La Generalitat i la Universitat de València presenten el Pla Director Turístic de Palau Ducal

L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, i la directora de Palau Ducal de Gandia, Balbina Sendra, han assistit hui a la presentació de les deu publicacions relacionades amb recursos turístics i estratègies territorials, que ha llançat la Universitat de València (UV) a través d’un conveni de col·laboració amb Turisme Comunitat Valenciana-Generalitat Valenciana. L’acte ha tingut lloc a l’auditori Joan Plaça del Jardí Botànic de València, en el qual han intervingut el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, i el vicerector de Projecció Territorial i Societat, Jorge Hermosilla.

Entre les publicacions presentades destaca la referent al Pla Director Turístic de Palau Ducal dels Borja de Gandia, que ha estat elaborada pel catedràtic de la Facultat de Geografia i Història, Emili Aura, les catedràtiques de la Facultat d’Economia, Haydée Calderón i Amparo Cervera, i la professora associada Berta Tubillejas. Cal recordar que tant la Universitat de València com el Consell són patrons de la Fundació del Palau Ducal, una institució creada l’any 2010 i que presidix l’alcaldessa de Gandia. L’antecedent directe d’este Pla Director de gestió turística va ser el Pla Director d’Intervencions i Usos.

El nou document estratègic, segons ha explicat Diana Morant, pretén convertir els recursos en productes turístics. “Servirà com una eina més que la ciutat, i en concret, el Palau Ducal, tindran a partir d’ara per a seguir treballant en la reivindicació dels recursos patrimonials de primer nivell (com és l’edifici que va veure nàixer a Francesc de Borja) des del punt de vista turístic”. Tal com ha afegit l’alcaldessa, este és el resultat dels últims anys de treball conjunt entre administracions, com són l’Ajuntament de Gandia, la Fundació del Palau Ducal, Turisme Comunitat Valenciana i la Universitat de València.

Segons destaca el treball en la seua introducció, “este document pretén ser un punt d’inflexió en la planificació de la preservació i ús del Palau, un conjunt arquitectònic i espacial amb més de nou segles d’història i usos que l’han dotat d’una gran complexitat històrica, arquitectònica i funcional. Els objectius d’esta anàlisi han d’ajudar a establir un equilibri que contemple tant la millora de la conservació del Palau com a bé cultural com la seua millora com a bé turístic, implementant la seua funcionalitat social i econòmica”.

El Pla Director Turístic, d’esta manera, analitza el Palau com bé patrimonial i recurs cultural (origen i antecedents, perfil institucional, dependència administrativa, fins a organització funcional de l’edifici i continguts o la proposta museogràfica). També aborda el seu ús turístic i anàlisi de comunicació turística (contingut de les webs turístiques institucionals, xarxes socials i fòrums); una anàlisi DAFO; i les línies estratègiques per a la seua implementació, entre d’altres.