Gandia celebra els 25 anys de la Casa de la Cultura amb una exposició de Picasso

El 19 de maig de l’any 2000 s’inaugurava la Casa de Cultura Marqués de González de Quirós, fruit de la col·laboració entre la Fundació Bancaja i l’Ajuntament de Gandia. Una col·laboració que s’ha estés al llarg de més de dues dècades, convertint aquest edifici en el cor cultural de la ciutat, ja que ha acollit durant este temps tot tipus d’exposicions, esdeveniments, conferències i actuacions musicals. En total, durant estos 25 anys, han sigut 1,8 milions les persones que han passat per la instal·lació, que ha acollit 6.400 actes, 250 exposicions i un total de 1.200 concerts al jardí.

L’acte, que va comptar amb les intervencions del president de la Fundació Bancaja, Rafael Alcón, l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, i la regidora de Cultura, Fira i Festes, Balbina Sendra, va reunir regidors de la Corporació, així com representants d’institucions culturals, empresarials i associatives de Gandia.

En la seua intervenció, l’alcalde va afirmar que la Casa de la Marquesa és un “emblema d’una ciutat culta, moderna i oberta; referent en el territori valencià de la millor programació cultural. És innegable que els espais de la Casa de la Marquesa han donat cobertura a tot tipus d’activitats, convertint-se en el millor que podem projectar i en un far capaç d’il·luminar no sols la política cultural sinó també el dinamisme dels nostres col·lectius i de tota la ciutat”.

Prieto va rememorar el moviment ciutadà sorgit durant la Transició democràtica sota el lema “Volem una Casa de Cultura!”, que evidenciava el dèficit important d’espais culturals en una ciutat que ja comptava amb altres grans infraestructures.

“Després de 25 anys seguim avançant en infraestructures culturals gràcies a l’aposta dels diferents governs i dels col·lectius socials i associacions que són la base d’una cultura viva”, va afirmar l’alcalde, qui va recordar que Gandia va ser mereixedora de ser la primera Capital Cultural Valenciana de la història.

La màxima autoritat municipal va voler agrair a l’exalcaldessa Pepa Frau el treball que va realitzar en el seu dia perquè la Casa de la Marquesa fóra una realitat, a Rafael Alcón el seu “esforç, dedicació i aposta continuada per la ciutat de Gandia” i a tots aquells que “han fet i fan cultura, és a dir, als regidors i regidores de Cultura, a la ciutadania que ve fins ací i al sector cultural de la ciutat que l’ompli de vida. Esta ciutat és un lloc de trobades i per això era imprescindible tindre un espai que ens permetera teixir aliances i complexitats”.

En la seua intervenció, Balbina Sendra va destacar l’interés que l’obertura de la Casa de la Marquesa va provocar fa 25 anys, ja que prop de 20.000 persones van participar durant 3 dies en les visites guiades que es van organitzar. “La ciutadania sempre ha respost i ha tingut estima per la Casa, que ha tingut des del primer moment l’objectiu d’estar oberta als col·lectius culturals i al teixit associatiu de la ciutat”.

Per la seua banda, Rafael Alcón ha recordat “l’acord històric pel qual la Fundació Bancaja i l’Ajuntament de Gandia van prendre l’encertada decisió de dotar la Casa de la Marquesa del millor destí possible com és la cultura i l’acció social, celebrant hui un aniversari emblemàtic ple d’encerts i satisfaccions gràcies a les successives renovacions d’esta col·laboració”.

El president de la Fundació Bancaja ha destacat també “la gran satisfacció d’haver pogut apropar durant tot este temps part de la col·lecció d’art de la institució a tots els veïns i visitants de Gandia”, així com “el plaer que l’exposició commemorativa dels 25 anys de la Casa de la Marquesa tinga com a protagonista l’obra gràfica de Picasso, com també ho va ser de l’exposició amb la qual esta seu va obrir les seues portes l’any 2000”.

Posteriorment, i igual com va ocórrer fa 25 anys, el prestigiós pianista Claudio Carbó va ser l’encarregat de repetir el mateix concert amb la intenció de reviure aquell dia tan important per a la història recent de la ciutat.

Per a completar la celebració es va inaugurar l’exposició ‘Picasso i Jacqueline al sud de França’ organitzada amb la Fundació Bancaja. La mostra, que es podrà visitar fins al 28 de juny de dilluns a dissabte de 10.30 a 14 hores i de 18 a 20.30 hores, presenta una àmplia selecció dels fons d’obra gràfica i llibres d’artista de Pablo Picasso, que formen part de la col·lecció d’art de la Fundació Bancaja i que s’exposen juntament amb fotografies de David Douglas Duncan i Edward Queen.

El recorregut expositiu mostra l’obsessió picassiana per Jacqueline Roque, la seua última dona i musa des que la coneguera el 1952 fins a la mort del pintor el 1973.