L’Ajuntament de Gandia continua apostant per un model de ciutat més sostenible, accessible i integrador. En esta línia, l’alcalde José Manuel Prieto ha anunciat hui, en roda de premsa, les principals característiques de la nova fase de les actuacions que completen l’humanització de l’avinguda del Grau, un dels eixos estratègics de connexió entre la ciutat i la seua façana marítima. La remodelació començarà el 5 de maig i farà que Gandia tinga “una de les millors entrades a la platja de les ciutats del Mediterrani”.
En la compareixença, l’alcalde ha estat acompanyat per la coordinadora general d’Urbanisme, Maite Alonso, el president de la Junta de Districte del Grau, Miguel Ángel Picornell, i la regidora de Comerç, Elena Moncho.
“L’avinguda del Grau no és només una via de connexió: és l’entrada al districte marítim i el preludi d’un dels nostres principals espais naturals i turístics: la platja”, ha declarat Prieto. “Per això, actuar en esta artèria és fonamental per a millorar la seua estètica, seguretat, sostenibilitat i funcionalitat, tant per a qui viu a la zona com per a qui ens visita. Estem davant d’un dels projectes turístics i sostenibles més atractius i potents de la nostra ciutat”.
Este nou tram d’intervenció se centrarà en la millora de la connectivitat entre l’avinguda del Grau i la plaça del Garbí, així com en la creació d’un entorn urbà més amable per al vianant. Es preveu la generació d’espais públics de qualitat, zones verdes, mobiliari urbà i accessibilitat millorada, prioritzant la mobilitat a peu i en bicicleta.
UNA ACTUACIÓ FINANÇADA AMB FONS EUROPEUS
El projecte forma part del segon Pla de Sostenibilitat Turística (PST) de Gandia, finançat a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d’Espanya amb fons Next Generation de la Unió Europea. Suposa una inversió total d’1,3 milions d’euros, dels quals el 80% està subvencionat. Esta xifra se suma als 1,3 milions ja invertits en la primera fase, que abastava des de la rotonda de Daimús fins a la del carrer Goleta, finalitzada el 2023.
“Gràcies a estos plans, Gandia s’ha consolidat com un referent nacional i internacional en sostenibilitat turística. Som una de les poques ciutats d’Espanya que ha aconseguit tres PST, amb una inversió global de 7,4 milions d’euros”, ha recordat l’alcalde.
Pel que fa al calendari d’execució, durant la compareixença s’ha explicat que s’ha dissenyat per a minimitzar l’impacte en l’activitat comercial i turística del Grau. Les obres es desenvoluparan en dues fases: la primera començarà el 5 de maig i finalitzarà abans de l’estiu, mentre que la segona fase es reprendrà al setembre, evitant qualsevol intervenció durant els mesos de màxima afluència turística.
“Estem complint amb el nostre compromís de transformar Gandia sense paralitzar el seu dinamisme. No hi haurà obres en ple estiu, però sí avanços significatius abans i després, amb un plantejament tècnic molt sensible al context de la nostra economia local”, ha explicat.
UNA CIUTAT MÉS HUMANA
Esta actuació se suma a altres intervencions recents d’humanització a la ciutat, com l’avinguda de la Pau, el carrer Navegant, la plaça del Campanar de Beniopa o l’entorn del mateix Ajuntament. “La nostra visió és clara: una bona ciutat per al turisme comença sent una bona ciutat per a viure”, ha subratllat Prieto.
Finalment, l’alcalde ha insistit que totes les inversions que arriben a través d’estos fons no només milloren la infraestructura urbana, sinó que generen oportunitats de desenvolupament econòmic i de millora de la qualitat de vida per als veïns i veïnes de Gandia. “Estem creant ciutat, enfortint el comerç de proximitat i oferint al turisme una experiència urbana moderna, sostenible i pròxima”, ha conclòs.
FASES DE LA INTERVENCIÓ
Alonso ha explicat que la primera fase de l’actuació tindrà una duració de dos mesos i s’allargarà fins a finals de juny. Esta part de l’actuació abastarà, d’una banda, el encreuament entre les avingudes del Grau i la del Port on s’instal·laran dues illes i un semàfor per descongestionar l’accés al Grau i, d’altra banda, l’entorn del Centre Social Marcel·lí Pérez.
La segona fase, que s’iniciarà al setembre, tindrà una duració de nou mesos i abastarà la connexió de l’avinguda del Grau amb els carrers Mare de Déu Blanqueta i Riu fins al pont del port.
La coordinadora general d’Urbanisme ha incidit que l’actuació està condicionada per les exigències de la convocatòria i té com a objectiu principal garantir la inclusió, augmentar la seguretat i la sostenibilitat de la zona. La intervenció millorarà la permeabilitat de l’avinguda alhora que es renovaran 8.000 metres quadrats, es milloraran les connexions subterrànies, s’instal·larà mobiliari, il·luminació i es plantaran 75 arbres per evitar l’efecte illa de calor. A més, els desnivells a l’àrea d’actuació se salvaran amb zones verdes.
Un altre aspecte que es resol amb les obres és la connectivitat de ciclistes i vianants a la rotonda del carrer Goleta, afavorint el trànsit i millorant la seguretat en esta zona.
REORDENACIÓ DEL TRÀNSIT
En esta primera fase i fins a l’inici de l’estiu, es permetrà el sentit d’entrada al carrer Mare de Déu Blanqueta i es prohibirà el sentit d’eixida. El tram del carrer Goleta situat al costat del Centre Social passarà a ser d’un únic sentit permetent la circulació cap a la rotonda. Les persones que vulguen accedir al port podran fer-ho a través de l’avinguda del Port.