La I Plaça del Llibre consolida Gandia com a capital literària valenciana

La I Plaça del Llibre de Gandia va començar a caminar ahir amb èxit de participació. Es tracta d’un esdeveniment que vol consolidar la ciutat com a capital literària valenciana. L’alcaldessa de Gandia, Diana Morant, i el president de la Fundació FULL, Jesús Figuerola, es van encarregar d’obrir esta fita literària i cultural que se celebra a la plaça del Rei Jaume I, la Biblioteca Central i altres espais del municipi fins a diumenge.

Ells van estar acompanyats pel regidor de l’IMAB, José Manuel Prieto, membres de la Corporació Municipal, la presidenta de l’Associació d’Editors del País Valencià, África Ramírez, la representant d’Acció Cultural del País Valencià, Josepa Costa, la vicepresidenta al País Valencià de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, Teresa Pasqual, la cap de servei del Llibre i Biblioteques de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, Rosa Codoñer, i el subdirector d’Innovació i Qualitat Educativa, Josep Mascarell.

La Plaça del Llibre de Gandia és un projecte coordinat i organitzat per la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL), l’Ajuntament de Gandia i l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques (IMAB), Escola Valenciana, Acció Cultural del País Valencià, l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), l’Associació d’Editorials del País Valencià (AEPV) i el Servei de Política Lingüística de la Universitat de València. Este projecte compta amb el decidit suport de la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana.

Morant va assenyalar que esta Plaça del Llibre “és un paradís terrenal per als amants dels llibres i per als escriptors. La Plaça del Llibre es configura com a un paradís de la literatura i punt de referència del mercat editorial i de la lectura en valencià. Suposa un intercanvi de valors, visibilitat del món editorial i mostra de la riquesa de la nostra llengua i de l’esforç de llibreters, editors i escriptors. Sense oblidar els lectors, perquè sense ells no hi ha llibres”. L’alcaldessa també va incidir en l’aposta institucional des de l’Ajuntament de Gandia, a través de l’IMAB: “Estem parlant d’una Plaça dels Llibres amb més de quaranta activitats programades. Una cita de referència cultural per a estos darrers dies de maig”.

A més, Morant va fer al·lusió a la pandèmia. “Durant esta dura etapa de pandèmia que està marcant les nostres vides, resulta gratificant comprovar com la literatura continua sent eixe element que no deixa perdre els somnis i la imaginació. Ara, quan vivim una època que ho ha capgirat tot –també malauradament la cultura– és més important que mai escriure, llegir, parlar, raonar… Necessitem les veus de la literatura per tal de reflexionar i per a tindre perspectiva d’allò que ens està passant, i sobre els nous camins que se’ns obrin. Necessitem eixa mirada que ens aporta la literatura perquè contribuïsca a una societat més solidària, lliure i tolerant”, va finalitzar.

Per la seua banda, Jesús Figuerola  va destacar que “les Places del Llibre són el resultat del treball compartit de les entitats que des d’un primer moment s’implicaren i de les institucions que presten tot el seu suport. Són un espai per a veure l’extraordinària riquesa de la nostra literatura i de la nostra producció editorial. Mai en la història hem tingut tants escriptors i escriptores ni tantes editorials”.

Figuerola també va assenyalar que “tenim per primera vegada en la història una generació adulta de gent alfabetitzada en la nostra llengua que gaudix amb la lectura en valencia. En este sentit, les Places del Llibre es convertixen en la gran llibreria en la nostra llengua”.

La I Plaça del Llibre posa a Gandia al nivell cultural de les capitals valencianes. Este esdeveniment ja compta amb edicions a València, Alacant i Castelló; i, Gandia, és la primera ciutat no capital de província en acollir-la. Així, esta fita també servirà d’impuls per a la Setmana Literària de Gandia.