El BOE ha confirmat les pitjors perspectives per a Gandia amb les dures condicions del decret de Montoro

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) va confirmar dimarts passat, 30 de desembre, els pitjors presagis per a la ciutat de Gandia. I és que ja es coneixen les dràstiques condicions a les quals haurà de fer front, de manera obligatòria, l’Ajuntament de Gandia. “El BOE ha confirmat les pitjors perspectives per a la nostra ciutat”, ha apuntat el secretari d’Economia i Empresa dels Socialistes de Gandia, Salvador Gregori.

Així, entre les importants novetats que contemplen els mecanismes de finançament i liquiditat per a ciutats en una situació econòmica extrema aprovats pel Govern d’Espanya, està l’estricte control que exercirà el Ministeri d’Hisenda perquè estes condicions es puguen complir. “D’esta manera, Gandia serà una ciutat ‘tàcitament’ intervinguda pel ministre Montoro”, ha destacat Gregori.

Entre les dures condicions que figuren en el BOE perquè la nostra ciutat puga acollir-se als fons d’ordenació aprovats pel Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques, cal destacar un nou ‘castrastrazo’, és a dir, una revisió cadastral en tota regla; augment de la contribució (IBI) en un 25%; increment generalitzat dels preus públics i les taxes municipals; rebaixa del 5% del pressupost en capítol de Personal —amb el que perillen nombrosos llocs de treball públics o l’alternativa de rebaixar salaris en el Consistori gandià—, així com que el 100% del cost dels serveis municipals hauran de repercutir en els propis usuaris.

Tanmateix, els recents “no pressupostos” de 2015 que es van quedar damunt de la taula necessitaran, a partir d’ara, estar supeditats a un pla d’ajustament, així com a un informe previ i vinculant del Ministeri d’Hisenda. “Açò significa que des de Madrid ens hauran de donar el vistiplau, tant per a nous pressupostos municipals, com si estos són prorrogats”, ha assenyalat el responsable d’Economia del PSPV-PSOE de Gandia.

A més, el decret-llei del ministre Montoro posa l’accent en el capítol d’Ingressos del pressupost municipal. “L’estimació d’ingressos haurà d’estar molt bé justificada, amb el que s’estarà obligat a no caure de nou en previsions d’ingressos irreals i no haver de quadrar el pressupost a martellades, cosa a la qual ens té ja acostumats als gandians el Govern local del PP”, ha conclòs Gregori.