El regidor d’Habitatge, Salvador Gregori, i la coordinadora general d’Urbanisme, Maite Alonso, han comparegut este matí en roda de premsa per informar sobre la “I Jornada sobre Habitatge a Gandia: reptes i solucions”, que se celebrarà a Urbalab el pròxim dijous 27 de març a les 12.00 hores.
Esta trobada comptarà amb la participació de l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, el regidor d’Habitatge, Salvador Gregori, la coordinadora general d’Urbanisme, Maite Alonso, així com tècnics municipals. A la jornada han sigut convidats professionals del sector, com arquitectes, aparelladors, constructors, promotors i immobiliàries.
OBJECTIUS DE LA JORNADA
Segons ha avançat Gregori, la jornada servirà per analitzar la situació actual del mercat de l’habitatge en la ciutat i exposar les mesures que el consistori està posant en marxa per millorar-hi l’accés. A més, l’alcalde anunciarà noves iniciatives en esta línia que s’implementaran des de l’executiu local.
Per la seua banda, Alonso ha explicat que la jornada s’estructurarà en tres parts:
- Dinamització del mercat d’habitatge construït i rehabilitació d’immobles. S’abordaran les mesures ja implementades per dinamitzar el mercat immobiliari mitjançant la posada en valor de l’habitatge existent, la rehabilitació d’immobles privats, l’accés a ajudes i la gestió d’immobles municipals. “Des de l’administració municipal estem fent tot el que està en el nostre àmbit de competència per millorar l’accés a l’habitatge en Gandia”, ha afirmat Alonso.
- Promoció de l’habitatge de nova construcció. S’explicaran noves eines que el consistori implementarà per augmentar la seguretat jurídica en el sector i fomentar la construcció d’habitatges assequibles.
- Vies de finançament a través de l’ICO. S’exploraran les possibilitats de finançament mitjançant l’Institut de Crèdit Oficial (ICO). La jornada conclourà amb un torn de preguntes per resoldre els dubtes dels assistents.
CONTEXT ACTUAL
Durant la seua intervenció, el regidor d’Habitatge ha explicat que la situació actual es deu a diversos factors, entre ells el creixement poblacional, els costos de construcció, el nivell de renda, la disponibilitat de sòl, els costos financers i la grandària del mercat de lloguer.
Gregori ha destacat que la població de Gandia ha crescut de manera constant des de 2018, amb un increment accelerat entre 2022 i 2024 que duplica i fins i tot triplica el creixement poblacional d’Espanya. “Este augment ha generat una major demanda d’habitatge que el mercat no ha sabut satisfer, provocant un increment considerable en els preus”, ha assenyalat.
Un altre factor que limita la capacitat adquisitiva és la renda neta per llar, que se situa en poc més de 30.000 euros anuals. A esta situació se suma l’increment dels costos de construcció, que s’han disparat des de la invasió de Rússia a Ucraïna, passant de poc més de 850 euros per metre quadrat construït als 1.057 euros actuals. Este encariment també ha afectat la construcció d’Habitatges de Protecció Oficial (HPO), dificultant-ne el desenvolupament.
MESURES IMPLEMENTADES
Per fer front a esta situació, i dins de les competències municipals, l’Ajuntament de Gandia ha posat en marxa un Pla d’Habitatge emmarcat en les estratègies Avant Gandia. Gregori ha recordat que el consistori ha pres diverses iniciatives, com la cessió de sòl de propietat municipal a la Generalitat i promotors per a la construcció d’habitatges.
A més, s’han habilitat subvencions de fins a 1.250 euros per incentivar els propietaris a posar en lloguer habitatges desocupats durant més d’un any, amb l’objectiu de dinamitzar el mercat immobiliari local i augmentar l’oferta de lloguer. Paral·lelament, s’han aplicat deduccions fiscals i bonificacions del 95% en l’Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) per a la construcció d’HPO. Així mateix, el consistori continua adquirint habitatges per destinar-los a lloguer assequible.