme en una parcel·la de més de 4.000 metres quadrats ubicada en el barri de Santa Anna. “Amb el nou Palau de Justícia es cosirà la trama urbana entre Santa Anna i la resta de la ciutat, apostant per eixe model de ciutat amable, compacta, homogènia i sostenible amb el que tant creiem”, ha apuntat l’alcaldessa de Gandia.

L’alcaldessa ha apuntat que “tot i els contratemps ocasionats amb motiu de la pandèmia de la covid-19, i en la pitjor conjuntura estem tenint una excel·lent resposta per part d’altres Administracions com la Generalitat Valenciana, que fan que Gandia no s’ature i seguisca en marxa”.

El nou Palau de Justícia té un pes rellevant en el conjunt de la Comunitat Valenciana, ja que Gandia és el tercer municipi que més inversió rep d’aquest pla, després d’Alacant i València. En aquest sentit, Morant ha remarcat: “La Generalitat Valenciana ens ha demostrat que podem comptar amb ella per a cobrir serveis públics essencials i reivindicacions històriques en educació amb el Pla Edificant (23 milions d’euros), en sanitat amb el nou Espai Sanitari Roís de Corella (18 milions d’euros) i en justícia amb aquest projecte (17 milions d’euros). En total, 58 milions d’euros amb els quals, en una sola legislatura i en plena crisi de la covid-19,  recuperarem els drets de la ciutadania, fent un gir de progrés sustentat en projectes reals, amb números en els pressupostos; amb fets i no amb fum”.

Per últim, l’alcaldessa de Gandia ha volgut agrair l’intens treball dut a terme per part de la Conselleria de Justícia i la complicitat que sempre ha demostrat la consellera Gabriela Bravo amb aquest projecte, el qual “contribuirà a aconseguir una justícia més àgil, pròxima i eficaç, millorant sensiblement la qualitat del servei públic prestat per la justícia a Gandia”.

Per la seua banda, Gabriela Bravo ha afirmat que “per a la Conselleria era una prioritat dotar a Gandia d’un edifici que estiguera a l’altura d’allò que la ciutat necessita i, a més, que garantira unes premisses bàsiques perquè els que treballen allí donen solvència a la ciutadania. Aquest és un projecte ambiciós que representa un abans i un després en la manera d’invertir en justícia. També hem apostat per un edifici sostenible en un moment d’emergència climàtica. D’aquesta manera, no hem vingut a Gandia a presentar un ‘power point’, sinó a presentar un projecte de la Generalitat que aposta per la justícia d’una manera integral”.

La conselleria de Justícia, que he agraït el treball conjunt amb l’Ajuntament de Gandia i la coordinació amb l’equip d’infraestructures, també ha assenyalat que “la implicació dels poders públics és fonamental per a canviar la cara de la justícia i ho estem aconseguint. Perquè la justícia està en l’agenda del nostre Govern”.

CARACTERÍSTIQUES DEL PROJECTE

L’arquitecte Javier García, responsable de l’equip redactor del projecte, ha procedit a explicar les principals característiques del nou Palau de Justícia. Amb aquest projecte es posarà fi a la dispersió actual de les dependències judicials amb què compta la ciutat de Gandia, concentrant tots els serveis en una sola seu judicial ubicada en el número 2 del carrer Mondúver.

A la planta baixa s’ubicaran els controls de seguretat, el Registre Civil i el Servei Comú d’Assumptes Generals, compartint espai amb el gabinet psico-social, l’oficina d’assistència a les víctimes del delicte, la clínica mèdic-forense i sis calabossos.

La primera planta disposarà de sis sales de vista, un jutjat i els espais reservats per als col·legis d’advocats i de procuradors, així com una part de l’arxiu.

A les plantes segona i tercera s’habilitaran deu jutjats (cinc en cada planta), que comptaran amb un despatx per a cada jutge i per a cada lletrat de l’Administració de Justícia, així com l’àrea de funcionaris, un despatx de reserva, un espai multi-usos, una estança de consulta per a professionals i una sala d’espera reservada, amb els arxius corresponents.

Per últim, a la quarta planta s’instal·larà la Fiscalia, amb catorze despatxos, el seu arxiu, un àrea de funcionaris, sales per a videoconferències, multi-usos i de reunions, així com una sala més d’espera i reservada.