El Palau Ducal ha acollit hui l’acte d’obertura de la III Trobada Estatal de Governs Locals i Cooperació Internacional al Desenvolupament, que se celebra a Gandia els dies 27 i 28 de maig. Es tracta d’una cita clau per a l’impuls de la cooperació descentralitzada i el diàleg multinivell en matèria de solidaritat i desenvolupament sostenible.
Este congrés reunix representants dels més de 1.100 governs locals que integren els nou fons territorials membres de la Confederació. D’esta manera, Gandia es convertix durant dos dies en l’epicentre de la cooperació municipalista espanyola i en el centre del debat estatal sobre cooperació internacional descentralitzada organitzat per la Confederació de Fons de Solidaritat (CONFOCS) i el Fons Valencià per la Solidaritat.
Cal recordar que Gandia forma part del Fons Valencià per la Solidaritat, del qual és seu des de fa 25 anys. Es tracta d’un organisme format per més de 140 ajuntaments i mancomunitats del territori valencià, que treballen units en el desenvolupament de projectes de cooperació, educació per a la ciutadania global i voluntariat tècnic.
L’alcalde, José Manuel Prieto, ha donat la benvinguda a tots els participants i ha agraït la participació de totes les administracions implicades. “És un plaer per a la nostra ciutat acollir esta trobada, que ens convertix en referent nacional en matèria de cooperació internacional des de l’àmbit local”, ha afirmat. “Ara que una de les poques certeses del món és la necessitat de cooperació entre administracions, les ciutats s’erigixen com a actors clau per a respondre als reptes més immediats”.
“No existeixen problemes que siguen únicament locals. Quasi tots els reptes als quals ens enfrontem hui transcendixen les fronteres municipals i exigixen respostes globals, però també accions immediates des de l’àmbit local. Per això esta trobada és tan rellevant: ens permet compartir experiències, enfocaments i solucions entre municipis”, ha subratllat.
Prieto ha recordat que Gandia fa dècades que treballa en cooperació internacional i ha remarcat que este congrés, que se celebra cada dos anys, haja triat la nostra ciutat com a seu. Açò suposa un reconeixement al model de ciutat que s’ha construït: “una Gandia acollidora, integradora, compromesa amb la justícia social i la igualtat d’oportunitats”.
Finalment, ha posat en valor el paper dels governs locals com a actors imprescindibles en la solució dels grans desafiaments del present. “Encara que les competències estiguen repartides entre distintes administracions, la responsabilitat és compartida. Els problemes globals també són nostres i ens interpel·len directament des de l’àmbit local”.
La secretària d’Estat de Cooperació Internacional, Eva Granados, ha manifestat la seua satisfacció per la tercera edició d’esta trobada. “Hui Gandia és el fòrum de la solidaritat local. Més de mil municipis treballen per a reunir, com ha ocorregut en l’últim any, 100 milions d’euros d’ajuda oficial al desenvolupament que se sumen als 4.000 milions que aporta el conjunt de les administracions de l’Estat”.
“Ens trobem en un moment molt difícil en què el món es qüestiona la cooperació al desenvolupament mentre este Govern aposta per la solidaritat”, ha declarat Granados, qui ha afegit que la coordinació entre les diferents administracions ajuda a contribuir al desenvolupament fent que totes les persones tinguen millor qualitat de vida arreu del planeta.
Finalment, la presidenta del Fons Valencià per la Solidaritat, Xelo Angulo, ha incidit en la importància d’este tipus de trobades per a treballar conjuntament: “Esta jornada és una oportunitat per a compartir experiències, teixir aliances i continuar treballant en xarxa amb altres administracions. Ens acompanyen representants de pràcticament totes les administracions per a parlar del que és realment important: de persones, de valors, d’humanitat”.
“Volem continuar col·laborant perquè en altres parts del món se senta la calor i la solidaritat del poble valencià, canalitzada a través de les nostres institucions locals”. Angulo ha volgut aprofitar la seua intervenció per agrair a l’Ajuntament de Gandia i a la Confederació per l’excel·lent organització d’esta trobada, que consolida “el nostre compromís com a territori amb la cooperació”.
PRIMERA JORNADA
L’obertura institucional ha comptat amb la participació de la presidenta del Fons Valencià per la Solidaritat, Xelo Angulo; el secretari general de la FEMP, Luis Martínez-Sicluna; la vicepresidenta segona de la Diputació de València, Reme Mazzolari; el secretari autonòmic de Família i Serveis Socials, Ignacio Grande; el vicepresident de CONFOCOS i president del Fondo Galego de Cooperación e Solidariedade, Juan Antonio González; l’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto; i la secretària d’Estat de Cooperació Internacional, Eva Granados. A més, han assistit a l’acte la regidora de Cooperació i Integració, Liduvina Gil, representants del consistori gandià i integrants dels diversos fons de cooperació que participen en la trobada.
L’activitat ha continuat amb la primera sessió plenària, titulada ‘Cooperació descentralitzada: diàleg multinivell’, moderada per Xelo Angulo. En ella han intervingut representants d’institucions clau, com la pròpia secretària d’Estat, Eva Granados; el president de la Comissió de Cooperació per al Desenvolupament de la FEMP, Miguel Ángel Morales; l’eurodiputada Ana Miranda; el director general d’Inclusió i Cooperació al Desenvolupament, Pedro Carceller; el president del Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació, Llorenç Perelló; i la diputada foral de Biscaia, Teresa Laespada.
SIGNATURA EN EL LLIBRE D’HONOR DE LA CIUTAT
Prèviament a l’inici de la Trobada, la secretària d’Estat ha acudit a l’Ajuntament de Gandia on ha signat en el Llibre d’Honor en presència de l’alcalde de la ciutat, representants dels grups municipals, la regidora Liduvina Gil; la presidenta del Fons Valencià per la Solidaritat i el vicepresident de la Confederació de Fons de Cooperació.