Els socialistes demanen denunciar davant la Unió Europea les prospeccions petrolieres

El Grup Municipal Socialista s’ha proposat recuperar per a l’agenda mediàtica del govern un assumpte que s’arrossega des d’anteriors legislatures i que ara, amb el silenci de l’executiu de Torró i el de Fabra, sembla haver-se oblidat. Es tracta de les prospeccions petrolieres aprovades per l’anterior govern de l’Estat i que ara Rajoy, malgrat la campanya del PP contra les mateixes, no les suprimeix.

El regidor Vicent Mascarell ha anunciat que, davant el silenci de Torró i de Fabra als anuncis que arriben des de Madrid, el seu grup municipal presentarà una moció al proper plenari per tal que Gandia “continue liderant la lluita contra unes prospeccions que afectaran als sectors pesquer i turístic de la ciutat”.

Un dels aspectes nous que contempla la moció dels socialistes serà la petició de denunciar davant la Unió Europea les prospeccions programades a la costa valenciana. Per a Mascarell, existeixen sospites de que els estudis previstos tenen algunes il·legalitats pel que fa a l’impacte ambiental, per la qual cosa, i seguint amb el que s’ha fet a Canàries, els socialistes demanaran presentar les protestes davant la UE.

Segons Mascarell, la intenció dels socialistes és ajudar i anar de la mà de Torró per tal que lidere, tal i com va fer el seu antecessor, José Manuel Orengo, “un no rotund a les prospeccions buscant els interessos dels gandians i enfrontant-se, si cal, al govern del seu propi partit”. I és que els socialistes troben a faltar “la contundència amb la qual Torró va defensar la lluita contra els estudis quan era oposició i que ara s’ha perdut”.

Per la seua part, el regidor Vicent Sarch ha insistit en que els socialistes “continuem estant en contra radicalment de les prospeccions pels interessos dels pescadors i del turisme” i li ha demanat a Torró “coherència en el que va defensar des de l’oposició, repartint pamflets lamentables i falsos a les portes d’una campanya turística, una contundència que ara no es veu per cap lloc”.

Sarch ha recordat que les úniques prospeccions que fins ara s’havien aprovat a les costes valencianes es van fer amb un govern d’Aznar, sent Zaplana president de la Generalitat i Camps, delegat de Govern. Un tres en ratlla que ara es repeteix i que sembla que no farà res per evitar els sondejos a les costes valencianes.

En la moció que els socialistes presentaran al proper plenari també demanen que el plenari torne a manifestar el seu rebuig a les prospeccions, que s’impulse una campanya institucional de sensibilització per informar a la ciutadania i que es constituisca la comissió especial pactada en l’anterior legislatura.