Gandia consolida la gestió dels aparcaments públics com a eina de dinamització comercial

El regidor delegat dels aparcaments municipals de l’Ajuntament de Gandia, Salvador Gregori, ha comparegut hui en roda de premsa per informar sobre la situació econòmica i la gestió dels aparcaments públics de la ciutat. Durant la seua intervenció, Gregori ha valorat la tasca de l’actual equip de govern i ha carregat contra la “irresponsabilitat” de l’anterior executiu liderat pel PP, que va deixar un deute en aquest apartat superior als 29 milions d’euros generat per impagaments i mala gestió contractual.

Gregori ha contextualitzat la necessitat que hi hagué en el seu moment de crear aparcaments soterrats a Gandia com una estratègia urbana de suport al comerç, l’hostaleria, la revalorització dels habitatges pròxims i la dignificació de l’entorn. Ha recordat que el model triat fou el concessional, habitual en moltes ciutats, pel qual empreses privades assumien la inversió a canvi de l’explotació del servei.

Durant la seua intervenció, Gregori ha detallat xifres concretes. Només l’aparcament de la República Argentina va suposar una inversió inicial de 17,3 milions d’euros, amb modificacions posteriors que elevaren la inversió total a més de 22 milions, incloent la urbanització de l’entorn. El regidor ha subratllat que tot això s’aprovà en el seu dia amb informes favorables i coneixement de tots els grups polítics, inclosa l’oposició d’aleshores que es va abstenir en el plenari on s’aprovà la posada en marxa de la infraestructura.

En contrast, Gregori ha denunciat que, amb l’arribada del PP l’any 2011 i sota el lema de “cost zero”, el govern dels Populars es va desentendre de les obligacions contractuals, acumulant impagaments que derivaren en sentències judicials milionàries. Només el rescat de l’aparcament del Prado va costar 9,8 milions d’euros al consistori.

“El cost del cost zero ens ha eixit per quasi 30 milions d’euros”, ha sentenciat Gregori, qui també ha acusat l’anterior govern de deixar factures pendents de pagament a proveïdors essencials com el Consorci de Bombers, la Marina Gandiense o FCC.

Tot i aquesta situació heretada, Gregori ha destacat la gestió de l’actual equip, que ha aconseguit municipalitzar els aparcaments del Prado i del riu Serpis, fer-los rendibles i garantir-ne el funcionament. L’any 2024, ambdós aparcaments generaren uns ingressos pròxims al milió d’euros, permetent cobrir despeses operatives i d’estructura.

Xifres de 2024

Pel que fa a les xifres de 2024, Gregori ha recordat que són 122 els comerços que oferiren descomptes en els aparcaments municipals als seus clients. Així, els establiments realitzaren 23.068 accions comercials que suposaren un descompte de 56.597 euros als clients. Dins d’aquest número, 5.817 tiquets foren per valor d’una hora; 7.428 per valor de dues; 3.368 foren rebaixes de tres hores, i 6.455 tingueren el valor de quatre hores.

Tal com ha explicat el regidor, quan un comerç dóna un descompte de 60 minuts, la meitat del valor el paga l’Ajuntament. El mateix ocorre amb la resta de modalitats, en què el consistori sempre s’encarrega de finançar una de les dues, tres o quatre hores oferides. Es tracta d’una de les mesures que s’aplica dins de l’estratègia que aposta per donar suport al comerç local.

Així, si es prenen com a exemple els preus actuals, i tenint en compte el descompte del 75% que tenen els negocis, quan un establiment ofereix un tiquet d’una hora, només paga 12 cèntims, mentre que, en el cas del tram de temps més alt, només aporta 0,75 cèntims.

D’altra banda, el regidor ha anunciat que l’Ajuntament treballa en una solució definitiva per a la situació actual de l’aparcament de la República Argentina.

Per concloure, Gregori ha recalcat que “gestionar no és deixar de pagar, gestionar és assumir responsabilitats, prendre decisions valentes i garantir la viabilitat dels serveis públics”. Ha qualificat de “desvergonya” les crítiques del PP sobre la gestió actual i ha reiterat que les dades, les actes plenàries i les sentències judicials avalen l’actual govern.