Gandia celebra el Dia Internacional del Teatre amb la seua principal sala tancada

La ciutat de Gandia celebra hui el Dia Internacional del Teatre amb la seua principal sala tancada. Tal dia com hui fa set anys s’inaugurava el Teatre Serrano després de la seua recuperació, i des d’aleshores fins que el Govern del PP ho va tancar a principis d’enguany, la sala ha programat teatre públic de qualitat, apostant pel valencià i també pel cinema d’autor amb les sessions de CinePot.

El grup socialista en l’Ajuntament de Gandia ha lamentat que el Serrano estiga tancat en una data com aquesta, a l’espera que una empresa privada es faça càrrec de la seua gestió. A més, han denunciat que el plec de condicions elaborat pel Govern del PP per a traure a concurs la gestió de la sala “està ple de xifres inexactes” i que els ingressos que preveu per a la companyia que ho gestione “no es corresponen amb la realitat”.

En aquest sentit, el regidor socialista Jesús García ha assenyalat que en les despeses que detalla el plec de condicions “no s’inclou, per exemple, el pagament de l’IVA al que haurà de fer front l’empresa que es quede amb la concessió”. El plec preveu uns ingressos en taquilla de 330.000 euros però no preveu els 67.000 euros d’IVA. García ha aclarit que fins ara l’Ajuntament no pagava aqueix impost, per tractar-se d’una institució pública i estar exempta, però ha recordat que les empreses privades sí ho han de pagar.

El plec tampoc reflecteix les despeses del pagament de drets d’autor (25.000 euros segons els ingressos de taquilla previstos), ni els ocasionats per la neteja de la sala, de manera que “els beneficis per a l’empresa que la gestione es veuen reduïts”. A més, García ha explicat que el Govern del PP preveu que els ingressos pugen, una cosa “incompatible amb la previsió que baixen les despeses”, ja que el teatre es privatitza justament, segons el plec, per la caiguda del nombre d’espectadors.

En el plec tampoc es fa referència a les despeses de la cafeteria del Serrano, als de les Escola de Teatre o als ocasionats pel trasllat de les funcions infantils des del Teatre del Raval.

Totes aquestes dades inexactes que el plec mostra a les empreses, sumat al tancament del Teatre Serrano des de principis d’enguany deixant a Gandia sense programació teatral ni cinematogràfica en la seua principal sala, “evidencia la nefasta política de Vicent Gregori i del PP en matèria de cultura”, segons García.

El socialista ha denunciat també que el Govern del PP haja suprimit les activitats teatrals per a xiquets que es duien a terme en el Teatre del Raval. Els populars van dir que traslladarien aqueixa activitat al Teatre Serrano, però aquesta sala està tancada i “milers de xiquets de Gandia i de la comarca de la Safor s’han quedat sense aquesta experiència, que para ells suposava una primera aproximació al teatre”.

La programació de teatre infantil i juvenil “només costava 40.000 euros”, una xifra que el Govern del PP “prefereix dedicar a corregudes de bous o a construir Maremagnums, demostrant una vegada més que té diners per al que vols”, ha criticat García, que també ha lamentat que Gandia amb el PP “ha perdut tota la riquesa cultural que s’havia llaurat al llarg de molts anys i que l’havia convertit en un referent no solament de la comarca, sinó de tot el territori valencià”.