El 36é Encontre Nacional de Confraries convertirà Gandia en l’epicentre de la Setmana Santa espanyola

L’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, ha presentat este matí la programació oficial del 36é Encontre Nacional de Confraries, que se celebrarà a la ciutat entre els dies 25 i 28 de setembre d’enguany. Prieto ha estat acompanyat pel president de la Junta Major d’Germandats, Emili Ripoll, la regidora de Cultura i Turisme, Balbina Sendra, i el regidor delegat de Setmana Santa, Miguel Ángel Picornell. Esta trobada suposarà una cita històrica per a Gandia, en convertir-se en l’epicentre nacional de la Setmana Santa durant quatre intenses jornades en què confluiran espiritualitat, patrimoni, música, turisme i cultura.

“Celebrem este esdeveniment 30 anys després que Gandia acollira per primera vegada la Trobada Nacional, l’any 1995. Ho fem amb il·lusió, responsabilitat i un compromís ferm amb les nostres tradicions i la nostra cultura”, ha declarat l’alcalde. Prieto ha remarcat que este Congrés Nacional marcarà “un moment molt significatiu per a la nostra ciutat i la seua Setmana Santa, reconeguda com a Festa d’Interés Turístic Nacional des de 2019”.

UN ESDEVENIMENT AMB DIMENSIÓ NACIONAL

La celebració de l’Encontre coincidix amb el cap de setmana previ a la Fira i Festes de Gandia (que enguany es desenvoluparà del 3 al 6 d’octubre), la qual cosa permetrà als assistents descobrir la riquesa de la cultura festiva local i gaudir de l’ambient previ a la ciutat. A més, s’espera la participació d’entre 400 i 500 persones procedents de confraries de tota Espanya, amb la qual cosa Gandia es projectarà també com a referent cultural, patrimonial i turístic.

Un dels elements més destacats és el suport institucional rebut: Sa Majestat el Rei Felip VI ha acceptat ostentar la Presidència d’Honor de la Trobada, fet que suposa, en paraules de l’alcalde, “un enorme reconeixement al valor patrimonial, artístic i devocional de la nostra Setmana Santa”.

UNA PROGRAMACIÓ OBERTA A LA CIUTADANIA

Durant la roda de premsa, l’alcalde ha avançat alguns dels actes més rellevants inclosos en la programació oficial, que ha estat elaborada amb la col·laboració estreta entre l’Ajuntament i la Junta Major d’Hermandats:

Concert de música confrare al Teatre Serrano (dijous 25), amb la participació de diferents agrupacions musicals de Gandia.

Baixada del Crist de la Bona Mort, a la parròquia de Crist Rei (divendres 26 a les 20.30 h), un dels actes més emotius de la Setmana Santa gandiana, que es repetirà de forma extraordinària.

Nit del Confrare, al Moll dels Borja (divendres 26 a partir de les 22.00 h), amb actuacions de bandes de cornetes i tambors.

Representació extraordinària de la Visitatio Sepulchri (dissabte 27 a les 13.30 h), una joia del patrimoni espiritual local vinculada a Sant Francesc de Borja.

Processó extraordinària pel Centre Històric (dissabte 27 a les 20.30 h), amb la participació de totes les germandats de la ciutat, en un format similar a la processó del Divendres Sant.

“Hem dissenyat un programa complet, dinàmic i atractiu, que combina tradició i obertura, identitat local i projecció exterior”, ha assenyalat Prieto. “Volem que la ciutadania de Gandia se senta part d’este esdeveniment i que qui ens visite se’n porte el millor record possible de la nostra terra”.

RECONEIXEMENT A LA TASCA ORGANITZATIVA

L’alcalde ha dedicat paraules d’agraïment als nombrosos actors implicats en l’organització de l’Encontre. “Vull agrair especialment a la Junta Major de Germandats, que enguany celebra el seu 70é aniversari, per ser l’ànima mater d’este projecte. També als més de 4.000 confraries de Gandia, a les 18 germandats de la ciutat, i als diferents departaments municipals, especialment les àrees de Setmana Santa, Cultura i Turisme, que estan treballant intensament des de fa mesos perquè este Encontre siga la millor de la història”.

