L’Ajuntament de Gandia continua en una bona senda econòmica malgrat la pandèmia

Elregidor d’Economia i Hisenda, Salvador Gregori, ha comparegut este matí en roda de premsa per a donar compte de la viabilitat econòmica de l’Ajuntament de Gandia registrada per l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) des del 2020 fins a l’actualitat i basada en els quatre indicadors matriu: situació de risc de sostenibilitat, el Període Mitja de Pagaments (PMP), la morositat i l’estabilitat pressupostària.

Respecte de la salut econòmica de l’Ajuntament, Gregori ha assenyalat que continua en risc alt, encara que este estat es desprèn d’una exposició anterior molta alta, cosa per la qual s’ha de continuar perseverant en l’esmena dels comptes municipals tal com s’ha demostrat esta setmana amb l’aprovació de l’amortització del deute públic que s’ha lluitat al Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital.

Amb les xifres per davant, el responsable d’Economia ha mostrat les del PMP del 2020, que, malgrat una situació de risc alt, se situa en 13 dies, una mostra positiva que situa el Consistori gandià “molt per davall del límit legal”. Sobre el que portem de 2021, este indicador també mostra xifres favorables, ja que la mitja se situa en el 15,92 respecte al primer trimestre, i en el 10,62 respecte al segon (13,27 de mitja), “un dels PMP més baix en la història financera d’esta ciutat i d’este ajuntament que permet estimular la dinàmica dels comptes de les empreses de la nostra ciutat de manera ininterrompuda per al seu correcte funcionament”.

Pel que fa al període de morositat, Gregori també ha mostrat la seua satisfacció al respecte, ja que este indicador situa l’Ajuntament de Gandia en una mitja positiva de 28 dies de retard, que s’explica pel procés natural que seguix la gestió de les factures, que no es poden pagar de manera immediata perquè necessita un procés lògic de verificació i tramitació tècnica fins que arriba al responsable polític.

Sobre la dada de morositat, ha explicat que este indicador comença a comptar des del primer dia que l’Ajuntament de Gandia rep la factura, i no des de la firma del responsable polític com determina el PMP. Per tant, es tracta d’un valor net que mostra el període transcorregut entre el registre de la factura fins al seu corresponent pagament, i que motiva el PMP com indicador a tindre en compte per al Ministeri.

Sobre esta equació de valors, ha aclarit que si bé es podria extraure una hipòtesi d’irregularitat motivada per la retenció de les factures, es pot observar que no és possible perquè es reduirien les xifres del PMP i es dispararien les de morositat, cosa que no correspon a les xifres facilitades per l’AIReF.

Sobre l’últim indicador, el d’estabilitat pressupostària que fa referència a la diferència entre ingressos i despeses del Capítol 1 al 7, l’edil d’Economia ha argumentat que determina una execució adequada del pressupost que, excepte sorpreses, no presentarà problemes fins a cap d’any. En esta línia, ha especificat que les regles fiscals d’este indicador es van suspendre des de l’any 2020, un camí a seguir possiblement per al 2022 segons les previsions  del Ministeri.

Amb estes dades favorables, Gregori ha destacat que “estem complint i tenint estabilitat pressupostària”, un diagnòstic econòmic que “s’està executant de manera correcta, que crearà un superàvit pressupostari per al pròxim any i que possibilitarà invertir part del romanent en les modificacions de les partides econòmiques que moltes vegades no poden contemplar-se en el pressupost per les restriccions que imposa el Ministeri”. L’edil socialista ha recalcat que “amb estos números, l’Ajuntament de Gandia continua en una bona senda econòmica malgrat la pandèmia que dóna ordre a les finances municipals i viabilitat a totes les empreses de la nostra ciutat”, ha recalcat.