L’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, acompanyat pel president de la Diputació de València, Toni Gaspar, el director general d’Administracions Públiques de la Generalitat Valenciana, Toni Such, i el vicerector de Planificació, Oferta Acadèmica i Transformació de la Universitat Politècnica de València (UPV), José Pedro García, han presentat este matí en Fitur la imatge del qual serà conegut com a Pavelló Universitari Gandia Arena.
Es tracta d’una iniciativa conjunta de l’Ajuntament i la UPV que tindrà usos compartits per la comunitat educativa i per la ciutadania. Esta actuació té com a objectiu convertir-se en un espai per a albergar grans esdeveniments esportius i també per a fomentar la transferència de coneixements, atés que estes instal·lacions permetran albergar dependències per a la innovació i la investigació.
La inversió d’este projecte supera els 7 milions d’euros, una quantitat que es cofinançarà entre l’Ajuntament, la UPV, la Generalitat Valenciana i la Diputació de València. La infraestructura ocuparà 6.000 metres quadrats sobre un solar municipal classificat com a sòl esportiu universitari i un total de 12.000 metres quadrats de superfície construïda, al costat de l’estructura de l’Innova (espai cedit per Gandia a la UPV per a garantir el seu creixement futur), que inclourà espais d’usos múltiples (4 pistes, 1 d’elles transversal, diverses sales i una capacitat de 3.000 persones) i d’investigació.
El Gandia Arena s’ha concebut com un edifici inclusiu, respectuós amb la naturalesa, sostenible i que emprarà energies renovables. En l’actualitat el projecte està en fase de redacció a càrrec de l’empresa ARQUIMUNSURI. El termini de redacció finalitzarà el mes de març i està previst que les obres puguen iniciar-se a la fi d’any. L’obra s’abordarà en diverses anualitats i s’espera concloure al llarg de l’any 2024.
Sobre la iniciativa, Prieto ha destacat que es tracta d’una de les actuacions més importants quant a infraestructures que es posaran en marxa a Gandia en els pròxims mesos i que permetrà, sens dubte, generar noves oportunitats en l’àmbit turístic. “Serà un gran contenidor per a l’esport, la cultura, l’empresa i l’oci”, ha destacat l’alcalde, al mateix temps que ha incidit en què d’aquesta manera se solucionen bona part de les necessitats de la ciutadania i dels nombrosos clubs esportius de la ciutat de tindre noves instal·lacions esportives cobertes.
Prieto també ha volgut agrair la implicació de la UPV, així com de la Diputació de València i de la Generalitat Valenciana per a possibilitar la posada en marxa d’aquesta actuació de 7 milions d’euros. “Esta infraestructura implica més esport, més salut i benestar, més oportunitats turístiques, i per descomptat, més universitat. Gandia enlaira, se situa una vegada més en la posició d’eixida per a afrontar els primers i més forts una etapa molt complicada. Una ciutat que té vocació de capitalitat vol i ha d’apostar per una infraestructura d’esta magnitud”, ha conclòs l’alcalde.
Per part seua, Toni Gaspar va destacar que es tracta d’un projecte “significatiu i singular que ha necessitat de la implicació d’altres institucions. És una de les obres de més envergadura per a una població de la grandària de Gandia”, i va recordar que la Diputació també col·laborarà amb Gandia en la celebració de l’Any Borja i la restauració del campanar de la Seu Col·legiata. “Gandia no solament té capacitat per a presentar projectes, sinó que ho fa posant-los ànima, i això es nota de seguida”, va finalitzar.
Posteriorment, Toni Such va incidir en què el pavelló donarà un servei que no es podia prestar amb les instal·lacions actuals, al mateix temps que es convertix en un espai multifuncional. “El Gandia Arena cobrirà les necessitats de clubs esportius i la ciutadania. Compta amb la implicació de la UPV i estic segur que serà molt utilitzat per la ciutadania”. El director general d’Administracions Públiques de la Generalitat va informar que el passat 3 de novembre es va signar el conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Gandia i la Generalitat que suposa una inversió de 3,2 milions d’euros per part del Consell.
Finalment, José Pedro García va explicar que esta nova instal·lació permetrà oferir nous serveis als estudiants, afavorint la pràctica de l’esport que no sols permet el desenvolupament físic i mental, sinó que “possibilita l’establiment de xarxes informals que acaben generant noves oportunitats”. A més, va incidir en què la UPV ha de relacionar-se amb el seu entorn com a universitat pública que és i que, per tant, ha d’implicar-se amb les empreses i institucions que l’envolten.