Per la seua part, Emili Ripoll ha presentat el programa oficial de l’Encontre Nacional de Confraries, fruit d’un any de treball des de la presentació de la candidatura a Medina del Campo. Ha agraït a les comissions i germandats la seua dedicació i ha destacat que l’esdeveniment serà una fita per a la ciutat, la comarca i la diòcesi de València. El programa inclou més de 25 activitats obertes al públic com concerts, exposicions, processons i visites guiades al patrimoni local. Les exposicions, una dedicada a la història de la Setmana Santa de Gandia i una altra amb fotografies del concurs nacional, s’inauguraran el proper 22 de setembre.

Quant a la trobada, començarà amb un concert i recepció al Palau Ducal, seguida de ponències sobre l’impacte cultural, econòmic i artístic de la Setmana Santa. També s’han organitzat activitats per a joves, taules redones sobre la vida confrare i la comunicació a l’Església, així com visites al patrimoni i una processó extraordinària.

Ripoll ha subratllat la implicació de les 18 germandats, la col·laboració de l’Ajuntament, la Generalitat, la Diputació i empreses locals i ha animat a inscriure’s a través de la web expressant el seu desig que l’esdeveniment cumplisca amb les expectatives.

Pel que fa a la repercussió turística, Balbina Sendra ha destacat la importància de la Setmana Santa gandiana, que ha estat reconeguda com a Festa d’Interès Turístic Nacional i una de les celebracions més rellevants de la ciutat, junt amb les Falles. La regidora ha assenyalat que des de l’ajuntament, especialment des de les àrees de Turisme, Política Festiva i Fira i Festes, han col·laborat activament en l’organització del 36é Encontre Nacional de Confraries de Setmana Santa, al qual ha qualificat com un esdeveniment “clau tant a nivell cultural com turístic”.

Sendra ha recordat que el consistori ha estat implicat des de l’inici de la candidatura i que la Setmana Santa forma part essencial de l’estratègia de turisme religiós de la ciutat. A més, ha ressaltat que este  tipus de producte turístic ha contribuït a fidelitzar visitants en èpoques no estacionals. Així mateix, ha relacionat l’esdeveniment amb el turisme MICE (turisme de congressos), una línia de treball que han impulsat des de 2015 i que enguany ha donat els seus fruits amb la celebració de sis congressos, entre ells este encontre nacional.

Finalment, ha agraït a la Junta Major de Germandats el seu esforç i implicació, i ha subratllat que l’esdeveniment servirà per mostrar Gandia com a destinació turística activa durant tot l’any.

D’altra banda, Picornell ha valorat la seua participació en els últims tres congressos de Setmana Santa, celebrats a Lleó, Granada i Medina del Campo, i ha destacat que Gandia ha fet “un pas endavant” pel que fa als continguts tractats. Ha explicat que, mentre en congressos anteriors predominava l’enfocament teològic, a Gandia s’ha invertit esta tendència, centrant-se més en l’impacte real de la Setmana Santa en els aspectes culturals i socials de la ciutat.

A més, ha ressaltat la presència d’experts com el catedràtic Juan Sapena i el reconegut Ximo Company, que posaran en valor la dimensió artística i museística de la celebració. També ha mencionat que s’abordarà la realitat des del punt de vista dels confrares, amb un enfocament més pràctic que afecta tots els col·lectius de la Setmana Santa, tant de Gandia com d’altres parts d’Espanya.

Per últim, Picornell ha expressat el seu desig que el temps acompanye durant les dates del congrés i ha mostrat la seua confiança que Gandia estarà a l’altura de les expectatives del col·lectiu de confraries i germandats de Setmana Santa de tota Espanya.

“Des que al setembre de l’any passat vam saber que Gandia seria seu del 36é Encontre Nacional de Confraries, vam assumir el repte amb il·lusió i responsabilitat. Estem convençuts que Gandia sabrà acollir amb hospitalitat, respecte i admiració a tots els participants. L’èxit d’esta Encontre serà l’èxit de tota la ciutat”, ha conclòs l’alcalde.