La Casa de la Marquesa de Gandia: vint anys amb les portes obertes

L’exposició ‘La Casa de la Marquesa: vint ants amb les portes obertes’ ja es pot visitar, fins al 10 de gener, a la sala d’exposicions de la Casa de Cultura. D’esta manera, es commemora el 20 aniversari de la Casa de Cultura Marqués de González de Quirós, emblema cultural de la ciutat i un referent en el territori valencià per la qualitat de la seua programació cultural (en la qual destaquen prestigioses exposicions, conferències de variada temàtica o concerts i festivals de música de tota mena).

Per a l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, “hui és un dia de celebració de molts anys i dels que vindran encara com a espai per excel·lència de trobada cultural de la nostra ciutat. Un dia de felicitació conjunta de tota una ciutat, perquè estos 20 anys han sigut de molta salut cultural, que ens han portat fins i tot a ser declarats la primera Capital Cultural Valenciana de la història, precisament perquè hem sabut conservar estos espais de vertebració cultural de la ciutat”.

El 19 de maig de 2000 es va inaugurar la Casa de Cultura fruit de la negociació amb els Trénor, la Fundació Bancaixa i l’Ajuntament. Així ho ha recordat este matí l’exalcaldessa de Gandia, Pepa Frau: “La cultura de Gandia, de la Safor i més enllà, no s’entendria sense la Casa de la Marquesa. Encara recorde els xiquets que miraven des de fora el jardí i no podien entrar… Per tant, obrir les portes a la cultura, el coneixement va ser mèrit de tota la ciutadania i cal felicitar l’esforç de totes i tots per fer-ho possible”.

Així, esta exposició ens descobrix com era abans este il·lustre edifici amb imatges d’arxiu de la família González de Quirós; com va ser la restauració de la casa; algunes de les activitats, i fins i tot, hi ha una recreació del despatx del marqués. Més concretament, en la mostra podrem veure: la història de la Casa de la Marquesa i de la ciutat de Gandia a l’època de l’eixample, recordant com i per què este edifici es va alçar al bell mig del “nou” passeig a finals del segle XIX, quan Gandia trencava la seua muralla medieval; quins van ser els seus nobles propietaris, els seus usos… I com, finalment, a les acaballes del segle XX, un decidit impuls polític i la generositat de les marqueses va fer possible que les portes tancades d’aquell edifici deteriorat, s’obriren a la cultura i a la participació de tota la ciutadania.

L’octubre de 2018, quan es va signar l’acord de renovació entre l’Ajuntament de Gandia i la Fundació Bancaixa per a continuar amb l’ús cultural i social de la Casa de la Marquesa, es va reafirmar el ferm compromís i la clara intenció de tots dos organismes per a seguir junts mantenint este espai com a punt de trobada de tota la ciutadania. “Per a nosaltres és una satisfacció el compromís adquirit en el seu dia per la Fundació Bancaixa amb l’Ajuntament de Gandia, que continuarà existint. Ens trobem amb un edifici emblemàtic i amb una programació difícil de superar”, ha assegurat el president de la Fundació Bancaixa, Rafael Alcón.

La Casa de la Marquesa, amb el seu emplaçament en ple cor de la ciutat i el seu suggeridor jardí, té una fórmula que sempre ha funcionat; les xifres d’afluència així ho demostren, amb el milió i mig de persones que han passat per les seues instal·lacions i els vora 5.000 actes que s’han programat en estos vint anys. Hui, la Casa de Cultura Marqués de González de Quirós forma part d’eixe gran clúster cultural en el qual s’ha convertit el Centre Històric, format pel Teatre Serrano; la Biblioteca Central i l’Arxiu Històric; la Sala Coll Alas; el MAGa i el Museu de les Clarisses, o el Palau Ducal. Un anell cultural equilibrat i de qualitat que es tancarà en un futur amb la rehabilitació de l’edifici de Correus.