Comença el desmuntatge de la bastida del campanar de la Seu

S’inicien els preparatius per al desmuntatge de la bastida que envolta el campanar de la Seu, a partir dels dimarts pròxim. Així ho han anunciat la primera tinenta d’Alcaldia i regidora de Patrimoni, Alícia Izquierdo, i la coordinadora general d’Urbanisme i Infraestructures, Maite Alonso.

A partir de la setmana que ve ja podrà observar-se l’aspecte final del monument i s’aniran enllestint els treballs, que està previst que acaben a finals de juny. Han sigut molts mesos de treball intens, però ja per fi podem començar a veure el fruit de tota esta obra de restauració del campanar de la Seu”, ha explicat Alonso.

Per la seua banda, Izquierdo ha recordat que la restauració del campanar de la Col·legiata és una de les obres de restauració que darrerament més expectació ha pogut generar en la ciutadania de Gandia. “Ara, podrem gaudir d’una visió nova del campanar, perquè una vegada es desmunte la bastida podrem diferenciar molt bé els dos cossos, el cos inferior amb l’obra d’Alfons el Vell i Maria Enríquez, i el superior, construït en el segle XVIII. A més, jo crec que hi ha un detall molt important i impactant, com és veure per primera vegada les pintures originals que envolten i decoren el campanar”. La responsable de Patrimoni ha recalcat que no s’ha pintat el campanar de la Seu, “sinó que durant la seua restauració, els tècnics del Servei d’Arqueologia de l’Ajuntament de Gandia van documentar les restes originals de policromia, perdudes pel pas del temps, i el que s’ha procedit és a la seua restauració. Per tant, tindrà esta imatge nova en què podrem veure els elements arquitectònics més importants i els elements decoratius també més rellevants”.

La intenció és que en un futur el campanar també s’òbriga a les visites.

EL PROJECTE DE RESTAURACIÓ

Com ha recordat el director del Museu Arqueològic de Gandia i arqueòleg municipal, Joan Negre, el projecte de restauració ha consistit, en primer lloc, en l’eliminació de tots els elements impropis i els enlluïts moderns que ocultaven el cos inferior del campanar. Esta primera edificació va ser impulsada per Jaume II, tot i que va ser profundament reformada per Alfons el Vell, primer, i Maria Enríquez, després.

A continuació s’ha recuperat l’aspecte que tenia el campanar en la seua part superior, aquella que es va construir en el segle XVIII sota la direcció de fra Onofre Trotonda, decorada amb un motiu de fals especejament, un efecte òptic pintat amb blau grisós i blanc per simular una construcció amb grans blocs de pedra.

S’han recuperat també les teulades de ceràmica esmaltada i, fins i tot, el penell de dalt del campanar, que també s’ha restaurat per evitar que puga fer-se malbé pel pas del temps. “Ara està preparat per a viure molts més anys amb reforços importants pel que fa a la seua estructura, però també, i sobretot, amb grans novetats pel que fa a la visibilitat de les fases medievals d’esta obra”, ha conclòs.