S’enceten els tràmits perquè l’església del Grau siga declarada Bé d’Interés Cultural (BIC)

La Junta de Govern Local de l’Ajuntament de Gandia ha aprovat l’inici dels tràmits per a sol·licitar a la Generalitat Valenciana la declaració de l’església de Sant Nicolau, del Grau, com a Bé d’Interés Cultural (BIC). Este reconeixement seria el primer Bé d’Interés Cultural (BIC) que tindria el Grau, i que ompliria d’orgull els gandians en general i els grauers en particular.

“Tot el Grau pot estar satisfet de poder comptar amb la seua singular església, fruit dels donatius i l’esforç de moltes persones. Per això, la declaració com a BIC del temple del Grau també seria un reconeixement al treball altruista dels grauers que, amb el seu sacrifici, van fer possible la construcció d’un monument que té una dimensió i un reconeixement internacional; i d’un emblema de la nostra estimada barriada marítima”, ha destacat l’alcaldessa de Gandia, Diana Morant.

Per tant, la principal joia arquitectònica del Grau, l’església de Sant Nicolau, camina, doncs, fins a l’excel·lència patrimonial. “Un camí que encetem hui mateix amb els tràmits de l’expedient per a aconseguir que l’edifici siga declarat BIC. És una gran aposta d’este govern que ha decidit fer un pas més per a protegir el seu patrimoni i impulsar esta catalogació per al temple del districte mariner”, ha assegurat Morant.

“Sens dubte, la declaració de BIC, potenciarà el prestigi de Gandia com a ciutat que estima el seu patrimoni, així com el seu gran atractiu turístic. Continuarem protegint i dignificant el nostre patrimoni, reforçant la nostra essència i identitat. Nosaltres som un poble mediterrani, un poble amb tradició marinera, i volem conservar les nostres arrels: no hi ha al món cap societat avançada que no cuide el seu patrimoni”, ha indicat l’alcaldessa, qui ha afegit que “aconseguir esta major categoria obri la porta a rebre subvencions d’administracions superiors, situant església de Sant Nicolau en un altre nivell”.

Per la seua banda, el president de la Junta de Districte del Grau, Miguel Ángel Picornell, ha desitjat “que este siga el primer d’altres BIC per al Grau, perquè també tenim els tinglados, que amb l’església formen l’scanline més singular del Grau. Esperem que l’expedient arribe a bon port i siga declarada BIC esta meravella, que sembla sostinguda en l’aire”.

Cal recordar que ja es va decidir en el seu moment aparcar l’expedient de Bé Rellevància Local (BRL) per a ascendir un escaló i aconseguir que l’edifici tinga major rellevància. Esta iniciativa arriba també avalada per la direcció del Museu Torroja, que després de diverses reunions de tècnics municipals amb els experts d’este Museu, es va decidir abordar-lo per a treballar i aconseguir que siga BIC perquè mereix este tractament.

El vicari episcopal i rector del Grau, Francisco Revert, ha recordat que “l’església de Sant Nicolau va ser inaugurada l’any 1962 en mig del Concili Vaticà II, el qual va representar una renovació de l’Església. Respon, per tant, a eixa nova concepció aperturista a la natura i a l’assemblea. Cal agrair l’interés que està tenint l’Ajuntament de Gandia, perquè ens obliga a valorar-lo i a cuidar-lo, encara més, perquè siga un lloc de trobada, no només de culte”.

PER QUÈ BIC?

L’església de Sant Nicolau, inaugurada en 1962 i símbol del canvi i progrés del Grau i de la platja, és obra de l’arquitecte Gonzalo Echegaray i dels enginyers Eduardo Torroja i Jaime Nadal, sent un dels edificis més importants de l’anomenat Moviment Modern. L’estil destaca per la seua sinceritat estructural i senzillesa material amb una clara vinculació amb l’entorn portuari en el qual se situa.

Edifici pioner a Espanya per la seua qualitat i per l’ús del formigó armat en grans blocs, és un dels grans valors de l’arquitectura laminar. Cal destacar que hi ha ben poques esglésies que estan dins de la mar. En 2002 es porta a terme una rehabilitació per a reparar els danys que l’ambient marí havia ocasionat. I, en 2015, rep el Premi de Reconeixement Internacional de la Fundació DOCOMONO Ibérico, organització internacional creada en 1990 amb objectiu d’inventariar, divulgar i protegir el patrimoni arquitectònic del Moviment Modern.

PROCEDIMENTS

Ara el que es farà és traslladar l’expedient a la Direcció General de Patrimoni de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, on destaca un exhaustiu informe que ha elaborat l’Ajuntament de Gandia  (amb un complet estudi, investigació i diagnòstic atenent als trets històrics, culturals i artístics de l’església del Grau).

 La Conselleria de Cultura realitzarà un informe preliminar que, si és favorable, s’admetrà a tràmit, amb un mes d’exposició pública. La Conselleria també podrà sol·licitar informes a organismes valencians vinculats amb el patrimoni (Consell Valencià de Cultura, Real Academia de Bellas Artes de San Carlos de València, Universitat de València i Universitat Politècnica de València). Després es faria la proposta de resolució i, finalment, seria el Consell qui la declararia com a BIC. Una vegada aconseguida la declaració, els carrers, places, cases i edificis dels voltants de l’església del Grau tindrien un règim de protecció especial.