L’alcalde de Gandia rep les estudiants del Col·legi Abecé guanyadores dels ‘Retos Finnova’

L’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, acompanyat de la regidora de Polítiques Educatives, Carmen Fuster, va rebre la visita de les alumnes de 4t de l’ESO del Col·legi Abecé de la nostra ciutat: Rebeca Esteve, Clara Martínez, Anna Part i Alba Sabater, que amb la direcció de la professora i cap de departament de ciències del centre, Cristina García, van resultar guanyadores dels ‘Retos Finnova’, organitzat pel programa Technovation Girls, una iniciativa mundial que té com a objectiu el desenvolupament d’aplicacions mòbils per part de xiquetes i joves d’entre 10 i 18 anys que ajuden a solucionar problemes socials en consonància amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de Nacions Unides; contretament l’1, 2, 7 i 13.

El projecte premiat que ha estat desenvolupat per les joves de 15 i 16 anys de l’Abecé, on s’hi fomenta la participació en aquest tipus d’iniciatives des de fa anys, és l’app COMEN 2.0, un programa digital que fomenta el reaprofitament dels residus orgànics i la reducció de l’impacte mediambiental i que està basat en el projecte LIFE Ecodigestion 2.0 de la Unió Europea. Compta amb GEO localització, diferents rols d’usuaris, tauler d’anuncis i xat entre altres funcionalitats, a més de diferents camps que permeten preservar la traçabilitat al llarg de tot el procés.

Es tracta de la continuació del primer projecte (COMEN), també basat en un model d’economia circular, que l’equip, amb la participació d’Alba Mínguez y Carla Carretero, hi va crear per a establir un canal comunicatiu entre entitats socials com Càritas, Creu Roja i Menjadors Socials, restaurants, supermercats, xicotets comerços i la indústria de l’alimentació de Gandia, per facilitar i agilitzar de manera segura la donació d’aliments en bon estat que es malgastaven. Un projecte que va tindre una gran acollida per part de les empreses.

Durant la trobada, les joves han explicat al màxim representant de la nostra ciutat el funcionament de l’app intuïtiva, ràpida i eficaç que posa en contacte a emissors de residus orgànics amb depuradores EDAR què poden processar-los transformant-los en energia i reduint així la petjada de CO?, una dinàmica que s’alinea amb els plans europeus i també nacionals, com els promoguts pel Ministeri de Transició Ecològica.

Per la seua part, l’alcalde les ha felicitat i ha destacat el seu esforç i la seua perseverança, que sumat al suport constant tant de la professora i la seua visió com enginyera química com de professionals del sector de la tecnologia, ha fet possible aquestes dues eines funcionals amb perspectiva sostenible.

Aquesta participació, en la que enguany s’hi ha presentat 1.700 aplicacions digitals des de tot el món amb una representació de 150 joves de la nostra Comunitat, ha sigut possible gràcies a la col·laboració de la Fundación Finnova, que, en línia amb els propòsits del Technovation Girls, busca fomentar la inclusió i una major igualtat de gènere en el sector professional de les Tecnologies de la Comunicació i la Informació (TIC).

Les joves han sigut convidades per Finnova a viatjar a Brussel·les per a assistir al congrés del Programa Eco digestió. Durant el viatge també visitaran el Parlament Europeu.