Signat el conveni de col·laboració per a promoure el projecte ‘Biblioteques en igualtat’

L’Ajuntament de Gandia i l’Associació Clàssiques i Modernes van signar ahir al saló d’actes de la Biblioteca Central el conveni de col·laboració per a promoure el projecte Biblioteques en igualtat. Un projecte que té com a finalitat “donar visibilitat a les escriptores de tots els temps o les seues obres, posar en valor el paper de la dona, proposar una mirada crítica de gènere a la cultura i la recuperació i ficar en valor de les obres escrites per dones valencianes”, ha afirmat Juana Navarro, regidora d’Igualtat, Diversitat i Polítiques Inclusives.

Tot això connecta amb una necessitat i inquietud: dotar de referents i desenvolupar als subjectes les ferramentes culturals que fan viable el pensament crític, la independència, la llibertat personal, la capacitat per qüestionar el mon i els seus problemes i assumir els reptes actuals. “Si el passat no va ser just amb les escriptores, és deure nostre el fet de vetlar per recuperar la seua memòria, ja que una cultura que no les incloga a ‘elles’ serà sempre incompleta i, fins i tot, falsària”, exposa el manifest Biblioteques en igualtat, al qual s’ha adherit Gandia.

L’acord pretén, entre moltes altres coses, millorar els drets culturals de la ciutadania, vetlant pel patrimoni cultural i exercint un paper actiu en la millora democràtica i els drets culturals; a banda de compensar els desequilibris produïts per l’articulació de relacions al patriarcat.

“Per tal d’aconseguir-ho, Ajuntament i Associació es comprometen a atorgar una major visibilitat a les escriptores i a les seues obres; completar els fons bibliogràfics, en relació amb els buits i les absències d’obra literària, d’assaig i art, escrites per dones de tots els temps; impulsar la cooperació i creació d’aliances entre biblioteques i altres agents implicats per acabar amb la bretxa de gènere; i involucrar a altres entitats en la realització de tallers, xarrades i fòrums, en el marc de Biblioteques en igualtat”, ha exposat Liduvina Gil, regidora delegada de l’IMAB.

La duració de l’acord comprén des de 2022 fins a 2025. Cada part haurà d’anomenar a dues persones responsables del seguiment i control del funcionament de tot el disposat. Clàssiques i Modernes facilitarà assessorament expert en metodologia d’investigació i formació aplicada als equips per a realitzar un seguiment durant el procés de desenvolupament d’este projecte i la seua avaluació, i material de consulta en la web: www.clasicasymodernas.org