Cinc setmanes d’activitats per a públics diversos amb presència en tota la ciutat, bé amb actes o amb cartelleria i informació, conformen l’ecosistema Tardor Literària Gandia 2023, que ha presentat este matí la regidora de Cultura, Fira i Festes i Biblioteques i el director de l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques (IMAB), Balbina Sendra i Toni Ordiñana, respectivament.
“Consolidada la Setmana Literària com a tal, des de fa tres anys ha esdevingut en el festival Tardor Literària, a partir de la instauració d’un lligam de continuïtat entre la celebració del Dia de les Biblioteques (24 d’octubre) i l’acte de lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Gandia (18 de novembre). La Tardor Literària abasta un gran nombre d’actes (enguany almenys 34), dirigits a públics diversos. Inclou trobades amb autors, converses literàries, presentacions de llibres, cinema, exposicions, jocs i contes, recitals poètics, concerts, homenatges a la Paraula i al Tirant, rutes i visites literàries, etc. Convoca gent de totes les edats, no sols pel tipus d’activitat, sinó també pels horaris, promovent-se la cooperació, la col·laboració entre departaments municipals i la implicació d’associacions i d’entitats civils de la ciutat, tant en l’organització d’alguns actes, com en l’assistència i participació activa en altres. Dins del programa s’inclouen grans celebracions, com ara el Dia de les Escriptores, el Dia de les Biblioteques i el Dia de les Llibreries, tot festejant l’apassionada activitat de l’escriptura i de la lectura…. Enguany, a més a més, amb l’objectiu integrador i d’arribar al màxim nombre de públic, s’ha introduït la transcripció al llenguatge de signes d’algunes de les activitats més destacades”. Sendra també ha posat en valor l’atractiu turístic que pot tindre per al visitant un esdeveniment d’estes característiques a la ciutat.
Per la seua banda, Ordiñana ha recalcat la proposta intensa i diversa del festival literari: música, dansa, teatre, exposicions, visites guiades, recitals, conferències, concursos, tertúlies, debats, presentacions de llibres, cinema… Sempre amb el denominador comú de la literatura i els llibres com a protagonista”. I ha destacat l’esforç tècnic per a preparar la programació i portar a Gandia algunes de les primeres línies del panorama literari: Begoña M. Rueda; Carmen Amoraga; Màxim Huerta; Mario Obrero; Josep Piera; Raquel Ricart; Rosa Font; Mercè Climent; Maria Josepa Payà; Ximo Cerdà; Maria Josep Escrivà; Marta Buchaca; Sergi Belbel; Mercedes Ron; Xavier Aliaga; Víctor Labrado; Caterina Valriu; Elia Pérez o Gemma Pasqual.
El director de l’IMAB ha agraït també la col·laboració d’una manera o altra en el desenvolupament del programa a entitats i associacions com: Saforíssims, SL; Tirantianes; APESORGA (de Persones Sordes); Associació d’Escriptors en Llengua Catalana; Associacions de Familiars de Malalts d’Alzheimer, de Lluita contra el Càncer, del Parkinson… o entitats com el CEIC Alfons el Vell; la Federació de Falles de Gandia; la Junta Major de Germandats de la Semana Santa de Gandia; la Universitat de València; l’Acadèmia Valenciana de la Llengua; Palau Ducal dels Borja; els centres educatius; el Teatre del Raval; les llibreries de la ciutat; el Centre Musical Beniopa; l’hotel Borgia o mitjans de comunicació com Radio Gandia-SER.