Gandia descobrix el significat del color en el món en una exposició de fotografies de National Geographic

L’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, la directora d’Àrea de Negoci de CaixaBank a Gandia, Elena Paula Durá, la responsable Territorial de la Fundació ”la Caixa” a la Comunitat Valenciana, Soraya Casado, i la comissària de la mostra, Manuela Pedrón, han presentat hui al Passeig del Port de Gandia Colors del món, una mostra que ens acosta a la gran varietat de paisatges del nostre planeta i als colors que els caracteritzen.

A través de 42 instantànies de fotògrafs de National Geographic, la mostra organitzada per la Fundació ”la Caixa” en col·laboració amb l’Ajuntament de Gandia, convida a reflexionar sobre el color, element que ens envolta en tot moment i que és capaç d’influir en la manera com ens sentim i omplir-nos de força, relaxar-nos o emocionar-nos. Per a evitar que ens passen desapercebuts tots els tons i matisos dels colors, esta exposició els convertix en protagonistes absoluts.

En les corprenedores fotografies dels bromosos blaus de la llum del matí, dels vívids porpres i vermells de la posta de sol, dels intensos verds dels camps o dels daurats de les fulles de la tardor, els visitants hi trobaran una reflexió molt inspiradora sobre el significat dels colors, les seues qualitats i el seu simbolisme al llarg de la història.

A través de prestigiosos fotògrafs de National Geographic, entre els quals hi ha els multipremiats Joel Sartore, Steve McCurry, Michael Nichols, Lynn Johnson, Jodi Cobb, Paul Nicklen o Frans Lanting, coneixerem les connotacions dels colors en les cultures d’arreu del món a partir de l’àmplia gamma de grocs, taronges, vermells, violetes, blaus, verds i blancs.

Una mínima diferència en la longitud d’ona lluminosa determina que vegem el color vermell o el blau, i la psique humana ha dotat estos colors de connotacions que s’han generalitzat en les cultures d’arreu del món. La humanitat s’ha sentit atreta pels colors des de temps immemorials. Un dels primers colors que es van buscar és el porpra tiri, utilitzat pels antics fenicis i extret de les glàndules d’uns cargols del mar Mediterrani. Els costos de producció eren tan elevats que només els rics es podien permetre tindre vestits amb este tint, cosa que va generar per sempre un simbolisme al voltant d’este color, també anomenat porpra reial.

Esta exposició forma part del programa Art al carrer, amb el qual la Fundació ”la Caixa” vol fer de Gandia un museu a cel obert. La divulgació és un instrument bàsic per promoure el creixement de les persones. Per este motiu, a través d’estes exposicions l’entitat té l’objectiu d’apropar la cultura i la ciència a tot tipus de públics.

VALORACIONS

Elena Paula Durà, directora d’Àrea de Negoci de CaixaBank a Gandia, ha volgut agrair al consistori gandià la seua predisposició a l’hora d’acollir una vegada més les mostres que organitza “Fundació La Caixa”: “La cultura per a Fundació La Caixa és una eina perquè la població s’acoste a ella siga com siga el seu àmbit. És la primera vegada que venim a Gandia amb una exposició d’art al carrer, en la qual veurem 42 fotografies de diferents fotògrafs de National Geographic preses en molts llocs del planeta que conten històries dels habitants, de la naturalesa, així com la sociologia i psicologia dels colors i com estos són capaços d’influir en eixa mirada que tenen tant els éssers humans com la pròpia naturalesa”.

Per part seua, Manuela Padrón, comissaria de l’exposició, ha afirmat que “esta mostra oferix una mirada cap a territoris molt llunyans a través dels colors. Podem acostar-nos als blaus i violetes dels fons marins o als rojos i grocs dels capvespres. Esta és la diversitat que ens aporta esta exposició. Algunes imatges han sigut preses a Xile i altres en Nova Guinea, llocs molt diferents els uns dels altres”.

Finalment, José Manuel Prieto ha destacat que la col·laboració amb la Fundació La Caixa “fa possible que hi haja una oferta més, una exposició de referència”, i ha posat en valor la importància de tindre “l’hàbit de la cultura a les destinacions turístiques i acostar-lo a tots aquells que residixen ací a la platja de Gandia i als quals ens visiten”.

La primera autoritat municipal ha afirmat que “la Fundació La Caixa és un dels actors que més ha contribuït de manera històrica a engrandir els estius a la platja de Gandia”, i sobre la mostra ha declarat que “molts dels colors que apareixen en l’exposició reflectixen molt bé esta destinació, amb el seu port i la seua llum. Només per això val la pena que agraïm a la fundació el seu treball. Que seguisca esta aliança tan arrelada com esta, fent que els estius de la ciutat siguen els millors per a viure i per a gaudir”.

Del 14 de juny al 10 de juliol de 2023

Passeig del Port (Passeig del Moll dels Borja). Gandia.

Obert 24 hores per a públic general

Visites guiades per a públic general

Dissabtes a les 18 h, en valencià

Diumenges a les 12 h, en castellà

Visites escolars i altres col·lectius:

De dilluns a divendres, de 10 a 13 h i de 16 a 18 h

Prèvia cita, telefonant al 900 80 11 37