L’Ajuntament de Gandia nomena Filla Adoptiva a títol pòstum a la cofundadora de Dulcesol Victoria Fernández

La Junta de Portaveus de l’Ajuntament de Gandia, a proposta de l’alcalde, José Manuel Prieto, ha donat el vistiplau unànime a la concessió del títol de Filla Adoptiva de Gandia a títol pòstum a Victoria Fernández Prieto. La corporació municipal de Gandia aprovarà este títol, regulat pel Reglament Municipal d’Honors i Distincions, en el transcurs d’un ple extraordinari que se celebrarà el pròxim dijous 28 d’abril, quan es complix el primer aniversari de la mort de Victoria Fernández.

Es tracta de la segona dona que rep un títol honorífic per part de l’Ajuntament de Gandia, després que Reme Lloret, fundadora del menjador social de Bunyoleres Sense Fronteres, fora nomenada Filla Predilecta de Gandia l’any 2017. D’altra banda, és la tercera vegada que Gandia nomena a un Fill Adoptiu a títol pòstum. Ho va fer l’any 2010 amb el pare escolapi Vicent Faus i posteriorment, l’any 2019, amb el fundador de la Fundació Espurna, José Pedro García Canet.

Ateses estes circumstàncies, l’alcalde de Gandia, amb el parer favorable unànime de la Junta de Portaveus, ha acordat l’atorgament del títol de Filla Adoptiva a títol pòstum “a qui va ser una de les grans dones emprenedores a Gandia i la Safor”. Prieto ha assenyalat que “la contribució de Victoria Fernández no va suposar només una major prosperitat i riquesa econòmica per al nostre territori, sino que el seu esforç i la seua tenacitat al capdavant de Dulcesol es van convertir en una gran promoció econòmica, empresarial i fins i tot social de la ciutat de Gandia i de la comarca de la Safor, fruit de la seua incansable aportació”.

D’igual manera, el portaveu del Grup Municipal Socialista, Vicent Mascarell, ha assegurat que “hui Gandia és una ciutat millor. I les ciutats són grans en la mesura que ho són els seus ciutadans. Per això, amb este nomenament hui li tornem a Victoria Fernández una xicoteta part del que esta dona ha aportat a Gandia”.

Victoria Fernández Prieto va nàixer a Malvedo (Astúries) el 28 de desembre de 1934, però va exercir la seua trajectòria professional entre els municipis de Villalonga i de Gandia, on també va tindre residència. Va ser cofundadora, junt amb el seu marit, Antonio Juan, de la companyia Dulcesol, en la dècada dels cinquanta del segle passat. Inicialment, la companyia funcionava exclusivament com a una panificadora que abastia a tota la comarca. És en la dècada dels anys seixanta quan Victoria, juntament el seu home, Antonio, decidixen que és el moment d’innovar i de diversificar l’oferta de l’empresa. La visió creativa i innovadora de Victoria, junt amb l’ambició emprenedora i les ganes de créixer d’Antonio, van donar un magnífic resultat.

En 1972, Victoria Fernández inventa les ‘Glorias’, les primeres magdalenes quadrades del mercat. La seua particular composició, la seua original forma i el seu preu competitiu va ser tot un èxit i va marcar una fita d’allò que anava a ser la companyia en els següents anys. Arran la mort del seu marit en 1983, Victoria Fernández es va posar al front de la companyia i va ser en els anys de la seua direcció quan Dulcesol va fer el bot de l’àmbit regional al nacional, aconseguint situar-se al llarg de les següents dècades entre les grans firmes de la brioixeria industrial espanyola i generant nombrosos llocs de treball a Gandia i la Safor.

En 2007, després de més de cinc dècades en primera línia, Victoria Fernández va passar el testimoni a la segona generació de la família, els seus tres fills: Rafael, actual conseller delegat, Mariola i Juan José, encara que va continuar mantenint-se molt activa en tots els aspectes relacionats amb la gestió de la companyia, que en 2019 passa a denominar-se Vicky Foods en homenatge a la seua cofundadora.