El PSPV demana al govern central una reducció de l’IVA cultural davant el fracàs de l’augment al 21%

El regidor del PSPV-PSOE en l’Ajuntament de Gandia, Jesús Garcia, ha presentat hui una moció que el seu grup ha presentat per al plenari ordinari que se celebrarà demà i on demanen al govern d’Espanya una reducció de l’IVA cultural que fa un any es va augmentar del 8% al 21%, abocant a dificultats econòmiques a milers d’empreses, moltes de les quals s’han vist obligades a acomiadar a gent o tancar directament les seues empreses.

Garcia ha assegurat que, un any després de l’aplicació de l’augment de l’impost, els estudis del propi Ministeri d’Hisenda i altres del sector cultural “demostren que la mesura no ha servit per a res, que s’han perdut diners i que el sector s’ha vist greument perjudicat”. Així, tenint en comptes totes les xifres i les recaptacions d’entrades i el pagament dels seus corresponents impostos i dels que pagava la totalitat del sector (impostos sobre societats, IRPF i desocupació), les arques públiques de l’Estat van perdre 18 milions d’euros.

Entre les dades més destacables d’un estudi de la Federació d’Empresaris de Teatre, es pot observar que la recaptació del sector de les arts escèniques va caure un 24% en els dos últims trimestres, es van perdre 2,8 milions d’espectadors i 1.000 llocs de treball. Unes dades “que han perjudicat a un sector que generà en 2009 un total de 41.000 milions d’euros, un 4% del valor afegit, i que dóna treball directe a 625.000 persones i de manera indirecta a 180.000 més”, llocs de treball que perillen si continua l’IVA al 21%.

Jesús Garcia ha recordat que, a més, si es compara l’IVA que va imposar el govern del PP a Espanya en 2012 amb els impostos que s’apliquen a altres països de la Unió Europea, la situació és més greu, perquè a França per exemple es paga un 5,5%, a Itàlia un 10% i a Alemanya un 7%. Per això, la proposta dels socialistes insta a una revisió que situe a Espanya al nivell dels països que més aposten per la riquesa cultural, proposant un IVA del 4%.