La ciutat de Gandia es prepara per acollir, els dies 2 i 3 de maig, la tercera edició del Campus Salut Gandia, una trobada universitària intensiva que combina formació, treball col·laboratiu i creativitat al voltant de la salut urbana. L’esdeveniment, que tindrà lloc al campus de la Universitat Politècnica de València a Gandia, reunirà estudiants de tot l’Estat en una marató de 30 hores ininterrompudes.
En la roda de premsa de presentació, la regidora d’Economia, Empresa i Ocupació, Elena Moncho, ha destacat l’aposta del consistori per aquest tipus d’iniciatives: “L’Ajuntament torna a apostar per activitats que fomenten la creativitat, la innovació i el desenvolupament del talent en l’entorn universitari, perquè estem convençuts de l’impacte que tenen aquestes accions en el nostre territori”.
Enguany, el campus centra el seu repte en la salut urbana, posant èmfasi en la prevenció, la promoció d’hàbits saludables i l’equitat social. “Estem molt contents de dir que s’han esgotat les places molt ràpidament”, ha assenyalat Moncho, tot destacant la qualitat dels ponents i el caràcter multidisciplinari de l’activitat.
Per la seua banda, Juan Bautista Montagud, representant del Departament de Salut de Gandia, ha valorat positivament la participació de l’hospital en aquest hackathon: “Estem orgullosos i satisfets de participar en aquesta nova edició. Hem aportat dades anònimes reals perquè els estudiants puguen treballar en elles, analitzar-les i treure conclusions”.
Montagud ha aprofitat per reflexionar sobre el concepte de salut: “La salut no ha de ser una cosa imposada des dels hospitals. Ha de nàixer dels barris, de les associacions, de les famílies. Hem de trencar les desigualtats i fomentar una salut comunitària i participativa”.
El coordinador del campus i catedràtic d’Enginyeria Biomèdica, José Millet, ha remarcat l’enfocament europeu del projecte: “Aquest hackathon està avalat per una iniciativa europea en la qual nosaltres participem: l’Innovation Days de l’IT Health Europeu”.
Segons Millet, els participants hauran de treballar amb dades obertes i propostes creatives per prevenir malalties cròniques no transmissibles, com ara malalties cardiovasculars, diabetis, càncer o trastorns de salut mental.“El repte és imaginar-se com serà la ciutat el 2040 i quines solucions tecnològiques i urbanes podem aplicar per millorar la salut”.
Pel que fa al perfil dels participants, Millet ha informat que s’ha arribat al límit de 150 persones inscrites, amb una participació equilibrada entre homes i dones i procedències de més de 15 universitats. “Entre salut i TIC sumen gairebé un 65% dels estudiants. També hem notat una pujada important de participants del mateix campus de Gandia”.
El campus s’iniciarà el divendres 2 de maig a les 9:30h amb un esmorzar de team building i conclourà el dissabte amb la presentació de projectes i el lliurament de premis a les propostes més innovadores. Un jurat d’experts valorarà les idees en funció de la seua viabilitat i aplicabilitat al context urbà de Gandia.
Finalment, tots els compareixents han coincidit a agrair la col·laboració entre institucions, empreses i voluntaris per fer possible un esdeveniment que busca transformar el concepte de salut des de la base de la societat.