Gandia deixa d’estar en risc financer en assumir el Ministeri d’Hisenda la solució liderada per l’ajuntament

El risc financer de l’Ajuntament de Gandia és ja història. En roda de premsa, l’alcalde José Manuel Prieto, acompanyat pel regidor d’Hisenda, Salvador Gregori, ha informat de l’aprovació per part de la Junta de Govern Local de la sol·licitud per a acollir-se a un nou model financer impulsat pel Ministeri d’Hisenda i del qual es beneficiarien 85 municipis d’Espanya. Esta mesura amplia en 20 anys el termini d’amortització del seu deute pendent, portant-lo fins a 2070 i consolidant la seua posició com a referent nacional en gestió econòmica.

La mesura s’emmarca en una estratègia de sostenibilitat financera promoguda pel Govern d’Espanya i destinada a municipis amb dificultats estructurals de deute, però que hagen demostrat solvència i responsabilitat fiscal. En este context, Gandia no sols complix els requisits, sinó que és reconeguda com a model pioner, ja que el disseny tècnic del nou sistema d’amortització s’inspira directament en el pla desenvolupat pel mateix ajuntament en exercicis anteriors.

Segons ha explicat l’alcalde Prieto, “esta iniciativa permet continuar amortitzant deute, però amb molt menys esforç pressupostari, garantint alhora la capacitat inversora de la nostra ciutat, fonamental per a continuar impulsant el creixement econòmic, social i cultural de Gandia”. Ha afegit que és fruit d’“haver fet els deures, d’haver retornat bona part del deute que vam heretar i fent-ho en alguns anys per damunt del que se’ns demanava, i tot això, alhora que enfortim les inversions per a generar noves oportunitats”.

DADES CLAU DEL NOU PLA

  • Ampliació del termini d’amortització del deute: de 2050 a 2070.

  • Tipus d’interés fix preferencial: 0,65% mitjà ponderat, la qual cosa assegura estabilitat i previsió.

  • Model d’amortització geomètric: acompassa els pagaments al creixement vegetatiu dels ingressos municipals, afavorint una transició ordenada cap a la normalització financera total.

  • Càrrega pressupostària per a 2026: només 2 milions d’euros entre capital i interessos, equivalents al 2% del pressupost municipal.

Esta reformulació del calendari financer anirà acompanyada de l’activació de les regles fiscals vigents des de gener de 2025, que obliguen les entitats amb estabilitat pressupostària i romanent positiu a realitzar amortitzacions anticipades. Així, este mateix any, Gandia amortitzarà 3,8 milions d’euros addicionals, que se sumen a l’amortització ordinària ja prevista. Amb això, s’assolirà una reducció històrica: 100 milions d’euros menys de deute respecte a 2015, quan la xifra ascendia a 350 milions. En finalitzar 2025, l’endeutament municipal se situarà al voltant dels 250 milions.

“Continuem amortitzant, però amb menys esforç. A més, amb l’activació recent de les regles fiscals, se’ns obliga als municipis amb estabilitat pressupostària i romanent de tresoreria positiu com el nostre a amortitzar anticipadament, la qual cosa repercutirà, de nou, en una menor càrrega financera futura”, ha asseverat l’alcalde, incidint que “amb este acord s’encarrila definitivament la solució financera de la ciutat”.

VISIÓ DE FUTUR: MÉS ENLLÀ DEL DEUTE

Prieto ha aprofitat la seua intervenció per a traçar les línies estratègiques del futur econòmic de Gandia. “No es tracta únicament de pagar menys o pagar a terminis, es tracta de garantir que Gandia puga continuar creixent, generant ocupació, atraient talent i oportunitats, i consolidant-se com una ciutat innovadora i culturalment viva”, ha explicat.

Entre els principals vectors de desenvolupament per als pròxims anys que ha posat en valor destaquen:

  • Diversificació del teixit econòmic, combinant sectors tradicionals amb altres d’alt valor afegit i contingut tecnològic.

  • Aposta pel talent local i atracció de professionals de fora, generant un ecosistema favorable per a la innovació.

  • Impuls a la sostenibilitat ambiental: consolidar una Gandia verda, resilient i preparada davant els reptes del canvi climàtic.

  • Reforç del lideratge cultural de la ciutat, com a espai de referència i trobada dels moviments culturals contemporanis.

A més, l’alcalde ha reafirmat el compromís del Govern local amb la responsabilitat social: “Ningú es quedarà enrere. Les ajudes continuaran arribant a qui les necessite, però sempre amb corresponsabilitat, perquè l’esforç compartit és la clau de l’èxit col·lectiu”.

CREDIBILITAT INSTITUCIONAL

Prieto també ha subratllat que el reconeixement de Gandia com a cas d’èxit per part del Ministeri d’Hisenda ha permés a l’ajuntament accedir a condicions de refinançament inèdites per al conjunt de les entitats locals. “Hui, Gandia és sinònim de gestió rigorosa, visió de conjunt i estabilitat. És un orgull que el nostre ajuntament siga un referent, i això no és fruit de la casualitat, sinó del treball seriós i constant des de 2015”, ha assenyalat.

Finalment, l’alcalde ha conclòs la seua intervenció amb un missatge clar: “Este govern té un pla econòmic. Gandia té rumb, té futur, i sobretot, té una gestió responsable que garantix la compatibilitat entre pagar el que es deu i continuar invertint en el que la nostra ciutat necessita”.

Per la seua part, Gregori ha afirmat que l’acord “suposa una notícia enorme per a la ciutat. Cal entendre la magnitud de l’acord i el treball que s’ha fet des de Gandia per a convertir-se en un referent de bon comportament econòmic i de gestió responsable”, i ha reafirmat el compromís de l’executiu municipal per continuar complint amb els acords i generant noves oportunitats d’inversió i ocupació.