La Generalitat recorre en cassació la sentència del TSJCV que declarava nul el Pativel per a protegir la platja de l’Auir

La Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, en el marc de les seues actuacions per a afavorir la protecció del litoral, ha presentat un recurs de cassació contra la sentència, d’11 de febrer, del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), que declarava nul el Decret 58/2018, de 4 de maig, del Consell, pel qual s’aprovava el Pla d’Acció Territorial de la Infraestructura Verda del Litoral de la Comunitat Valenciana (Pativel) i el Catàleg de Platges de la Comunitat Valenciana.

Així ho ha anunciat el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, després de la reunió que ha mantingut amb l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, per a abordar la situació de platja de l’Auir. El titular de Política Territorial, en declaracions als mitjans de comunicació, ha posat a este enclavament de la Safor com a un exemple del patrimoni “que mereix ser cuidat i preservat, tant per les seues característiques naturals com per la seua rellevància com a actiu econòmic”.

Espanya ha assenyalat que “el conjunt del patrimoni litoral de la Comunitat Valenciana ha de ser protegit per totes i tots: institucions, veïns i veïnes de les localitats costaneres i turistes que puguen visitar-nos. És necessari un compromís social amb la protecció de l’entorn”, qui ha afegit que “per a eixa protecció, comptem amb un element fonamental, els instruments d’ordenació urbanística i, ací, en la Comunitat Valenciana, tenim el Pativel, un pla d’acció territorial per a cuidar i conservar el nostre territori”.

 

VIGÈNCIA DEL *PATIVEL

“De moment, i fins al pronunciament del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana sobre el nostre recurs -ha insistit el titular de Política Territorial-, la normativa que comprén el Pla continua en vigor i les nostres platges i costes estan protegits”. En este sentit, Arcadi España, ha volgut transmetre “un missatge de tranquil·litat” per a “tots els valencians i valencianes preocupats per la protecció del seu litoral. Este instrument d’ordenació i protecció continua estant vigent i continua donant cobertura a les nostres costes”, ha asseverat el conseller.

“La sentència que recorrem no entra en el fons del Pla sinó que aborda només qüestions formals, -ha recordat el conseller-, i per això confiem que esta eina de protecció i preservació del litoral, del nostre patrimoni mediambiental, cultural i econòmic, puga continuar al servei dels valencians i valencianes”.

Per la seua banda, l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, ha mostrat el seu agraïment cap a l’actuació de la Generalitat Valenciana que, en la seua opinió, ha evitat la urbanització de la platja de l’Auir, “un emblema ecològic i el nostre tresor natural més preuat”.

“Es tracta d’una de les poques platges verges que queden en el litoral i, per això, hem de continuar treballant per a cuidar-la, conservar-la i protegir-la al mateix temps que la posem en valor perquè siga un producte turístic de qualitat”, ha afirmat Morant.

“Govern central, autonòmic i local coincidim en el fet que no es tracta només de mantindre estos espais fora de l’especulació urbanística, sinó de retornar-los a la ciutadania i potenciar-los com a elements que generen economia i riquesa”, ha conclòs l’alcaldessa.