En marxa les VI Jornades de Museus i Col·leccions Museogràfiques de la Comunitat Valenciana

L’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, ha presentat este matí les VI Jornades de Museus i Col·leccions Museogràfiques de la Comunitat Valenciana al Saló de Corones del Palau Ducal. Ha estat acompanyat pel director territorial de Patrimoni de la Generalitat Valenciana, Ximo López, i la directora del Centre Internacional de Gandia de la Universitat de València, Carmen Melo. A l’acte també ha acudit la regidora de Patrimoni Històric Artístic i Cultural, Alícia Izquierdo, i altres membres del consistori.

Les VI Jornades de Museus i Col·leccions Museogràfiques de la Comunitat Valenciana s’anomenen ‘Museus i Recerca’ i són una iniciativa gratuïta que pretén reivindicar el reconeixement formal dels museus com centres d’investigació. Este esdeveniment es desenvolupa al Palau Ducal de Gandia entre hui divendres i demà dissabte amb totes les mesures de seguretat vigents.

La iniciativa ha sigut impulsada per la Direcció General de Cultura i Patrimoni, de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana i compta amb la col·laboració del Centre Internacional de Gandia (CIG) i la Universitat de València (UV). Inclou activitats lúdiques, la presència d’aproximadament una vintena de responsables de museus valencians que es complementa amb una taula redona on participaran responsables d’alguns dels grans museus valencians de referència com el Museu de Prehistòria de València, el Museu Nacional de Ceràmica o el Museu de Belles Arts de València, entre altres, a més del paper que aporten els representants del CIG o del vicerectorat de Cultura de la UV.

Este encontre anual marcarà una fita molt destacada amb la presentació de la nova Llei de Patrimoni Cultural Valencià, una normativa que s’actualitza després de vint-i-tres anys des que va entrar en vigor.

La màxima autoritat de l’Ajuntament ha afirmat que “durant dos dies, la capital de la Safor es convertirà en epicentre de la discussió sobre el necessari paper que juguen els museus com a instruments de primera mà per a connectar la cultura amb la ciutadania”. A més, ha reivindicat la necessitat d’abordar debats pendents en l’àmbit de la museografia, com ara la importància de superar les actuals limitacions i facilitar que els museus puguen equiparar-se, en matèria de finançament i de projecció”.

Prieto ha convidat a reflexionar sobre quina hauria de ser “la fórmula perquè els museus siguen encara més un pol d’atracció, un espai cultural al qual el públic, cada vegada més exigent i amb tot al seu abast a només un clic, es decidisca a entrar, a admirar, a entretenir-se i a aprendre en els museus com a una part més del seu temps d’oci”.

L’acte ha sigut introduït per Ximo López, qui ha assegurat que “investigar és una de les funcions principals dels museus, així ho diuen tots els organismes internacionals i així ho ratifica la legislació valenciana i espanyola. Tanmateix, això no s’ha traduït fins ara en un reconeixement dels museus com a centre d’investigació”. Sobre este debat giraran les jornades.