El CEIC Alfons el Vell complix 40 anys treballant per la Safor

La regidora de Cultura i vicepresidenta del Centre d’Estudis i Investigacions Comarcals (CEIC) Alfons el Vell, Balbina Sendra, i el seu director, Joan Negre, han anunciat este matí els diferents actes que es duran a terme amb motiu del 40 aniversari de la institució.

“El CEIC és una entitat molt important, tant per a Gandia, com per a la resta de la comarca. Fa quaranta anys des que va nàixer esta iniciativa que, personalment, considere clau per al nostre territori en l’àmbit científic, històric, cultural, tradicional, esportiu… Són molts els estudis que la institució ha dut a terme al llarg de la seua trajectòria perquè no perdérem el més important: ser gandians o saforencs”, ha assenyalat l’edil socialista.

Per part seua, Negre ha explicat les diferents activitats que es realitzaran per a celebrar esta ocasió especial. Per a començar, ha comentat que una de les principals finalitats del CEIC és la seua tasca editorial. Per això, enguany s’ha destinat una partida especial a les publicacions de la institució, que està preparant ara mateix set obres en clau local i comarcal. “Es tracta d’una xifra rècord tenint en compte els recursos econòmics dels quals disposem”, ha assegurat.

Entre els títols, hi haurà llibres com Elits de poder i vida quotidiana a la Safor, de Frederic Barber; Les dones a la Gandia baixmedieval, de Marta Morant; El treball força a la Safor durant la Guerra Civil i la postguerra, de Màrius Climent o un interessant recull d’articles sobre l’Institut Laboral, coordinat per Emili Selfa i Nèstor Novell. També es publicarà el número 12 de la Revista de la Safor, que ja està en procés d’impressió, i un llibre molt esperat sobre la història del muntanyisme a la comarca, del col·lectiu A un tir de pedra.

En segon lloc, del 7 al 16 de maig se celebrarà la VI edició de les jornades Safor de Lletres, un acte que es duu a terme cada any en col·laboració amb la seu local del CEFIRE. Esta vegada, i amb motiu del centenari del naixement de Vicent Andrés Estellés, les diferents xarrades i debats estaran dedicades a la figura del poeta del poble.

Entre el 16 i el 19 de maig se celebrarà la ja tradicional Plaça del Llibre, una activitat que també es realitza a Castelló, Alacant i València. Comptarà enguany amb una exposició sobre el 40 aniversari de la institució i una taula redona en la qual alguns dels seus antics responsables s’asseuran junts per a parlar sobre la història, l’evolució i les previsions de futur del CEIC.

“Més endavant hi haurà activitats que fem tots els anys, però a les quals, esta vegada, intentarem vincular a la celebració de l’aniversari”, ha comentat el director. Entre altres coses, s’atorgarà la Beca d’Investigació Josep Camarena i el Premi d’Il·lustració de l’Homenatge a la Paraula.

“Ja al novembre, tindrà lloc el mateix Homenatge a la Paraula, que forma part de la programació de la Tardor Literària i suposa una de les cites literàries més importants de la comarca des de fa dècades», ha assegurat.

Finalment, es promouran també activitats al voltant de la Setmana de la Ciència, amb les quals “intentem acostar les novetats més interessants sobre la matèria, així com informació rellevant sobre les carreres relacionades amb aquest àmbit a les persones joves de la comarca”.

El director de la institució ha finalitzat animant a tota la ciutadania de la Safor a gaudir de les diferents activitats del programa i ha donat les gràcies, tant a l’ajuntament com a l’edil Balbina Sendra, per tota l’ajuda i el suport que ha rebut l’entitat.

 

40 ANYS D’HISTÒRIA

El CEIC Alfons el Vell, centre d’estudis i investigacions comarcals de la Safor, és una institució dirigida a la creació, la formació i la producció cultural i científica sempre amb vinculació a la comarca. Té com a objectiu principal promoure la coneixença d’esta, tant dins com fora del nostre territori, visibilitzant la producció creativa com un dels pilars que vertebren la nostra identitat col·lectiva.

Un altre dels objectius principals és difondre el pensament i promoure el debat a través de totes les eines necessàries: conferències, debats, entrevistes, publicacions, xarxes socials, web, etc.

Per dur a terme la seua tasca, este establix lligams amb altres institucions amb les quals es coordina i col·labora: centres d’estudi, universitats, entitats públiques, fundacions i empreses que treballen pels mateixos objectius i amb el mateix nivell d’excel·lència.

El centre nasqué l’any 1984 com a organisme autònom constituït per l’Ajuntament de Gandia, amb l’especial implicació d’un nodrit grup de persones fortament implicades en el món cultural i científic a l’àmbit comarcal. Així, gent de diversos àmbits com Néstor Novell, el seu primer director, o Àlvar Garcia, Enric Ferrer, Jesús Alonso, Jesús Villaplana, Isabel Morant o Ferran Gacia-Oliver, entre d’altres, van constituir un primer Consell General amb que van anar desenvolupant-se les finalitats per a les quals havia nascut la institució.

Als anys 90, i ja de la incansable mà de Gabriel Garcia Frasquet, que va estar al capdavant del centre durant quasi dues dècades, la tasca investigadora i editorial del CEIC es va consolidar i desenvolupar de manera notable. A més, la seua producció científica, en tots els àmbits, va resultar clau per comprendre millor el nostre territori i impulsar tot un seguit de publicacions, conferències i debats que han marcat, no només la coneixença de la nostra realitat local, sinó també la contribució a les discussions de més ampli abast.

Els últims deu anys, la tasca del CEIC ha continuat sent un dels millors exponents de la investigació i la promoció de la cultura a la Safor, i l’Ajuntament de Gandia ha mantingut la seua aposta per este òrgan autònom que treballa sense descans per mantindre el seu mandat original.

Tot i les dificultats que han anat succeint-se en les darreres dates, el conjunt de consellers i conselleres que conformen la institució continuen treballant, de manera totalment desinteressada i invertint part del seu temps personal, per fer de la institució tot un referent.