Prieto aposta per la creació d’un centre de dia per a Gandia que atenga les persones amb diversitat funcional

El Saló de Corones del Palau Ducal es va omplir ahir amb la presència de nombrosos representants de col·lectius relacionats amb l’àmbit sociosanitari, la igualtat, la gent gran o la infància de la ciutat en la primera de les jornades ‘Diàlegs de ciutat. Propostes per a avançar junts’ dedicada a ‘La ciutat del benestar’. La jornada, organitzada pel PSPV-PSOE de Gandia, va estar moderada per l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto.

“En este primer diàleg hem abordat algunes de les vessants que estan relacionades amb les propostes principals que ja hem incorporat a la nostra acció de govern. Així, ens preparem per a enllestir les obres de l’Espai Sanitari de Roís de Corella que se centrarà en salut pública, salut mental i especialitats, així com en algunes de les prioritats que ja teníem com a govern i que estos dos difícils anys de pandèmia han reforçat”, va assenyalar Prieto, qui va afegir que “s’incorpora també eixe Districte Digital de la Generalitat Valenciana que suposarà que empreses referents de l’àmbit de la salut vinguen a innovar, creant llocs de treball des de la nostra ciutat cap a tot el territori nacional”.

Prieto també va posar l’èmfasi amb l’atenció als qui més ho necessiten, amb la necessitat d’enfortir l’acció de les administracions, de l’ajuntament i dels col·lectius cap a les persones més vulnerables. “El més important és que puguem atraure talent, retenir-lo i poder seguir atenent a les persones, col·lectius o famílies que més necessiten de l’acció pública”, va recalcar.

En este sentit, el candidat a la Secretaria General del PSPV-PSOE de Gandia va posar damunt de la taula que un dels principals compromisos i una de les reivindicacions que s’han fet a la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives en el nou mapa d’infraestructures públiques és la creació d’un centre de dia per a la ciutat de Gandia, exigint que “siga també per atendre persones amb diversitat funcional que no es poden inserir en el mercat laboral una vegada han acabat la seua etapa educativa”.

En la jornada, els ponents van incidir sobretot en la necessitat d’un model comunitari i de prevenció de les malalties. En este sentit, la neuropsicòloga de l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzheimer de la Safor, Maite Genís, va apel·lar a la prevenció, ja que “és el més important en una malaltia neurodegenerativa”, considerant que l’administració hauria de posar en marxa “programes per a promoure una vida activa i feliç entre la gent gran per a evitar o almenys retardar la malaltia”.

La directora de comunicació de Teika, Puri Naya, va posar de manifest que “l’esport és benestar. I també és benestar emocional. Hi ha empreses que potencien l’esport en femení i això és un valor afegit perquè permeten l’empoderament de les dones”.

Per la seua banda, el subdirector mèdic del Departament de Salut de Gandia, Tomás Fuster, va parlar del repte de l’envelliment de la societat. “En una societat medicalitzada, hem de canviar l’abordatge de les patologies. Necessitem més mitjans materials i humans i que s’amplie l’hospital Francesc de Borja. No obstant això, l’Espai Sanitari Roís de Corella ens permetrà oferir una millor qualitat de vida als pacients crònics”, va comentar.

La psiquiatra i membre de l’equip de salut mental del Departament de Salut de Gandia, Inmaculada Albi, va insistir en el fet que la malaltia mental s’ha deixat en mans exclusivament de la medicina. “S’ha de rescatar el poder col·lectiu. Hem d’anar cap a un model comunitari real, amb la comunitat com a creadora de salut enfront del model que aborda la salut mental a base de medicaments”, va indicar.

Tot seguit, l’exdirector de l’IES Veles e Vents i assessor del Cefire Gandia, Toni Fornet, va destacar que actualment hi ha més alumnat amb necessitat de compensació de desigualtats que amb necessitats educatives especials. “Per això, fan falta més recursos i persones que puguen observar-los i fer-los un seguiment, creant una comunitat d’aprenentatge”, va matissar. Així, Fornet va llançar la proposta de la creació d’una ‘Escola de Famílies’.

Per últim, l’exdirector del Centre Especialitzat d’Atenció als Majors (CEAM) de Gandia, Juan Manuel Muñoz, va considerar que Gandia necessita urgentment dos centres de dia. Muñoz també va recalcar que “cal evitar la soledat no desitjada i ingressos en residències. D’esta manera, és necessari fomentar en la gent gran l’activitat física i mental. Els centres de convivència de Gandia fan un gran paper en eixe sentit”.

“Volem continuar dialogant amb persones expertes i referents. Eixe és el sentit de capitalitat que volem donar-li al nostre projecte polític, on el benestar és l’eix central de totes les nostres accions i polítiques. Perquè per a nosaltres Gandia és primer. Però, sobretot, Gandia és capital”, ha explicat José Manuel Prieto.

‘LA CIUTAT DEL TALENT’, PER AL DIMECRES 27 D’ABRIL

La pròxima jornada ‘Diàlegs de ciutat. Propostes per a avançar junts’ tindrà lloc el pròxim dimecres, 27 d’abril, a les 19.30 hores, en el Palau Ducal, centrada en ‘La ciutat del talent’.

Comptarà com a ponents amb Lorena Figueres, campiona del món per equips amb la selecció espanyola de pàdel en la categoria veteranes (esport); Mario Miret, deLatintavino (joventut); Ruth Palonés, actriu i professora de l’Escola de Teatre Serrano (cultura), i Salvador Colomar, inspector d’Educació de la Generalitat Valenciana (educació i formació).