Gandia revitalitzarà l’entorn de l’església del Grau i connectarà mitjançant sendes urbanes el castell de Bairén amb la platja

L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, acompanyada pel regidor de Turisme, Vicent Mascarell, han comparegut este matí en roda de premsa per a explicar el Pla de Sostenibilitat Turística que va presentar la ciutat al Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, i que comptarà amb una injecció de quasi 3 milions d’euros (2.925.000 euros), la subvenció més quantiosa en matèria de turisme sostenible que ha rebut la ciutat en els últims anys.

La proposta de Gandia contempla tres accions fonamentals:

1) La millora de l’entrada al Grau i dels voltants de l’església Sant Nicolau. S’ha dissenyat una actuació que intervé en l’avinguda del Grau, en el tram situat entre la rotonda de Daimús i la rotonda d’entrada a la platja de Gandia. Amb esta acció es pretén potenciar la mobilitat sostenible amb la millora del carril bici i tram per als vianants, a més de generar nous espais més oberts i més jardins on el vianant vaja guanyant espai i es revitalitze el comerç i l’hostaleria. En esta actuació, l’església de Sant Nicolau serà el centre que marcarà la connexió entre la platja i la ciutat. Una acció que se suma a la tramitació de la sol·licitud perquè este monument siga declarat Bé d’Interés Cultural (BIC).

2) La millora i adequació de la connexió sostenible entre platja-ullals-Castell de Bairén a través de senders o itineraris ambientals. L’actuació tractarà de connectar els recursos culturals, ambientals i paisatgístics pròxims a Gandia i la platja amb la finalitat que es genere un itinerari cultural-ambiental que permeta accedir a diferents entorns de gran valor que actualment es troben desconnectats, permetent millorar l’oferta turística atorgant-li major qualitat. Les accions de millora de la connectivitat urbana entre els nuclis urbans de platja i la ciutat, i els espais d’interés natural i cultural afavorirà la posada en valor dels recursos turístics del Castell de Bairén, la marjal, l’església del Grau i el port.

3) Tecnologia per a la millora del coneixement de la destinació turística, a través de la millora de la gestió d’equipaments públics per a serveis turístics o la implantació de solucions tecnològiques per a informar i interactuar amb el turista.

Gandia va optar als plans a través de la línia de destins madurs i competia amb altres ciutats valencianes referents en turisme com València o Peníscola. El Ministeri ha posat en valor el pla de Gandia a nivell d’Espanya, ja que només tres municipis superen en pressupost a la Ciutat Ducal.

Diana Morant ha agraït l’elecció del Ministeri i ha informat que la proposta competia amb 154 propostes de les quals només 25 han sigut les triades. “La crisi sanitària s’ha encebat especialment en el sector turístic i per esta raó, sabíem que ens havíem de presentar. Treballem en plena pandèmia i durant el mes d’agost per a elaborar la proposta. Hem d’agrair a tots els tècnics i persones implicades per desenvolupar una candidatura solvent que permetrà a Gandia seguir en el camí per a convertir-se un una ciutat sostenible dins del marc dels objectius de desenvolupament sostenible de l’ONU”, ha declarat l’alcaldessa, qui ha recordat que fa un mes ens va visitar el secretari d’Estat de Turisme, Fernando Valdés, juntament amb el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, el director general de Turisme, Herick Campos; i la delegada del Govern, Gloria Calero, per a participar en la presentació de la candidatura.

Per a Morant, esta elecció ministerial representa un premi al treball conjunt del govern i el sector en l’àmbit del turisme sostenible i de qualitat, amb projectes com el SICTED, la xarxa Innpulso, el Pla Estratègic de Destinació Turística Intel·ligent, la Càtedres d’Innovació i de Turisme Intel·ligent, la bandera ‘Safe Turism’, l’Auir lliure de fum o ser membre de la Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents de la Comunitat Valenciana, al mateix temps que reconeix a Gandia com un referent i exemple en gestió turística sostenible en l’àmbit estatal. Este projecte permetrà la recuperació del sector turístic enfront de la crisi del coronavirus, reforçarà la competitivitat de Gandia com a destinació turística, a més de generar llocs de treball.

Durant la seua intervenció, l’alcaldessa ha volgut agrair a la Secretaria d’Estat de Turisme i al Ministeri de Turisme per “impulsar els plans de sostenibilitat que són un compromís ferm per la sostenibilitat, a més de donar una oportunitat a les ciutats. Estem en un moment on el turisme té necessitats especials perquè estem passant un any difícil a causa de la covid-19, i el Ministeri de Turisme ha sabut llegir estes necessitats i ha mobilitzat al voltant de 60 milions d’euros per a finançar 25 plans de sostenibilitat turística en tot el país. Amb el treball del Ministeri, en col·laboració amb la Generalitat i la implicació del Govern de Gandia, desenvoluparem un excel·lent projecte de revitalització de la destinació turística que ens ajudarà a continuar sent una ciutat de referència en sostenibilitat turística i innovació”.

Finalment, ha valorat l’esforç del Departament de Turisme encapçalat per Vicent Mascarell. “Una vegada més, els tècnics de la casa han demostrat una enorme capacitat a l’hora d’accedir a les convocatòries i aconseguir subvencions. Projectes ja realitzats, com el Pla de Destinació Turística Intel·ligent, i la seua coherència amb la línia de la sostenibilitat dels projectes del Ministeri ha facilitat que ens hagen seleccionat per als plans de sostenibilitat turística”, ha indicat Morant.

Per la seua banda, Vicent Mascarell ha destacat que per a “aterrar este projecte comptarem amb tot el sector” i a tal fi dimarts que ve s’ha convocat una Mesa de Turisme per a treballar en la proposta presentada i aprovada pel Ministeri”. L’edil socialista ha informat que el document consta de 253 pàgines i que és fruit de molts anys de treball i de la implicació de molts departaments de l’ajuntament: “Bona part d’este camí ja el vam recórrer amb l’alcaldessa de Gandia sent la màxima responsable en matèria turística. Hem passat del ‘Gandia Shore’ a ser una destinació turística intel·ligent”.

“El futur és incert i en esta situació una destinació turística madura com és Gandia, que té com a grans fortaleses el sol i la platja, requerix també d’apostes que complementen i que sumen intel·ligència i la iniciativa empresarial”, ha finalitzat Mascarell.