Gandia impulsa la regeneració de la platja de l’Auir amb un projecte de 6,7 milions d’euros

L’alcalde de Gandia, José Manuel Prieto, ha anunciat en roda de premsa que el Projecte de Restauració Dunar de la platja de l’Auir ja està en marxa. Una actuació que marca un abans i un després en la protecció del litoral de la ciutat. L’alcalde ha estat acompanyat per Alícia Izquierdo, regidora de Medi Ambient; Maite Alonso, coordinadora general d’Urbanisme; i Daniel Muñoz, director general de Medi Ambient.

L’ambiciós projecte —amb un pressupost global de quasi 6,7 milions d’euros procedents del Ministeri— preveu la regeneració ambiental del sistema dunar i la creació d’un corredor ciclopeatonal arbrat que connectarà amb el municipi de Xeraco. Es tracta d’una actuació que conjuga sostenibilitat, turisme i conservació.

La intervenció s’iniciarà a l’octubre amb una fase prèvia de neteja ambiental, que consistirà en l’eliminació de vegetació no autòctona —com canyes i altres espècies invasores—, amb una inversió de 2 milions d’euros i un termini d’execució estimat de 4 a 5 mesos.

“Este projecte és una demostració que l’Ajuntament de Gandia treballa per a protegir un tresor natural únic com l’Auir. Protegim, regenerem, conservem i donem a conéixer una platja verge de gran valor ecològic”, ha destacat l’alcalde Prieto.

A més de la regeneració del cordó dunar, el projecte contempla la continuació de la séquia que discorre paral·lela al mar al llarg del carrer Ribera Baixa; la instal·lació de passarel·les que donaran accés a la platja; i la creació de zones inundables, pensades per a absorbir aigua en períodes humits, reforçant així el valor ambiental de l’entorn.

L’AUIR, EL PULMÓ VERD DE LITORAL GANDIÀ

La platja de l’Auir, amb 2 quilòmetres i 120 metres d’amplitud, és una de les poques platges verges que queden al litoral valencià i conserva quasi intacte el seu ecosistema dunar, amb un elevat valor paisatgístic i mediambiental. Prieto ha recordat que tots els governs progressistes de Gandia “ens hem deixat la pell per a conservar esta platja i alliberar-la de les amenaces del formigó. Esta platja va estar amenaçada durant el govern del PP amb propostes urbanístiques que res tenien a vore amb la seua protecció i recuperació”, ha assenyalat.

L’alcalde també ha volgut destacar la implicació dels governs progressistes de l’Estat i la Generalitat Valenciana durant la passada legislatura, que han fet possible arribar a este moment històric. En este sentit, ha recordat que al maig del 2019, la ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, va visitar l’Auir per a expressar el seu suport i compromís amb la regeneració de la zona.
L’any passat, el Ministeri va facilitar que 200.000 metres quadrats de la platja passaren a ser domini públic marítim-terrestre, cosa que ha permés reprendre i executar el projecte acordat amb Costes.

UN NOU ESPAI REFERENT DE TURISME NATURAL

El projecte de restauració no sols perseguix la conservació mediambiental, sinó també la diversificació del producte turístic de Gandia, apostant per un turisme natural i sostenible. L’alcalde ha subratllat que podrien establir-se rutes accessibles per a veïns i visitants, que convertiran l’Auir en el pulmó verd de la platja de Gandia i una zona de transició ecològica cap a la marjal. “Si som una destinació turística que des de fa temps aposta per la qualitat i la sostenibilitat, hem de potenciar equipaments i espais públics per a l’ús dels nostres ciutadans”, ha remarcat Prieto.

Per la seua banda, Izquierdo ha afirmat que estem davant d’una actuació clau dins de l’estratègia de l’‘Anella Verda’ de la ciutat i que té com a objectiu connectar els ecosistemes del sistema dunar amb la Marjal, afavorint la biodiversitat i reforçant la protecció del litoral. Izquierdo ha destacat que es tracta d’“un projecte transformador, de justícia territorial”, que recupera un espai que històricament formava part del sistema natural de platja però que va quedar privatitzat als anys 60. “Amb esta actuació, es recupera la sobirania sobre el paisatge i es restaura un ecosistema fonamental, incloent mallades, cordons dunars i espècies autòctones”, ha afirmat.

La regidora ha subratllat també el paper del PATIVEL (Pla d’Acció Territorial d’Infraestructura Verda del Litoral) com a eina essencial per a frenar l’especulació urbanística i permetre la conservació i regeneració d’espais com l’Auir.

Este nou pas dins de l’Anella Verda forma part d’una visió de ciutat sostenible, resilient i connectada amb el seu territori, apostant per la renaturalització urbana, la protecció de la costa i un model de turisme responsable. “El progrés no passa per a destruir, sinó per a restaurar. La prosperitat no és l’asfalt, és la vida”, ha afirmat la regidora.

Alonso ha detallat que esta primera fase inclourà l’eliminació de més de 5.000 exemplars de vegetació al·lòctona (palmeres, canyes o alehores, entre altres), així com la retirada d’infraestructures obsoletes com camins interiors, sistemes de reg, tancaments perimetrals i restes d’antics hivernacles. També ha recordat que el projecte va ser actualitzat el 2022, i que des d’aleshores s’han mantingut diverses reunions tècniques entre l’Ajuntament de Gandia i la Demarcació de Costes. L’àmbit d’actuació abasta unes 24 hectàrees i s’emmarca en l’estratègia estatal de defensa del domini públic marítim-terrestre.

“L’objectiu és restaurar el sistema dunar i la seua biodiversitat, crear una zona de transició amb la marjal de la Safor, i obrir a la ciutadania un nou espai natural ordenat mitjançant senders, que també servirà com a recurs turístic sostenible”, ha insistit. Alonso ha destacat que el projecte ha estat adaptat a les propostes de l’ajuntament, com la modificació del traçat de camins per facilitar el drenatge natural.

Finalment, Muñoz ha assenyalat que el projecte de renaturalització de la platja de l’Auir té com a objectiu principal recuperar el sistema natural original de la zona, que va ser alterat dràsticament durant les transformacions agrícoles dels anys 60 i 70. “Estos canvis van suposar la dessecació i privatització de terrenys que originalment pertanyien al domini públic, causant greus problemes en els fluxos naturals d’aigua.

El director general ha explicat que la intervenció busca revertir esta situació mitjançant la restauració dels fluxos antics i la recuperació d’estos terrenys al domini públic. Entre les actuacions destaquen la creació de dues noves dunes naturals que canvien la configuració lineal tradicional per una més dinàmica i d’acord amb els sistemes costaners de l’entorn. També s’incorpora la restauració de zones de mallades o llacunes temporals que permeten la biodiversitat.

A més, es dissenyen itineraris ciclopeatonals que recorren un sistema forestal similar al de la Devesa del Saler, amb camins arbrats que oferixen ombra i seguretat, i accessos controlats a la platja cada 500 metres per a minimitzar l’impacte sobre l’ecosistema. Muñoz ha subratllat la importància d’esta intervenció per a garantir “la sostenibilitat del territori, protegir la biodiversitat i oferir un espai natural accessible i protegit per a les generacions futures”.