Els socialistes proposen una línia d’ajudes per a garantir que cap família de Gandia es quede sense llum ni aigua

El PSPV-PSOE de Gandia ha donat a conèixer hui una proposta que ha presentat per escrit al govern de la ciutat i per la qual pretenen garantir que cap família de Gandia es quede sense subministrament d’aigua ni de llum per no poder pagar els seus rebuts, especialment durant els mesos d’hivern, quan la falta d’una correcta calefacció pot provocar que les baixes temperatures afecten a la salut dels habitants d’una casa.

Concretament, els socialistes proposen establir una línia d’ajudes de caràcter municipal regulades amb un criteri de renda i amb informes tècnics que garantisca l’accés universal a l’aigua i a l’energia elèctrica. Així, totes aquelles famílies que acrediten la impossibilitat de fer front, amb els seus ingressos, al pagament dels seus rebuts d’aigua i/o llum, puguen beneficiar-se d’una ajuda municipal per tal que la companyia no talle el subministrament de cap d’aquests dos serveis bàsics per al dia a dia d’una família.

Tal i com ha explicat la regidora socialista Diana Morant, aquesta proposta neix a partir de la negativa del govern central del PP de Rajoy, a una proposta que al Congrés dels Diputats van defendre la resta de partits de l’oposició, entre ells el PSOE. Fa unes setmanes i fent ús de la seua majoria absoluta, el PP va tombar una proposta semblant que demanava garantir que cap ciutadà es quedara sense servei d’electricitat per impagament durant els mesos d’hivern. Aquesta negativa ha provocat que milers de famílies espanyoles s’hagen vist afectades per una situació que s’agreuja des del passat 1 de gener, quan es va aprovar una pujada del rebut de la llum d’un 2,3% derivada de la polèmica subhasta elèctrica.

Morant ha explicat que a Gandia “aquest és un problema que pateixen moltes famílies com a conseqüència d’una crisi econòmica que ha provocat la pèrdua de poder adquisitiu i la capacitat de poder pagar mensualment rebuts d’aigua i llum”. A més, tal i com ha afegit la regidora socialista, a Gandia la situació és més delicada si cap “perquè el govern del PP ha sotmès a la ciutadania a la major pujada d’impostos de la història de la ciutat i que ara es complicarà més encara amb la intervenció per part del ministeri de Montoro”.

Per això, tal i com ha declarat Morant, els socialistes de Gandia esperen que el PP de la ciutat “done suport a aquesta iniciativa que presentem formalment i antepose els interessos dels nostres veïns abans que els del seu propi partit”, perquè, com ha afegit, “les administracions públiques han d’estar encaminades a garantir el benestar dels seus ciutadans”.

Però els socialistes van molt més enllà en la seua proposta, i demanen elevar al Ministeri d’Indústria, de qui depèn la gestió energètica del país, el rebuig ferm de Gandia a la pujada de la tarifa fixa de la llum en aquests moments de crisi econòmica. A més, els socialistes proposen la implantació de nous sistemes de tarificació “més justos i accessibles a les economies familiars de hui en dia”, ha explicat Morant, qui ha afegit que “es pot treballar amb sistemes de preu progressiu partint d’un sòl social reconegut com a dret vital”.

Per últim, els socialistes demanen elevar també al Congrés dels Diputats la limitació del poder de les empreses de serveis d’electricitat i aigua per tal que no puguen interrompre el subministrament a aquelles famílies que viuen dificultats econòmiques, establint vies de negociació en el pagament que garantisquen la continuïtat del servei durant tot l’any.