Gandia, primera ciutat a incorporar-se a la xarxa Xaloc que facilita l’accés a l’habitatge

Gandia s’ha convertit en una ciutat referent en polítiques d’habitatge. L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, i el vicepresident segon del Consell i conseller d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, han signat hui el conveni mitjançant el qual Gandia passa a formar part de la Xarxa de Municipis d’Oficines Xaloc, una iniciativa impulsada per la Generalitat Valenciana destinada a canalitzar totes les actuacions en matèria d’habitatge i regeneració urbana previstes per la Generalitat Valenciana a la nostra ciutat. Gandia, d’esta manera, es convertix en el primer municipi a incorporar-se a este projecte que pretén facilitar l’accés a una llar digna.

El conveni té validesa per un any amb la possibilitat de ser renovat durant quatre anys i té un import de 111.600 euros que permetran la contractació d’un arquitecte, un administratiu, a més d’un jurista. Amb esta ajuda l’Ajuntament de Gandia reforçarà més si cap les estratègies públiques en matèria d’habitatge que s’estan gestionant en els últims anys i que la situa, sense cap dubte, com a ciutat de referència en les polítiques de regeneració i renovació urbana.

La Xarxa Xaloc, integrada per huit ciutats i dues mancomunitats, es configura en diversos blocs. D’una banda, serà una finestreta única en la qual la ciutadania podrà informar-se sobre tota la gestió en matèria d’habitatge, rehabilitació d’edificis i regeneració urbana a més de promoure l’accés a un habitatge digne i combatre la segregació urbana. Per una altra, ajudarà a la ciutadania a l’hora de tramitar les ajudes. El tercer bloc serà la col·laboració entre el Consistori i la Conselleria en matèria de tanteig i retracte sobre els habitatges de protecció pública i en transmissions singulars. De fet, Morant ha avançat que Gandia s’incorporarà a la Xarxa de Ciutats que podran accedir al decret de tanteig i retracte impulsat pel govern valencià.

Tal com ha explicat Diana Morant, esta nova oficina permetrà utilitzar els recursos públics d’una manera més eficient, augmentar la transparència dels processos relacionats amb l’habitatge al mateix temps que es fomenta la participació de la ciutadania en la implementació i el disseny de les polítiques d’habitatge que es desenvolupen a la nostra ciutat. “Hui és un dia per a agrair al Consell i al conseller Dalmau la seua aposta per millorar la qualitat de vida de les persones i per fer-ho de manera coordinada amb les entitats municipals”, ha declarat l’alcaldessa de Gandia, qui ha posat en valor que en matèria d’habitatge les competències entre totes dues administracions són compartides.

Pel que fa a la importància de tractar-se d’una finestreta única on es gestionen tots els tràmits locals i de la Conselleria, Morant ha declarat que “a partir d’ara els ciutadans ja no hauran d’estar pendents d’horaris ni de dies de la setmana. Ara, amb la finestreta única s’atendran tots els tràmits relacionats amb les polítiques d’habitatge en el mateix lloc”. “L’habitatge és una qüestió prioritària i ha de ser digne. És un dret constitucional que hem de garantir. Per això, esta oficina cobra tanta importància”, ha declarat Morant.

Quant a la importància d’esta mena de polítiques, Morant ha incidit en què “durant la pandèmia i la quarantena que tots vivirem, l’últim i únic espai que va quedar a la disposició de tots va ser el nostre habitatge”, i ha recordat que tant el Consell com Gandia van exonerar del pagament del lloguer als inquilins dels habitatges de titularitat pública al mateix temps que es van impulsar plans com el RENHATA. Les polítiques d’habitatge no han parat durant la crisi sanitària. Tot el contrari, ens han posat nous reptes sobre la taula i els assumirem amb humilitat i ambició per a millorar la nostra ciutat”.

Per part seua, Rubén Martínez Dalmau ha destacat que “Gandia és una ciutat capdavantera en les polítiques valencianes d’habitatge. Cada vegada que en el Consell abordem projectes d’este àmbit, sabem que a Gandia tenim un aliat. No té sentit que el Consell no compte amb els municipis a l’hora de posar en marxa polítiques d’habitatge, perquè són els ajuntaments els qui millor coneixen la realitat dels seus ciutadans”.

El vicepresident segon ha destacat que la xarxa d’oficines Xaloc serà “un paradigma” en polítiques d’habitatge i ha recordat que Gandia té molt potencial en polítiques d’habitatge i regeneració urbana. “Un potencial que es desenvolupa amb lideratge polític i que està recolzat per un gran equip de treball. Gandia té totes les condicions per a ser un referent en esta mena de polítiques”, ha indicat.

Quant a l’adhesió de Gandia a la Xarxa de Ciutats que podran accedir al decret de tanteig i retracte impulsat pel govern valencià, Dalmau ha explicat que “és un dels objectius del pròxim Seminari del Botànic que ens permet augmentar el parc públic d’habitatge, ja que habilita a les administracions a poder participar en processos de compra d’habitatge i adquirir-la al mateix preu que ho fan els fons privats. L’habitatge és un dret bàsic on les persones desenvolupem la nostra vida”.