El servei públic de bicicletes perd el 75% d’usuaris des que governa el Partit Popular

El Grup Municipal Socialista de Gandia, tal i com ha anunciat el seu regidor Vicent Mascarell, presentarà formalment a l’Ajuntament de Gandia una bateria de propostes que llancen des de la formació política juvenil Joves Socialistes de Gandia per a millorar el servei públic de bicicletes de la ciutat, Saforbici. I és que tal i com ha denunciat hui el secretari general de JSPV de Gandia, Adrián Vila, aquest servei públic encetat en l’anterior legislatura socialista ha perdut amb el PP el 75% dels seus usuaris.

Joves Socialistes de Gandia ha donat a conèixer dades de l’empresa pública que gestiona el servei de bicicletes en Gandia, que indiquen que a l’any 2013 els usuaris oscil·len els 3600, el que suposa una disminució del 75% respecte al 2011, quan els usuaris superaven les 12.000 persones. Per la seua banda, els usos mensuals han disminuït un 50%, des de els 70.000 en 2011 a 33.000 en l’actualitat.

Vila ha assegurat que la pèrdua d’usuaris “és conseqüència de la mala gestió del Partit Popular, que des de que governa ha demostrat un menyspreu cap al servei que s’ha traduït en una pujada del preu dels abonaments d’un 20%, no s’ha augmentat el nombre de bases ni s’ha fet cap millora al carril bici de la ciutat”. A més, Vila ha assegurat que el govern ha intentat criminalitzar els usuaris amb l’amenaça de les multes i prohibint que joves entre 14 i 16 anys tingueren accés al servei. Per últim, Vila ha criticat que en dos anys i mig del PP no s’ha fet cap campanya de sensibilització a favor del transport sostenible.

Gràfica evolució usuaris
Gràfica evolució usuaris

En altre ordre de coses, Vila ha comentat que “hi ha menys bicis actives que mai amb 230 unitats i la mitjana d’edat dels usuaris es situa en els 34 anys, fet que escenifica la polarització dels usuaris en dos nuclis poblacionals; entre el 16 i 25 anys i els de 40 a 50 que adquireixen el servei per posteriorment cedir-lo als fills”.

Per a Vila, aquestes dades negatives confirmen que el Partit Popular està aconseguint el seu propòsit, que no és altre que “desmantellar el servei públic de bicicletes deteriorant-lo a poc a poc per tal de fer-lo desaparèixer” i ha demanat al govern de Torró “que deixe d’actuar en contra dels interessos dels ciutadans, especialment dels joves”.

Per tot açò, les propostes presentades hui per JSPV i que des del Grup Municipal Socialista es presentaran formalment al govern s’inclouen que es torne a obrir el servei per als joves de 14 a 16 anys, una línia de bonificacions per als estudiants que empren el servei per anar a classe, una reducció del preu en els abonaments i una campanya de sensibilització entorn a l’ús de la bicicleta als entorns urbans.

Per la seua banda, el regidor socialista Vicent Mascarell, que ha acompanyat a Vila en la seua compareixença davant els mitjans de comunicació, ha explicat que “amb el govern del PP el servei de les bicicletes públiques ens resulta més car als gandians malgrat ser menys útil”. I és que el socialista assegura que, tot i pagar abonaments més cars i una quantitat de 300.000 euros de les arques públiques, els ciutadans “no tenen estacions noves ni més bicicletes”.

Per últim, Mascarell ha lamentat que per al PP el sistema de Saforbici, utilitzat per milers de gandians, “només té sentit com a agència de col·locació d’endollats”, assegurant que, a dia de hui, 13 persones perceben un sou dels diners de tots els gandians, per a fer una feina que abans feien 7 persones “amb més bicicletes i les mateixes parades”. Per tot això, ha assegurat, defensaran les propostes presentades per JSPV davant el govern municipal.

Gràfica evolució usos mensuales
Gràfica evolució usos mensuales